Ønsker du en grønn inneplante som samtidig kan skilte med fargesterk blomstring store deler av året? Da kan en flamingoblomst være det du er på jakt etter! Denne populære stueplanten er både lettstelt og elegant, og finnes i flere vakre farger.
Her deler vi våre beste råd for hvordan du lykkes med flamingoblomst!
Innhold
Fakta om flamingoblomst
Flamingoblomst (Anthurium) er en egen planteslekt som hører hjemme i myrkonglefamilien. Slekten har totalt mer enn 800 arter, og disse er naturlig hjemmehørende i Karibia og Sør-Amerika.
Det er først og fremst arten Anthurium andraeanum som benyttes som stueplante, og denne har høyblader i en rekke flotte fargevarianter. Arten vokser først og fremst i Ecuador og Colombia.
Planten kjennetegnes av sine blanke, grønne og nesten hjerteformede blader. Fargeprakten sitter i høybladene, som ofte forveksles som blomster. Selve blomstene – eller blomsterstandene – sitter imidlertid i midten av høybladene.
Fra naturens side er blomsterstanden ofte gul, men det har blitt krysset frem hybrider som har blomster som i større grad matcher høybladene. Høyblader og blomsterstand er typisk mørk eller lys rosa, og kan nesten minne om fargen på en flamingo.
Flamingoblomst er på listen vår over flotte stueplanter med blomster. Er du nysgjerrig på hvilke andre planter med blomster du kan pryde stuen med er denne verdt å lese!
Tips til stell av flamingoblomst
Flamingoblomsten vokser naturlig i regnskogen, og du bør derfor forsøke å imitere dens naturlige vekstmiljø om du skal sikre optimal trivsel. Heldigvis er dette ganske enkelt å få til om du har den innendørs.
Her er noen raske tips!
Plassering og lysbehov
En flamingoblomst bør aller helst stå lyst, men ikke i direkte sollys. Det beste er om planten får filtrert sollys eller en annen lys plassering. Den kan gjerne stå litt inn i rommet, spesielt om rommet har sørvendte vinduer.
Er det snakk om et vest- eller nordvendt vindu, kan du gjerne plassere planten i nærheten av vinduet.
Husk på at flamingoblomst ikke tåler temperaturer under 14–15 °C. Derfor bør den ikke stå i nærheten av vinduer som ofte står åpne, med mindre det er mildt ute. Ellers trives planten generelt godt i vanlig romtemperatur.
Jord og gjødsel
I likhet med stueplanter flest, foretrekker flamingoblomst å stå i veldrenert jord. Ekstra god trivsel kan oppnås om jorden er litt porøs og luftig. Samtidig er det viktig å ikke bruke for fin og tørr jord.
Du kan velge vanlig blomsterjord, da den oppfyller de fleste krav planten stiller til jordsmonn. Tilsett gjerne litt orkidéjord i potten, også. Dette bidrar til at jorden blir ekstra veldrenert.
Vår og sommer kan du med fordel gi planten litt flytende plantenæring månedlig, da dette sikrer best mulig vekst. Om vinteren er ikke gjødsling nødvendig.
Vanning
Flamingoblomst trives i jevnt fuktig jord, og jorden bør derfor ikke tørke helt ut mellom vanninger. Som regel holder det å vanne planten 1–2 ganger per uke i sommerhalvåret. Om vinteren kan du vanne litt sjeldnere.
Husk også på at flamingoblomsten vokser naturlig i tropene. Planten setter derfor pris på høy luftfuktighet. Spray gjerne bladverket med vann et par ganger i uken, eller dusj den når planten når den likevel skal vannes.
Ompotting
Omtrent hvert andre år bør flamingoblomsten pottes over i en litt større potte. Hvis ikke vil du etter hvert oppleve at røttene «fyller» potten planten står i, noe som ikke er optimalt. Ved ompotting kan du gjerne bruke like deler orkidéjord og blomsterjord.
Du kan også legge et lag med lecakuler nederst i potten, da dette sikrer ekstra god drenering. Og husk – potten skal ha dreneringshull.
Hvorfor har flamingoblomsten min brune blader?
