Stokkrose – en guide til planting og stell!

stokkrose

Det er få hageplanter som er like romantiske og vakre som stokkrosen. For mange er stokkrose et obligatorisk innslag i hagen, enten den plantes langs gjerder eller i krukker. De langstrakte plantene har tallrike blomster med silkeaktige, fargerike kronblader.

Her deler vi våre beste tips for stell og planting av stokkrose!

Fakta om stokkrose

Stokkroser (Alcea rosea) inkluderer noen av planteslektene som inngår i kattostfamilien. Totalt finnes det omkring 70 ulike stokkrosearter, og disse er naturlig hjemmehørende i Asia og Europa. Kattostfamilien inkluderer også poppelrose, kattost og hibiskus.

Plantene er enten to- eller flerårige, og kjennetegnes på sine langstrakte stengler som kan bli inntil 2–3 meter høye. Langs stenglene vokser det mange vakre blomster med fem kronblader som kan bli opptil 5 cm lange. Blomstene er gjerne rosa, lilla, hvite eller gule.

Så stokkrose fra frø

Du kan kjøpe ferdigdyrkede stokkroser hos hagesentrene, men du kan selvfølgelig også dyrke dem selv. Det finnes mange spennende sorter du kan kjøpe frø av. Start gjerne dyrkeprosessen i februar–mars, slik at stokkrosene kan plantes ut til sommeren.

så-stokkrose-fra-frø

Det er vanlig å forkultivere plantene innendørs før utplanting. Før du setter i gang, trenger du små potter, klar plastfolie, frø og jord. Slik går du frem:

  1. Fyll potter med såjord
  2. Fukt jorden
  3. Så frøene i 0,2 til 1­–2 cm dybde (avhengig av sort – sjekk frøpakken!)
  4. Dekk pottene med plastfolie med små luftehull
  5. Sett potten i et rom som holder 15 grader eller mer
  6. Etter 1–3 måneder vil du ha flotte planter
  7. Plant ut stokkrosene når faren for frost er over

PS! Du kan også så stokkrose direkte på voksestedet, men da bør du vente til mai–juli. Etter hvert som blomstene visner, kan du samle inn frø fra kapslene. Disse kan du så til neste år, dersom du ønsker enda flere stokkroser.

Planting av stokkrose

planting-av-stokkrose

Når du skal plante ut stokkrose kan du ha dem i staudebed, rabatter eller krukker. Skal de plantes i bed, bør du sørge for ca. 40 cm avstand mellom hver plante, og ca. 50 cm avstand mellom hver rad. I krukker er stokkroser vakre også når de plantes enkeltvis.

Sett stokkrosen i en bøtte med vann slik at den gjennomfuktes. I mellomtiden kan du grave en grop som er stor nok til å romme plantens rotklump. Sett planten i hullet, og press jord langs kantene. Pass på at planten står stødig.

Sett deretter en pinne eller lignende støtte i jorden, slik at stokkrosen kan støttes opp etter hvert som den vokser. Husk at planten kan bli 2–3 meter høy! Du kan eventuelt plante stokkroser langs gjerder eller andre ting de kan støttes mot.

Stell av stokkrose

Stokkrosen er hagens skjønnhet, og vil belønne deg med mange vakre knopper og blomster om du steller den riktig. Planten trenger litt omsorg, men det er slettes ikke vanskelig å lykkes. Her deler vi noen enkle stelletips!

Plassering og solforhold

Stokkrose trives best om den får stå et solrikt sted. Her vil den vokse optimalt, og produsere rikelige mengder blomster. Gi den gjerne en plassering i full sol, eventuelt et sted med delvis sol/skygge.

Planten er ypperlig å ha både i krukker og bed, eller i rabatter langs gjerder. Plasser gjerne planten bak andre lavere planter om den skal stå i bed, siden den kan vokse seg svært høy.

Jord og gjødsel

Du kan med fordel plante stokkroser i næringsrik og veldrenert jord. Bruk gjerne vanlig plantejord tilsatt kugjødselkompost eller annen god næring ved utplanting. Deretter bør du gjødsle planten jevnlig i løpet av vekstsesongen.

