Orkidé Stell – Slik Tar du Vare på Den

orkide

Stell av orkidé er viktig om du skal få en fin og kraftig plante. Her er blant annet planting, jordvalg, næring, beskjæring og ompotting viktig. Du må heller ikke glemme å vanne, selv om orkidéen ikke trenger like mye vann som andre blomster. Om du følger ekspertenes råd, er orkidé en plante du med høy sannsynlighet kan få skikkelig fin.

Orkidéen er en ekstremt populær plante. Den gir vakre blomster som også lukter utrolig godt. Planten kan du både ha utendørs og innendørs om sommeren, alt ettersom hva passer deg. I denne artikkelen gir vi deg gode tips til hvordan du kan stelle orkidé. Det er faktisk enklere enn du tror. Les videre, så får du de beste tipsene for riktig stell. Orkidé er på listen vår over flotte stueplanter med blomster. Er du nysgjerrig på hvilke andre planter med blomster du kan pryde stuen med er denne verdt å lese!

Planting av orkidé og jordvalg

Planting-av-orkide

De fleste planter, busker og trær går det helt fint å plante i vanlig jord i hagen din. Orkidéen er derimot litt mer «sær», og den krever sin egen jord for best mulig resultat. Dette kalles orkidéjord, og du kan kjøpe det hos din lokale gartner. En pose med fire liter gir deg nok jord til å plante en rekke orkidéer, og posen koster bare rundt hundrelappen.

Når du skal plante orkidéen, kan du velge mellom å plante den utendørs eller innendørs. De fleste velger å plante orkidéer i potter, uansett om de setter planten ute eller inne. Potter er fine, da de separerer blomstene, og det gjør stellet lettere. Da kan du også sette planten på en hylle, for eksempel på verandaen din.

Hvor bør en orkidé stå?

orkide-plassering

Orkidéen elsker lys, men her er det viktig å være obs. Dette er nemlig en av de plantene som liker lyset, men ikke direkte sollys. Dersom du plasserer en orkidé i direkte sollys, vil den mest sannsynlig brenne seg. Da kan du se sorte merker på blomstene. Ser du disse, må du finne et annet lyst sted å sette orkidéen din, for ellers vil den sakte dø ut.

Et tips er å sette orkidéen i et sydvendt vindu, eventuelt på et bord i et rom med mye lys. Du kan også sette orkidéen din ute på verandaen, men husk på at planten liker seg best i 18 til 25 grader. Dessuten er orkidéen blant de plantene som liker høy fuktighet. Det innskrenker selvfølgelig alternative plasseringer noe, men du finner helt sikkert en passende plass.

Hvor ofte skal du vanne den?

hvor-ofte-skal-en-orkide-ha-vann

Vanning av orkidé bør skje med jevne mellomrom. Et tips er å se etter røttene. Er disse grå, og virker orkidéen lett å bære? Da er det på tide å vanne planten din. Generelt sett skal en vanne en orkidé cirka én gang i uken. I vekstsesongen skal du derimot vanne den oftere, mens du på vinteren gjerne kan vanne den mer sjeldent.

Et tips til vanning av orkidé, er å fylle en bøtte med vann (romtemperatur). Sett så orkidéen oppi denne bøtten. La den sitte der og «godgjøre» seg til den er helt gjennomvått. Deretter tar du den ut av bøtten og lar den drenere seg. Dette er en enkel måte å sikre at orkidéen får tilstrekkelig med vann, fremfor å bare spraye den eller helle vann ned i potten med kanne.

Når blomstrer en orkidé?

når-blomstrer-en-orkide

Opprinnelig er orkidéen en plante fra sydlige og tropiske strøk. Der blomstrer den året rundt, så lenge temperaturene tillater det. Det finnes i dag tusenvis av forskjellige orkidéer, men blomstringen er mer eller mindre den samme. Skulle du plante din orkidé utendørs i Norge, må du forvente at orkidéen blomstrer en del kortere enn i sydligere strøk.

