Strelitzia – alt du trenger å vite om planting og stell

Grønne inneplanter er bra for inneklimaet og fine å se på! Blant de mest populære sortene finner vi Strelitzia, som med sine store grønne blader skaper en eksotisk stemning i boligen året rundt. Med riktig stell kan planten bli stor og flott, og dessuten vare i mange år!

Strelitzia

Fakta om Strelitzia

Strelitzia er navnet på en planteslekt som regnes som en del av familien Strelitziaceae (paradisfuglblomstfamilien). Slekten består av fem ulike arter, som alle er naturlig hjemmehørende i Sør-Afrika:

  • Strelitzia Alba / Augusta
  • Strelitzia Reginae
  • Strelitzia Caudata
  • Strelitzia Juncea
  • Strelitzia Nicolai

Plantene kjennetegnes av sine lange, grunnstilte blader som minner om bananplantens. I naturen vil eldre planter kunne blomstre. De eksotiske blomstene pollineres av fugler(!), og er som regel kraftig oransje og blå.

Arten Strelitzia Nicolai er en populær stueplante her i Norge, og fås kjøpt hos de fleste hagesentre året rundt. Den eksotiske planten blir typisk omkring 150–170 cm høy, og har flotte grønne blader som vokser i vifteformasjon.

Stell av Strelitzia

Strelitzia er en eksotisk plante. Skal du få planten til å trives best mulig, er det derfor nødvendig å gjenskape dens naturlige miljø så godt du kan. Planten trenger litt stell og kjærlighet om den skal holde seg fin og frisk i flere år fremover.

blomstrende Strelitzia

Temperatur og luftfuktighet

Siden Strelitzia stammer fra Sør-Afrika, er det kanskje ingen overraskelse at planten trives best der det er litt varmt! Dette er en klassisk innendørsplante, og trives godt i vanlig stuetemperatur (ca. 20–22 grader).

Planten trives ikke i temperaturer lavere enn 15 grader, og vil da slutte å vokse. Er temperaturen lavere enn 10 grader, vil planten dø.

Ellers er det fint å vite at Strelitzia foretrekker høy luftfuktighet. Spray derfor gjerne bladverket med vann regelmessig. Et godt tips er å bruke lunkent vann!

Plassering og lysbehov

Først og fremst er det viktig å vite at Strelitzia er en stueplante, og derfor skal plasseres innendørs. Siden planten er følsom for kulde og trekk, bør den helst ikke plasseres direkte ved vinduer som pleier å stå åpne om høsten/vinteren.

Ha også i bakhodet at Strelitzia foretrekker høy luftfuktighet. Derfor er det viktig at den ikke plasseres ved varmekilder som radiatorer, varmepumper eller peiser. Der vil luften ofte være for tørr til at planten trives!

Strelitzia spirer

Og siste men ikke minst: Strelitzia vil stå et sted der det er lyst! Sett den gjerne i et rom med sørvendt vindu, og plasser den litt inn i rommet. Planten tåler litt sol, men vil helst ikke stå i direkte sollys i mange timer per dag.

Kort oppsummert vil planten stå lyst og i romtemperatur. Har du et lyst baderom kan dette være et fint sted å ha planten, siden det er høy luftfuktighet der. Hvis ikke, kan du spraye planten med jevne mellomrom.

Jord og gjødsel

Mange lar Strelitzia stå i jorden den kom i når den ble kjøpt. Skulle det være behov for å potte om planten etter hvert, kan du gjerne tilsette litt god blomsterjord.

Når det kommer til gjødsling, er ikke Strelitzia spesielt næringskrevende. I sommerhalvåret holder det som regel å tilsette litt flytende plantenæring én gang per måned. Dette kombinert med nok vann og lys, vil sikre en frodig, grønn og fin plante!

Vanning

Noe som er viktig å huske på når du skaffer deg en Strelitzia, er at planten er forholdsvis tørst! Det er derfor viktig å passe på at jorden ikke tørker helt ut mellom hver vanning. Best trives planten om jorden den står i holder seg jevnt fuktig (men ikke våt!).

