Spir: Alt om planting og stell av Astilbe!

Spir er en svært populær og lettstelt hageplante, og er høyt verdsatt for sine vakre blomsterklaser og dekorative blader. Blomstene kan være hvite eller rosa, men også røde eller lilla. Det finnes nærmest utallige varianter å velge mellom.

astilbe

Fakta om spir

Spir (Astilbe), også kalt for spirblom, er en planteslekt som hører hjemme i sildrefamilien. Slekten inkluderer 12 ulike arter som er naturlig hjemmehørende i Nord-Amerika eller Øst-Asia. Astilbe er flerårige urter, gjerne kalt stauder, som fås i mange flotte farger og størrelser.

De fleste sortene har rosa eller hvite blomster i langstrakte klaser, og høyden varierer typisk fra 30 til 70 cm. Noen av artene er populære hageplanter, noe som blant annet inkluderer Astilbexarendsii (arendspir). Denne finnes det mange vakre kultivarer av.

Planting av spir

I sommerhalvåret finner du et bredt utvalg av spir hos gartneriene. Noen selges ferdig utvokst. Om du kjøper spir tidlig på året, vil du kanskje bare se noen små blader i potten. Uansett – etter at planten er kjøpt og du kommer hjem, er det tid for planting.

skog av astible

Så snart faren for frost har gitt seg og det ikke er tele i jorden, kan spir plantes ut i bedet. Man kan også ha spir i krukker, om man foretrekker det.

Sett planten med jordklumpen i en bøtte med vann, slik at den blir gjennomfuktet før planting. Grav en grop i jorden, og sett deretter jordklumpen i gropen. Dytt jorden varsomt rundt jordklumpen, slik at planten står stødig. Vann deretter rikelig.

Hvis du skal plante spir i krukker, bør du huske på å ha et lag lecakuler nederst i krukken. Krukken må også ha hull i bunnen, slik at ikke overflødig vann blir liggende i potten. Ha en fiberduk over lecakulene, og fyll deretter på med jord. Ellers er fremgangsmåten den samme!

Stell av spir

Spir er ikke spesielt vanskelig å lykkes med, så fremt den plantes et sted hvor den trives. Her deler vi noen enkle stelletips du kan følge, slik at du øker sjansen for at planten vokser og har det bra!

Plassering og solbehov

Astilbe kalles ofte for «skyggens dronning», noe som skyldes at den trives godt i nettopp skygge. Velg gjerne en plassering med halvskygge, altså et område av hagen der det er både sol og skygge i løpet av dagen. Unngå å plante spir i full skygge.

Du kan også plante spir i full sol. Planten vil som regel by på rik blomstring, også da. Siden spir trives de fleste steder, vil det være enkelt å finne et egnet plantested!

Mange velger å plante spir i staudebed eller for seg selv i hagen. Den flotte voksemåten gjør at planten er dekorativ også når den står helt alene. Du kan eventuelt ha den i en romslig krukke, noe som kan være veldig dekorativt!

astilbe i flere farger

Jord og gjødsel

Astilbe trives i vanlig plantejord, og er ikke kresen når det kommer til dette punktet. Det eneste du bør unngå, er å plante spir i jord som er skrinn og tørker ut raskt. Planten er heller ikke særlig næringskrevende, men tilsett gjerne litt kugjødselkompost ved planting.

Deretter holder det som regel å tilføre langtidsvirkende gjødsel 1–2 ganger i løpet av vekstsesongen.

Vanning

Spir er kjent for å være glad i vann, og bør derfor stå i jord som holder litt på fuktigheten. Planten er sensitiv for tørke, og vil fort begynne å henge om jorden blir for tørr. Da er det ikke sikkert du får den til å friske til igjen – så pass på at jorden er jevnt fuktig.

Plant gjerne Astilbe i nærheten av hagedammer eller lignende, der jorden er god og fuktig. Dette er faktisk en av få planter som tåler å stå i områder av hagen der dreneringen er dårlig. Men unngå likevel at røttene blir stående altfor lenge i vann av gangen.