Brune blader hos flamingoblomst kan skyldes flere ting. En vanlig årsak er at man har hatt planten stående i nærheten av en varmekilde. Planten foretrekker høy luftfuktighet, og i nærheten av ovner er luften stort sett veldig tørr.
Brune blader kan også skyldes at planten står i solstek, eller at den har fått for lite vann. Forsøk å vanne planten litt ekstra, spray bladene og flytt den om nødvendig.
Hvordan formere flamingoblomst?
Dersom du har en flott flamingoblomst og vil ha flere eksemplarer, kan du ta en avlegger av planten. Dette kan du gjerne gjøre i forbindelse med ompotting. Del planten forsiktig ved å løsne rotklumpen slik at du får to eller flere deler.
Du bør helst ikke dele flamingoblomsten din før den har blitt litt stor. Hver del plantes deretter i egne potter. Vips – så har du flere planter!
Kan man ha flamingoplante utendørs?
I Norge holdes flamingoplanten først og fremst som stueplante. Du kan likevel plassere den utendørs i kortere perioder om sommeren, så lenge været tillater det. I varmere strøk er det enkelte som har flamingoblomst som utendørs hageplante.
Her til lands er imidlertid vintrene for kalde og mørke til at planten kan overleve. Det kanskje beste er å ha planten innendørs året rundt, siden selv sommertemperaturene kan være varierende her i Norge.
Hvor stor kan flamingoblomst bli?
I vill tilstand kan flamingoblomsten bli nokså stor. Planter med en diameter på omkring to meter er ikke uvanlig. Eksemplarer som vokser i stuen blir som regel ikke så veldig store. En høyde på rundt 50–70 cm er vanlig, mens diameteren som regel er omkring det samme.
Husk at mange faktorer er med på å avgjøre hvor stor planten din blir. Er du flink å potte flamingoblomsten om jevnlig (og oppfyller andre krav til stell), kan du regne med at planten blir større.
Når blomstrer flamingoblomst?
Flamingoblomsten kan blomstre store deler av året, men rikest er blomstringen om våren og sommeren. Siden planten blomstrer nesten året rundt, har den stor prydverdi både vår, sommer og høst. Om vinteren er planten ofte uten blomster.
Selv uten blomster er dette en flott stueplante. De blanke, grønne bladene vokser spredt rundt hele planten, og er veldig dekorative.
Er flamingoblomst spiselig?
Nei, flamingoblomst bør ikke spises. Planten inneholder nemlig et stoff som heter kalsiumoksalat, og dette kan forårsake sviende og brennende smerter i munn og svelg. Ved inntak kan man også oppleve problemer med å svelge.
Du bør derfor oppbevare flamingoblomst utilgjengelig for nysgjerrige barn og kjæledyr.
Dekorer stuen med fargerike flamingoblomster
Ønsker du en lettstelt stueplante med stor dekorativ verdi? Flamingoblomst er da et naturlig valg, med sine rosa, røde eller hvite høyblader. Planten er fin året rundt, og krever ikke stort. Så lenge du holder jorden fuktig og gir planten nok lys, er du allerede langt på vei til å lykkes.
Potter du i tillegg om planten med jevne mellomrom, og gir den litt gjødsel i sommermånedene, kan du få en plante som stortrives.
Dette er en inneplante som passer de fleste. Men husk – dersom du har små barn eller kjæledyr, bør planten holdes utenfor deres rekkevidde.
Har du flamingoblomst? Fortell gjerne litt om hvilke farger du synes er finest, og hvordan du steller plantene dine!
Ofte stilte spørsmål
Hvordan ta vare på flamingoblomst?
Du kan ta vare på en flamingoblomst ved å gi den en lys plassering, og vanne den slik at jorden er jevnt fuktig. Tilfør gjerne litt gjødsel månedlig i sommerhalvåret.
Hvordan ta avlegger av flamingoblomst?
Du tar enkelt avlegger av flamingoblomst ved å dele roten i to. Da har du to separate planter som kan plantes hver for seg.
Er flamingoblomst giftig?
Ja, til dels. Planten er generelt sett giftig for kjæledyr som hunder, siden den inneholder kalsiumoksalat. Plantesaften i større mengder også være giftig for mennesker.