Floks er en gruppe populære hageplanter, og er kjent for sine søte og yndige blomster. Blomstene fås i mange ulike farger, og kan pryde opp både bed, krukker og blomsterkasser. Flere av dem er dessuten flerårige, slik at du kan få glede av dem i lang tid.
Skal du oppnå sunne og flotte planter, er imidlertid riktig stell viktig. Her deler vi våre beste tips om stell av de mest populære artene!
Fakta om floks
Floks (Phlox) er en planteslekt som tilhører fjellfokkfamilien, og det finnes omkring 70 ulike arter. De fleste av disse vokser naturlig i Nord-Amerika.
Det finnes mange vakre og dekorative blomster i planteslekten, og disse kjennetegnes typisk på sine flate blomster som vokser i klaser. Mange av artene er vanlige å ha som prydplanter i staudebed eller krukker,
Noen av artene i slekten er ettårige, mens andre kategoriseres som flerårige urter (stauder). Som flerårig vil floks visne ned og komme tilbake år etter år.
Ulike typer floks
Floks er en variert planteslekt, og det finnes derfor noe for enhver smak. Noen er lave og bunndekkende, mens andre er høyreiste og majestetiske. Før vi ser nærmere på stell, bør du tenke over hvilken art du har (eller planlegger å plante) i hagen din.
Her er noen av artene som gjerne benyttes som prydplanter i Norge:
Vårfloks
Vårfloks (phlox subulata) kjennetegnes av lav vekst, og blir sjelden mer enn 10 til 20 cm høye. De fleste sortene er teppedannende, og kan by på rik blomstring mellom mai og juni. Planten dyrkes helst der underlaget er litt varmt, og der man vil forhindre ugress.
Sommerfloks (skjermfloks)
Sommerfloks (phlox drummondii) er som regel ettårige blomster, og kan skilte med nydelige blomster som sitter i tette skjermer. Sorten kan fås med blomster i en rekke ulike farger, inkludert rosa og lilla.
Høstfloks
Blant de mest populære plantene i staudebed, finner vi høstfloks (phlox paniculata). Disse er flerårige, og har typisk en høy spir/topp med frodige blomster i rosa, hvitt eller lilla i juli–september. Bladene er som regel lansettformede eller elliptiske.
Mange av sortene blir mellom 50 og 150 cm høye. Høstfloks er også kjent for å være hardfør, og tåler vinteren godt flere steder i landet.
Tips til stell av floks
Ettersom det finnes mange ulike typer floks, kan anbefalt stell av plantene variere noe. Her skal vi forsøke å gi deg oversikt over stell av de ulike sortene, enten du vurderer vår-, sommer- eller høstfloks.
Plassering og solforhold
Dersom du skal få floks til å trives, er det lurt å tenke over plassering av planten. Her er en oversikt over hvor ulike arter foretrekker å stå:
- Vårfloks: Ønsker solfylt plassering i steinbed
- Sommerfloks: Solrik plassering – gjerne i steinbed
- Høstfloks: Kan stå i halvskygge eller sol, for eksempel i staudebed
Siden sommerfloks er en ettårig plante, kan det være praktisk å plante den i krukker. På den måten kan du enkelt kaste planten når den visner. Du kan imidlertid også ha den i bed, dersom du ønsker det.
Jord og gjødsel
Jordsmonn er også viktig å ta hensyn til når du skal plante blomster. Står floks i feil type jord, kan du oppleve at blomstringen blir dårlig eller at bladverket blir stygt. Her er anbefalt jord til ulike floksarter:
- Vårfloks: Bør stå i sandblandet eller steinholdig underlag med god drenering
- Sommerfloks: Ønsker luftig, porøs og næringsrik jord (f.eks. plantejord)
- Høstfloks: Foretrekker næringsrik plantejord
Når det kommer til gjødsling av floks, bør du tilføre litt god plantenæring om våren. På den måten får plantene en god start på vekstsesongen. Du kan for eksempel gjødsle plantene med flytende plantegjødsel eller kugjødselkompost.
