Stjerneskjerm: Planting og stell av Astrantia

Er du på utkikk etter en vinterherdig staude som i tillegg har lang blomstringstid? Da er stjerneskjerm planten for deg! Astrantia – som den også kalles – kan blomstre helt fra juni til september, og har delikate hvite eller rosa blomster.

stjerneskjerm

Fakta om stjerneskjerm

Stjerneskjerm (Astrantia) er en planteslekt som tilhører skjermplantefamilien (Apiaceae). Det finnes ti forskjellige arter, og disse stammer opprinnelig fra Asia og Europa. Man kan imidlertid også finne forvillede eksemplarer her i Norge.

Planten kjennetegnes på sine små, vakre blomster som omkranses av stjerneformede svøpblader. Blomstene sitter i enkle skjermer. I de fleste tilfeller blir stjerneskjerm omkring 40 til 80 cm høy.

I sin ville form er blomstene hovedsakelig hvite. Det finnes imidlertid mange varianter til hagebruk, og disse fås i både lyse og mørke rosatoner. Astrantia major (storstjerneskjerm) er spesielt populær, og vokser i mange norske hager!

stor stjerneskjerm

Planting av stjerneskjerm

Dersom du ønsker stjerneskjerm i hagen, kan du kjøpe ferdigdyrkede eksemplarer hos de fleste hagesenterkjeder om sommeren. Disse kan plantes rett i bedet (eller krukker), noe som gjør det enkelt å komme i gang.

Alternativt kan du dyrke stjerneskjerm selv, ved å så frø. I så fall kan du starte dyrkeprosessen innendørs i perioden januar–mai, eller direkteså utendørs i september–november. Slik går du frem om du skal forkultivere frøene innendørs:

 1. Fyll små potter med jord
 2. Så ca. 3–4 frø i hver potte
 3. Dekk frøene med perlitt eller et tynt gruslag (ca. 0,5 cm)
 4. Sett pottene i et rom som holder ca. 15–20 grader
 5. Hold jorden fuktig
 6. Om frøene ikke spirer innen ca. 30 dager, kan du sette pottene i kjøleskap en måneds tid
 7. Når plantene har fått litt størrelse, er det på tide å potte dem om i separate potter
 8. Plantes ut når det er frostfritt (etter herding)

Stell av stjerneskjerm

Når du først har plantet stjerneskjerm i bedet, er det ikke behov for veldig mye stell. Planten er tøff, og klarer seg stort sett fint på egen hånd. Her skal vi likevel dele noen smarte tips for stell, slik at du får en sunn plante som trives!

hvit stjerneskjerm

Plassering og solforhold

Stjerneskjerm trives aller best dersom den plantes i et bed med rikelig sol. Den vil imidlertid kunne stå både i sol og halvskygge. Det som er verdt å merke seg, er at blomstringen blir ekstra rik om planten står solrikt. Fargen på blomstene vil også komme mer tydelig frem.

Det er vanlig å plante stjerneskjerm i staudebed, men den kan også stå for seg selv andre steder i hagen. Om du ikke har hage, kan du gjerne plante stauden i krukker. Dette kan gi et elegant og flott uttrykk på balkongen eller terrassen.

Jord og gjødsel

Når det gjelder valg av jord, kan du gjerne gå for vanlig plantejord! Stjerneskjerm trives godt om den får stå i moldrik og veldrenert jord. Stauden foretrekker næringsrik jord, så tilsett gjerne litt kugjødselkompost i jorden ved planting. Husk at noen jordtyper er ferdig gjødslet!

Videre gjennom vekstsesongen kan du gjerne gjødsle stjerneskjermen et par ganger. Bruk gjerne et langtidsvirkende gjødsel.

flott stjerneskjerm

Vanning

Stjerneskjerm vil helst stå i jevnt fuktig jord. Om du har plantet Astrantia i et staudebed, vil den stort sett ta til seg det vannet den trenger på egen hånd. Du kan imidlertid vanne den litt dersom det er uvanlig lite nedbør eller veldig varmt ute.

Astrantia i krukker bør du være mer påpasselig med å vanne, da jordvolumet er begrenset. Vann planten regelmessig så fremt det ikke regner. Kjenn gjerne etter om jorden kjennes fuktig eller tørr ut. Er den fortsatt fuktig, kan du vente litt med å vanne.