Beskjæring

Når høsten kommer vil spir visne ned, noe som er helt naturlig. Husk imidlertid på at det fortsatt er liv i røttene, og at nye skudd viser seg til våren. Den synlige, visne delen av planten kan gjerne stå som den er vinteren gjennom.

astible i blomstring

Så snart våren melder sin ankomst, kan du klippe bort alt det visne. Dette gir rom til nye, friske skudd!

Noen klipper ned spir om høsten, noe som også er en mulighet. Men husk at visne plantedeler beskytter planten mot frost om vinteren, og at næringen går tilbake til røttene. Av den grunn anbefaler mange å vente med beskjæring til våren!

Ulike typer Astilbe

Det finnes et stort utvalg spir, noe som betyr at du ganske sikkert vil finne en sort som passer inn i hagen din. Her til lands selges først og fremst japanspir, kinaspir og arendspir. Blant de mest populære sortene finner vi Pumila.

Her er noen av variantene du kan vurdere:

 • Japanspir (Astilbe x Japonica)
  • Red Sentinel
  • Younique Salmon
  • Peach Blossom
 • Kinaspir (Astilbe Chinensis)
  • Pumila
  • Purple Candles
  • Little Vision in Pink
  • Maggie Daley
  • Rise and Shine
  • Fireworks Pink
  • Milk and Honey
 • Arendspir (Astilbe x arendsii)
  • Fanal
  • Burgundy Red
  • Amethyst
  • Hyacinth
  • Jump and Jive
  • Bridal Veil
  • Chocolate Shogun
 • Astilbe Simplicifolia
  • Sprite
 • Astilbe Thunbergii
  • Straussenfeder

Hvor hardfør er Astilbe?

Spir er som regel hardføre opptil herdighetssone H5 eller H6. Det betyr at du sannsynligvis vil lykkes med å overvintre planten utendørs om du bor i herdighetssone H1–H5/H6. Om du bor i de kaldeste delene av landet, bør du vurdere en mer hardfør plante.

Alt i alt er Astilbe over middels hardfør, og vil trives i hager både langs kysten og lenger inn i landet. Du kan sjekke hvilken herdighetssone du bor i ved å kikke på et klimasonekart.

astible sommer

Overvintring av spir

Det er enkelt å overvintre spir hvis du bor i riktig herdighetssone. Dersom du har plantet spir i bed eller direkte i jorden andre steder i hagen, trenger du som regel ikke å foreta deg noe spesielt. Klipp planten ned tidlig på våren, og vent til de nye skuddene viser seg!

Har du spir i krukke, bør du huske på at herdigheten reduseres ett hakk. Om planten egentlig er herdig til H6, kan du regne med at den er herdig til H5 i krukke. Jorden i krukker er kort og godt mer frostutsatt enn jorden i bed. Isoler gjerne krukken med isopor eller lignende, og sett den inntil en lun husvegg. Dette øker sjansen for vellykket overvintring!

Skap harmoni i hagen med spir

Spir er en ekte hageklassiker, og fås i et bredt spekter av vakre farger. Etter blomstring er planten fortsatt dekorativ, takket være det nydelige bladverket. Dette er en staude som fortjener en plass i hagen din!

Har du spir i krukker eller bed? Del gjerne dine erfaringer!

Ofte stilte spørsmål

Skal spir klippes ned om høsten?

Du kan klippe ned spir om høsten, men vent gjerne med beskjæring til våren. Gjør du det, vil planten ofte bli ekstra frodig og fin når den vokser opp igjen.

Hvor trives Astilbe?

Spir eller Astilbe trives i områder med både sol og halvskygge, og tåler godt å stå steder med fuktig jord. Den bør plantes i herdighetssone H1–H5/H6, enten i bed eller krukker.

Hvor lenge blomstrer spir?

Spir blomstrer normalt sett i perioden juni til juli. Planten har utallige vakre blomster i store klaser, og er et vakkert syn når den står i full blomst!

Legg igjen en kommentar