Har du derimot orkidéen din innendørs, er det sesong for orkidéen hele året rundt. Når den avblomstrer, vil den kunne komme tilbake flere ganger, så lenge du gjør stell med din orkidé. Siden orkidéer kan blomstre igjen, er dette en fin plante som du kan nyte også mange år frem i tid, fremfor bare den første eller andre gangen den blomstrer.

Beskjæring av orkidé

beskjæring-av-orkide

Skal du få mest ut av de fleste planter, er det viktig å beskjære disse. Beskjæring av orkidé er enkelt, og dette gjør at den kan blomstre igjen blant annet. Ha derimot tålmodighet, for det kan ta et par måneder etter beskjæring før din orkidé vil blomstre nok en gang. Når orkidéen har avblomstret, skal du klippe av den delen av stilken som har blomstret.

Merk at nedover på stilken kan du se små ledd som vokser så smått. Disse vil etter hvert utvikle seg til flere sidegreiner, som med tiden vil bringe med seg nye knopper. Ikke skjær av disse leddene med andre ord! Beskjær heller døde stilker, skadde deler og så videre. Er det en sykdom på planten, kan du beskjære denne delen. Følg med på eventuell utvikling av sykdom.

Ompotting er viktig når jorden er nedbrutt

Jorden varer ikke i evigheter, og det er viktig å omplante når jorden er nedbrutt. Det at jorden er nedbrutt, betyr at den har mistet luftigheten. Din orkidé har rett og slett brukt opp jorda den har stått i. Da er det ikke vanskeligere enn at du tar ut orkidéen fra potten, med røttene naturligvis, og setter planten din i en ny potte, med ny jord.

Mange ender opp med å kaste orkidéer og andre planter fordi de ikke vil blomstre. I flere tilfeller er problemet at planten ikke har god nok jord. Gammel jord er ikke god jord å vokse i. Grunnet orkidéen sære krav til jord, er det viktig at du følger godt med på hvordan forholdene for vekst er.

potte-om-orkide

Må du kjøpe orkidénæring?

Som nevnt finnes det en egen jord for orkidéer, kalt orkidéjord. Denne jorden kommer med et spesielt gjødsel som er egnet for akkurat denne planten. Næringen kommer da inn i planten mellom røttene. Sørg derfor for at jorden dekker godt rundt røttene, slik at orkidéen kan ta opp næringen i stammen sin og vokse seg stor og fin.

Skal du få en skikkelig fin orkidé, kan det lønne seg å kjøpe ekstra næring. Spør du din lokale gartner, har de helt sikkert næring, slik som gjødsel, som er spesifikt rettet mot hva en orkidé trenger. Dette er en såpass populær plante at gartnerier gjerne har dette. På de fleste butikker finner du dette produktet som heter orkidénæring eller orkidégjødsel i flytende form.

Andre ting du bør tenke på

Det er mye som går inn i stell av orkidéer. Et tips er å spraye bladene for å øke luftfuktigheten. Dette er spesielt viktig dersom du har planten innendørs. Vær obs på at du ikke sprayer direkte på blomstene, da disse er meget følsomme.

Videre kan vi anbefale å kjøpe et par forskjellige orkidéer og prøve deg frem. Disse går fint sammen, og dessuten kan du se hvilke du liker best, både i forhold til utseende, lukt og krav til stell blant annet.

stell-av-porkide

Ofte stilte spørsmål

Er orkidéer vanskelige å ta vare på?

Orkidéer er noe midt på treet i forhold til vanskelighetsgrad med stell. Den krever ikke spesielt mye vanning, beskjæring og lignende. Allikevel må du følge med, og du må gi den godt med næring, dersom du skal få flotte blomster.

Hvor mange ganger blomstrer orkidéer?

Orkidéer er flerårige, og de kan blomstre mange ganger. Akkurat hvor mange ganger, avhenger av hvilken type orkidé du har.

Skal orkidéer gjødsles?

Orkidéer bør gjødsles med gjødsel som er tilpasset orkidéer. Produktet kalles orkidéegjødsel eller orkidéenæring og fås kjøpt i de aller fleste hagesentre. Følg bruksanvisningen for riktig dosering.

Legg igjen en kommentar