Husfred – en komplett guide til planting og stell

Ønsker du en dekorativ, grønn plante innendørs som passer like fint på kjøkkenet som i stuen? Da er husfred planten for deg! Denne klassikeren egner seg godt i både ampler og potter, og har en utrolig dekorativ vekstmåte. Ja, og så er den i tillegg veldig lettstelt.

husfred

Fakta om husfred

Husfred (Soleirolia soleirolii) er en flerårig urt som tilhører neslefamilien. Planten er eneste art i Soleirolia-slekten, og kjennetegnes av sine tallrike grønne, små blader. Veksten er teppedannende og tett, og egner seg godt i krukker.

I naturen finner vi husfred viltvoksende i Balearene, Italia og Korsika. Her til lands er den mest vanlig å ha innendørs som stueplante, siden planten er varmekjær.

Stell av husfred

En av grunnene til at husfreden har blitt så populær som den har blitt, er at den er enkel å lykkes med. Dette er en fin plante for deg som mangler grønne fingre, eller deg som ikke har tid til så mye plantestell. Når det er sagt, er husfred avhengig av noe stell om den skal trives og bli flott!

Plassering og lysbehov

Når du skal plassere husfred, er det lurt å tenke over plantens preferanser når det kommer til lys og luftfuktighet. Aller best trives husfreden om den får stå et lyst sted med litt høy luftfuktighet. Kanskje du kan ha den på badet i nærheten av et vindu?

Du kan selvfølgelig også ha planten i stuen, på kjøkkenet eller andre steder. Det viktigste er at planten får nok lys. Unngå å plassere den slik at den får mange timer med direkte sollys hver dag. Delvis sol eller indirekte sollys (gjennom en tynn gardin) er midt i blinken!

mye husfred

Jord og gjødsel

Dersom du kjøper husfred på et hagesenter, vil planten som regel stå i velegnet jord allerede. Skal du potte planten om i en større potte, kan du gjerne supplere med litt blomsterjord. Jorden bør holde på fuktighet, samtidig som den ikke blir for tung og våt.

Husk på at husfred også trenger litt gjødsel/næring innimellom. Om våren og sommeren kan du gjerne gi den flytende plantenæring når du vanner den, ca. 1 gang per uke. I vinterhalvåret trenger du ikke å gjødsle noe særlig, og maksimalt 1 gang per måned.

Vanning

Når det gjelder vanning, har husfred et nokså gjennomsnittlig vannbehov. Jorden bør holdes jevnt og lett fuktig. Derfor er det en fordel om jorden planten står i er veldrenert og humusrik. Da holder jorden på fuktighet uten å være våt over tid.

Ved vanning kan du sette planten i en skål med vann, slik at den drikker vannet den trenger nedenifra. Unngå å vanne med sterk stråle ovenfra og ned, da dette kan føre til at planten kollapser litt. Eventuelt kan du spraye planten med vann.

Siden husfred liker høy luftfuktighet, kan du gjerne spraye den jevnlig ved å bruke en sprayflaske.

Hvor ofte du skal vanne husfreden avhenger av både temperatur, plassering og pottestørrelse. Står planten i mye sol, trenger den mer vann enn ellers (kanskje 2–3 ganger i uken om sommeren).

flott husfred

Beskjæring

Dersom du har en husfred som ikke lenger ser spesielt fin ut, kan det være lurt å finne frem saksen. Når du har hatt husfreden i noen måneder eller år, begynner den gjerne å se litt slapp og pjusk ut, og bladene er kanskje mindre grønne enn tidligere.

Ved å klippe bort visne deler av planten, gir du rom for ny, frisk vekst. Husk at de stilkene du klipper av kan brukes som stiklinger, dersom du ønsker flere planter. Et annet alternativ er å dele planten ved roten, og på den måten få flere mindre eksemplarer av husfred.

Kan husfred stå ute?

I Norge benytter vi husfred først og fremst som en inneplante. Fra naturens side er imidlertid husfreden en staude, og i mange lang vokser den som en flerårig vekst utendørs. Her til lands er ikke dette mulig, men du kan gjerne la planten stå utendørs om sommeren.

En generell huskeregel er at husfred ikke tåler temperaturer lavere enn fem minusgrader. Er det fare for frost om natten, bør du derfor sette planten innendørs. Ha i bakhodet at husfred ikke er glad i voldsomme temperatursvingninger.

Planting av husfred

Mange velger å la husfreden stå i potten de kjøpte den i på hagesenteret. Dette kan fungere fint, men planten kan ha godt av å pottes om innimellom. Ved å få et større jordvolum, vil planten kunne vokse seg større og finere.

Velg helst en potte som kun er litt større enn foregående potte (2–3 cm større i diameter). Fyll på med litt blomsterjord, og sett jordklumpen i den nye potten. Enkelt og greit!

husfred tips

Husfreden er en rund, tett og dekorativ plante

Husfred har vært en klassiker i norske hjem i mange tiår, og jeg tror grunnen til det er enkel: Planten er utrolig dekorativ, og har en rund, putelignende vekstmåte. De små grønne bladene danner et nydelig, grønt teppe etter hvert som husfreden vokser.

Planten blir ikke spesielt høy, og veksten begrenser seg normalt sett til omkring 5 cm i høyden. Dette er likevel en voksevillig plante, og den sprer seg fort i bredden. Henger husfreden i en ampel kommer den virkelig til sin rett.

Etter hvert kan planten også utvikle søte, hvite blomster. Det er imidlertid uvanlig at de plantene vi har innendørs i Norge begynner å blomstre.

Er husfred giftig eller spiselig?

Enten du har kjæledyr eller barn i hus, lurer du kanskje på om husfred er giftig eller farlig på andre måter. Ifølge Helsenorge er husfred regnet som lite farlig, og det er ikke forventet at symptomer oppstår dersom man skulle smake på planten.

Med andre ord – du kan trygt velge husfred dersom du har barn, katt, hund eller andre nysgjerrige husstandsmedlemmer. Samtidig er det greit å vite at planten ikke regnes som en typisk spiselig vekst, og at den først og fremst er til dekorasjon.

Plant husfred alene eller sammen med andre planter

Husfred er nydelig alene om den plantes i ampler eller små krukker. Det du kanskje ikke visste, er at den også kan være fin i samplantinger.

Planten egner seg blant annet godt sammen med andre planter på trendy grønne vegger. De siste årene har det blitt populært med levende vegger bestående av levende planter. Her vil husfred danne et lekkert bakteppe rundt planter som sukkulenter og fredsliljer.

Har du erfaring med husfred? Del gjerne dine tanker, idéer eller spørsmål med resten av leserne i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Hvordan stelle en husfred?

Husfred stelles best ved å sikre at jorden den står i holder seg lett og jevnt fuktig. Pass også på at planten får nok lys, men ikke for mye direkte sollys. Gjødsle regelmessig om sommeren.

Hvordan redde en husfredplante?

Dersom du har en husfred som plutselig har begynt å henge, tyder dette på at planten er tørst. Sett den i en skål med vann og la den trekke til seg vannet den trenger.

Hvor mye vann trenger husfred?

Husfred trenger passelig mye vann, og bør stå i lett fuktig jord. Hvor mye vann som trengs avhenger av plassering, jordvolum etc. Som regel holder det å vanne 1–2 ganger ukentlig.

Legg igjen en kommentar