Mye gjødsel er imidlertid ikke nødvendig om planten står i et bed, siden plantens pælerot søker dypt etter næring i jorden. I krukker er det ofte behov for noe mer gjødsling. Bruk gjerne flytende plantenæring, eller strø litt kugjødselkompost på jordoverflaten.

stell-av-stokkrose

Oppbinding

Stokkroser kan med fordel plantes langs stakittgjerder, vegger eller lignende, slik at de får støtten de trenger. Eventuelt kan du bruke en list eller en pinne, og binde planten opp langs denne etter hvert som den vokser.

Oppbinding sikrer at planten står stødig dersom det skulle komme et vindkast. Om stokkrosen ikke får støtte, kan den fort knekke siden den er såpass høy og tynn!

Vanning

Stokkrosen utvikler en nokså kraftig pælerot, og vil derfor kunne lete etter vann i dybden om den plantes i bed / på friland. Planten er forholdsvis tørkebestandig, og kan ta skade av å bli stående i veldig fuktig jord over tid.

Rett etter planting er det likevel lurt å vanne stokkrosen godt, da den enda ikke har etablert seg i jorden.

Unngå stokkroserust

Stokkroser er utsatt for soppsykdommen stokkroserust (Puccinia malvacearum), som særlig rammer sorter med doble blomster. Sykdommen kommer gjerne av at miljøet rundt planten er for fuktig, eller at planten får for mye vann.

Soppsykdommen utarter seg i form av brunsorte flekker på bladenes underside (typisk 1–2 mm store prikker). Disse synes gjerne som gule flekker på bladets overside. Etter hvert utvikler flekkende seg og blir rustfargede, og de kan hemme plantens vekst.

Om du skulle oppdage stokkroserust på planten, bør du fjerne rammede blader raskest mulig. Brenn bladene eller kast dem, for å forhindre videre spredning. Det kan dessverre være ganske utfordrende å bli kvitt soppsykdommen om planten først rammes.

Derfor er det viktig å være proaktiv, blant annet ved å unngå overvanning. Velg også et gunstig voksested for planten. Regner det mye der du bor, bør du kanskje finne en lun plassering som ligger litt beskyttet under tak.

stokkroserust

Beskjæring og overvintring

Mot slutten av september bør du beskjære stenglene på stokkrosene dine litt, da dette hjelper planten å overvintre. Stokkroser er normalt sett toårige, men du kan «lure» planten til å bli flerårig ved å klippe av blomsterstanden innen siste blomst visner.

Før vinteren setter inn for fullt, kan du gjerne gi stokkrosene dine vinterdekke i form av løv eller lignende. Dette er spesielt viktig om du bor i de kaldere områdene av landet. Unngå imidlertid et tett og kompakt vinterdekke, da dette kan føre til fukt og soppangrep.

Om våren kan du klippe plantene helt ned til bakkenivå, da dette virker foryngende og legger til rette for ny vekst.

Stokkrosen er et vakkert innslag i hagen

Stokkroser er vakre og tradisjonelle blomster, og anses gjerne for å være et obligatorisk innslag i typiske cottage gardens og bondehager. Blomstene oser av bonderomantikk, og vekker kjære sommerminner for mange.

Du finner stokkroser i mange flotte farger. Kombiner gjerne ulike sorter, eller sats fullt og helt på én sort. Planten er nokså lettstelt om den bare får en gunstig plassering, og vil lett frø seg selv.

Stokkrosen er en hardfør sommerblomst som tåler det meste. Ønsker du tips til andre blomster som er hardføre, kan du finne inspirasjon i artikkelen om 10 hardføre sommerblomster!

Lykke til!

overvintre-stokkrose

Ofte stilte spørsmål

Er stokkroser flerårige?

Stokkroser er først og fremst toårige. Det første året vil planten etablere seg, og det andre året vil den blomstre og produsere frø den slipper på bakken rundt seg.

Skal man klippe stokkroser ned?

Ja, du bør klippe blomsterstanden før siste blomst visner. Gjør du det vil planten ofte overvintre og komme tilbake.

Når kan man plante ut stokkroser?

Du kan plante ut stokkroser omkring mai–juni måned, når faren for frost er over. Pass på at planten får tilvenne seg livet utendørs gradvis før den plantes ut permanent.

Legg igjen en kommentar