Generelt sett vil planten ha behov for ganske mye vann, og da mer om sommeren enn om vinteren. Hvor ofte du trenger å vanne, avhenger imidlertid av både pottestørrelse, hvor mye sol planten får, plantestørrelse og jordtype.

Det beste er derfor å stikke fingeren ca. 5 cm ned i jorden og sjekke. Kjennes det fortsatt fuktig ut, er det greit å vente litt før du vanner igjen.

Strelitzia multispiring

Planting av Strelitzia

Blir Strelitzia stående i den samme potten år etter år, vil veksten etter hvert stoppe opp. Ønsker du en stor og flott plante, er det derfor lurt å potte den om innimellom!

Når røttene til Strelitzia begynner å fylle potten, er det på tide å potte planten over i en litt større potte. Du trenger ikke å øke pottestørrelsen med mer enn et par cm (i diameter) per gang. Med en ny og større potte vil planten få rom til å vokse.

Fyll på med litt blomsterjord i bunnen, og sett planten midt i potten. Deretter fyller du på med mer jord langs kantene, slik at planten står stødig. Vann jorden godt, og fyll på med mer jord ved behov.

Sykdommer som kan ramme Strelitzia

Noen opplever at Strelitzia får gule, stygge blader. Dette skyldes nesten alltid overvanning, eller at vann har blitt liggende i potten. Sistnevnte kan føre til at røttene råtner, noe som gir gule stilker og etter hvert blader.

Et annet problem som kan ramme Strelitzia, er for tørr inneluft eller for lite vann. Det vanligste symptomet på dette, er at bladene blir brune i kantene.

Ellers gjelder det å være obs på skadedyr som kan ramme de fleste grønne inneplanter. Hærmygg eller sørgemygg kan bosette seg i jorden og legge egg. Når larvene etter hvert klekker, livnærer de seg på plantens røtter. Dette kan føre til at planten skades.

Sjekk også plantens blader for ullus, skjoldlus og trips med jevne mellomrom. På den måten kan du bli kvitt skadedyrene før de rekker å ødelegge planten.

flott Strelitzia

Du kan ta avleggere av Strelitzia

Dersom du har en Strelitzia og gjerne skulle hatt en plante eller to til, kan du enkelt ta avleggere av planten din. Dette gjør du ved å løfte planten ut av potten den står i, og lete etter et sideskudd.

Pass på at sideskuddet har røtter. Deretter kan du forsiktig løsne sideskuddet fra moderplanten, og plante det i en egen potte. Hold jorden jevnt fuktig, og stell den på samme måte som den voksne planten! Etter hvert har du en ny, flott Strelitzia-plante.

Strelitzia Nicolai er en trendy grønn potteplante

Den desidert mest populære Strelitzia-arten i norske hjem, er Strelitzia Nicolai. Denne har store og dekorative grønne blader, og kan til og med få blomster om den stelles godt. Blomstene er lilla og hvite, og gir planten et herlig, tropisk uttrykk!

Strelitzia Nicolai er dessuten nokså lett å få tak i, da den har vært blant de mest trendy inneplantene de siste årene.

Har du Strelitzia hjemme? Del gjerne dine spørsmål, tanker eller erfaringer i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Hvordan ta vare på Strelitzia?

Strelitzia bør stå lyst og i vanlig stuetemperatur, og foretrekker jevnt fuktig jord og høy luftfuktighet. Dusj gjerne bladene med en sprayflaske innimellom!

Kan Strelitzia stå ute?

Strelitzia kan gjerne settes utendørs i korte perioder, så lenge utetemperaturene ikke blir lavere enn 10–15 grader. Planten kan med fordel stå i sol eller halvskygge utendørs.

Er Strelitzia Nicolai giftig?

Strelitzia Nicolai betraktes ifølge Helsenorge som lite giftig. Dersom små mengder av plantens blader er inntatt, kan du se an situasjonen hjemme.

Legg igjen en kommentar