Vanning
Riktig vanning er alfa og omega for at planter skal trives. Når det kommer til floks, kan de ulike artene stille nokså ulike krav til vanningsmengde og -hyppighet:
- Vårfloks: Trenger lite vann, og bør stå i veldrenert underlag
- Sommerfloks: Ønsker lett og jevnt fuktig jord. Vannes ekstra mye når det er varmt!
- Høstfloks: Vannes regelmessig. Ønsker jevnt fuktig jord.
En grei huskeregel er at de fleste planter ønsker jevn tilgang på fuktighet, men at de ikke liker å stå med røttene i vann. Derfor er god drenering viktig uansett hvilken type floks du har. Unngå at jorden tørker helt ut!
Beskjæring
Dersom du har vår- eller høstfloks, altså stauder, vil plantene visne naturlig ned før vinteren. De visne plantedelene bør imidlertid få stå til våren, før du eventuelt klipper dem bort. Høstfloks kan da klippes helt ned til bakkenivå, og nye skudd vil snart titte frem!
Har du vårfloks, er beskjæring strengt tatt ikke nødvendig. Veksten er så lav og bred at det uansett kan bli vanskelig å klippe bort alle deler av planten. Du kan likevel finne frem saksen dersom du ønsker å rydde litt opp i bedet før de nye skuddene viser seg.
Hardførhet: Hvor herdig er floks?
Før du bestemmer deg for å plante floks, er det lurt å sjekke hvilken herdighetssone du bor i (H1–H8 eller fjellsone).
Når du kjøper floks på hagesenteret, vil du se at planten er merket med en herdighetssone. Det betyr at planten kan overleve vinteren i den aktuelle sonen eller lavere. Både vårfloks og høstfloks er normalt sett herdig opptil sone H6–H7.
Dette betyr at begge er nokså robuste planter! Når det kommer til sommerfloks, er det ikke nødvendig å tenke på herdighet – siden dette kun er en ettårig plante. Om høsten visner sommerfloks ned, og da vil den ikke komme tilbake enten vinteren er mild eller tøff.
Planting av floks
Når du skal plante floks bør du først og fremst finne et egnet plantested. Deretter kan du med fordel sette plantens jordklump i vann mens du graver en grop. Det er lurt at planten suger til seg nok vann før den settes i jorden.
Plasser planten i gropen, og hell jord i sprekkene rundt jordklumpen. Pakk jorden på plass, slik at planten står støtt. Det er viktig at røttene kommer i kontakt med omgivelsene, slik at planten kan slå rot. Til slutt vanner du godt.
Skal du plante floks i krukker, bør du passe på at det er dreneringshull og lecakuler i bunnen av potten.
Finnes det en floks for deg?
Det finnes mange flotte arter av floks, og disse kan fås i alt fra rosa til hvitt eller lilla. De mange fargevariantene, formene og størrelsene gjør at det finnes floks for enhver smak. Du kan til og med velge blant ett- og flerårige varianter.
Med floks i bed og krukker kan du uansett sørge for et hyggelig og frodig utemiljø. Disse plantene er lette å få til, og det finnes dessuten mange hardføre sorter.
Hvilken floks er din favoritt?
Ofte stilte spørsmål
Skal høstfloks klippes ned?
Du må ikke klippe høstfloks ned, men du kan! Klipp gjerne ned visne planterester fra fjoråret om våren. Da får du ryddet i bedet og gjort plass til de nye skuddene.
Hvordan plante høstfloks?
Før du planter høstfloks bør planten settes i en bøtte med vann. Grav en passe stor grop, og sett planten i hullet. Trykk jorden på plass rundt planten, og vann godt etterpå.
Når dele floks?
Den mest optimale tiden å dele floks på, er i vårmånedene. Du kan gjerne dele plantene i mai, eller når faren for nattefrost har gitt seg.