Beskjæring

På senhøsten visner vanligvis stjerneskjerm ned. De visne plantedelene kan med fordel stå til våren, før du klipper dem bort. Klipp planten helt ned, slik at det er plass til nye, friske skudd.

Når blomstene/bladene etter hvert visner i løpet av sensommeren og høsten, kan du også klippe bort disse. Er du heldig kan du da få en bonusblomstring! Denne stauden er relativt enkel å få til å blomstre på nytt.

Ulike typer stjerneskjerm

Stjerneskjerm som kjøpes på hagesentrene er i de fleste tilfeller varianter av Astrantia major, altså storstjerneskjerm. Disse fås i en rekke farger, der blomstene varierer fra hvite og nesten grønne, til lyserosa, rosa, burgunderrød eller lilla.

Her er noen av de mest populære sortene:

 • Roma
 • Primadonna
 • Cerise Button
 • Pink Button
 • Abbey Road
 • Star of Love
 • Burgundy Manor
 • Star of Beauty
 • Alba
 • Moulin Rouge
 • Florence
 • Claret
 • Pink Pride
 • Venice
 • Rosensinfonie
 • Rubra

Hvor hardfør er stjerneskjerm?

Stjerneskjerm er en svært hardfør plante, og er registrert som vinterherdig opptil sone H8. Av den grunn kan du plante den de aller fleste steder i landet, med unntak av i fjellsonen.

gammel stjernekamp

Planten er såpass robust at den har forvillet seg mange steder i landet. Om du skulle se Astrantia ute i norsk natur, skal du ikke bli overrasket. Planten har forvillet seg så langt nord som til Nordland.

Storstjerneskjerm er vakker i bed og rabatter

Stjerneskjerm har flott og kompakt vekst, takket være sitt tette nettverk av røtter. Etter hvert vil planten kunne danne tette tuer av blader og blomster. Perfekt der du ønsker å forhindre fremvekst av ugress!

Husk imidlertid på at stjerneskjerm formerer seg effektivt gjennom frø. Du vil derfor kunne oppleve at planten etter hvert dekker et større område. Det at planten frøsår seg blir sett på som positivt av mange, men kan også oppleves som en plage. Frøplantene blomstrer som regel ikke før det andre året, og har ikke nødvendigvis samme farge som morplanten.

stjernekamp med veps

Vær derfor obs på hvor du planter Astrantia. Har du rabatter eller store bed, kan planten være et supert valg. I et mindre bed kan den bli litt vel omfangsrik etter hvert, men du kan alltids luke bort uønsket vekst.

Et tips er å fjerne visne blomsterstander fortløpende, slik at de ikke rekker å slippe frøene sine. På den måten kan du holde veksten under kontroll!

Er stjerneskjerm en staude for deg?

Stjerneskjerm kalles også for oldemorsblomst, noe som viser til at dette er en tradisjonsrik og vakker staude. Med stjerneskjerm i bedet kan du se frem til vakker blomstring hele sommeren, og ofte videre ut på høsten.

Du kan la blomstene stå, eller klippe dem og bruke dem som snittblomster i buketter. Stjerneskjerm er nydelig i vaser, enten de tørkes eller settes i vann.

Om du leter etter en staude som er både villig, lettstelt og vakker, er stjerneskjerm et supert valg. Den finnes også i mange flotte farger, og er herdig helt til H8. Av den grunn passer den inn i nesten alle hager!

Ofte stilte spørsmål

Når blomstrer stjerneskjerm?

Stjerneskjerm blomstrer lenge – ofte fra juni–september! Blomstene står lenge, og planten fortsetter å produsere nye knopper til langt ut på sommeren.

Hvordan så storstjerneskjerm?

Så frøene i små potter med fuktig jord, og dekk dem med ca. 0,5 cm perlitt. Plasser potten ved 15–20 grader. Plant ut plantene når faren for frost er over.

Er Astrantia major giftig?

Astrantia major (storstjerneskjerm) er ikke registrert som giftig, men det er heller ikke vanlig å bruke den i matlaging.

Legg igjen en kommentar