Dyrke Squash – Få de beste tipsene her

Dyrke squash

Squash er en grønnsak som hører til i gresskarfamilien. I utseende er det avlange (ca. 20cm) frukter og har en mild smak. Den har egenskaper som å trekke til seg smak og aroma fra andre ingredienser og smaker derfor forskjellig i ulike retter. Squash kan deles opp i ¨sommersquash¨ og ¨vintersquash¨ hvorav sommersquashen kommer i fargen grønn, grønn stripete og gult tynt skall med liten holdbarhet. Denne spises umoden. Vintersquashen spises godt moden og har tykkere skall og dermed lengre holdbarhet.

Squash er en kilde til kostfiber, folat, vitamin C og kalium og den er kalorifattig. Du kan bruke denne grønnsaken i mange ulike retter og kan spises rå, kokt, stekt, ovnsbakt eller som syltet. I denne artikkelen viser vi deg hvor enkelt du kan dyrke squash hjemme i din egen hage, på balkongen eller i drivhus. Vi gir deg enkle tips for å lykkes med å dyrke dine egne squash.

Squashen produserer også helt nydelige blomster, som attpåtil er spiselige! De er nydelig til steking og serveres ofte frityrstekt på restauranter. Vil du finne ut mer om hvilke andre blomster som er spiselige – og ikke minst som IKKE er spiselige? Da kan du lese mer om det i artikkelen om spiselige blomster!

Typer squash

Det finnes mange ulike typer squash, under finner du noen av de vanligste typene som selges i Norge:

  • Squash ¨Diamant¨ – Gir stor avling og passer i de fleste tilberedningsmetoder, også sylting.
  • Squash ¨Soleil¨ – Gir stor avling av gule frukter med god smak. Passer til alle tilberedningsmetoder (varm, kald eller syltet).
  • Squash ¨Latino¨ – Passer godt i salater eller oppvarmet i gryter og wok. Gir fine grønne frukter med lysegrønne striper og skal høstes tidlig med blomsten på. Plasseres på et beskyttet og solfylt sted med velgjødslet og moldrik jord.
  • Squash ¨Black Beauty¨ – En mørkegrønn frukt som kan brukes til alle retter. Trives i veldrenert, velgjødslet og humusrik jord.
  • Squash ¨Genovese¨ – Gir lysegrønne frukter med sylinderform og fast fruktkjøtt.
  • Squash/sommergresskar ¨Pic n Pic¨ – Gir gule frukter og passer bra i større potter eller i kjøkkenhagen. Høstes når de er 10-15cm lange. Krever veldrenert, velgjødslet og moldrik jord.
  • Squash ¨Waltham Butternut¨ – Gir gule og pæreformede frukter med oransje søtt fruktkjøtt. Er en type vintersquash og passer godt til gratinering.
  • Squash ¨Partenon¨ – Denne sorten passer godt i drivhus da den gir avlange mørkegrønne frukter uten pollinering fra insekter. Gir tidlig avling og rikelig med frukter selv i dårlig vær.
  • Squash ¨Black Forest¨ – Er en sommersquash som klatrer og trenger derfor klatrehjelp i form av espalier, hyssing eller lignende. Gir rikelig med avlange mørkegrønne frukter.
  • Squash ¨Eight Ball¨ – Som navnet tilsier gir denne planten grønne og runde frukter med fruktkjøtt i eplelignende konsistens. Trenger veldrenert, velgjødslet og humusrik jord.
  • Squash ¨Solei¨ – Buskete plante som gir gule frukter med mild smak. Trenger moldrik, veldrenert og næringsrik jord.
  • Squash ¨Golden Rush¨ – En kompakt plante som gir stor avling på liten plass. Gir gule frukter i sylinderform og fast fruktkjøtt.
  • Sommersquash ¨Ambassador¨ – En tidlig sort som gir mørkegrønne avlange frukter. Fruktkjøttet er fast og hvitt og har en nøtteaktig smak.

Ledsagerplanter til squash

Planter man fint kan plante sammen med squash er mais, reddik, erter, meloner og salat. Fløyelsblomst som Tagetes kan tiltrekke seg skadedyrsinnsekter så å plante disse et stykke unna squashen vil bidra til å holde skadedyren borte fra squashplanten. Unngå å plante kålsorter som brokkoli og blomkål, og poteter.

Fløyelsblomst ¨Tagetes¨

Hvordan dyrke squash

Så, hvordan dyrke squash i Norge? Squash kan såes direkte i hagen eller forkultiveres innendørs først. Skal du direkteså må du vente til faren for frost er over, vanligvis rundt mai måned. Vil du være helt sikker på at du får det antallet squashplante du ønsker, er det sikreste alternativet å så de innendørs først og deretter plante ut de som har blitt frøplanter. Det er nemlig ikke alle frøene som kommer til å spire, så det er litt kjipt hvis du har sådd to frø og kun en (eller ingen!) av frøene spirer.

Squash trives best i veldrenert, velgjødslet og humusrik jord. Bør plasseres på et varmt og lunt sted og vannes rikelig. De store bladene kveler lett ugresset rundt.

Når plante squash

Når du skal plante squash avhenger av hvilken metode du velger. Skal du så frøene innendørs først kan du gjøre dette tre-fire uker før du skal plante de ut. Skal du så frøene direkte ute i hagen eller i potter må du vente til faren for frost er over og jorden holder minimum 15 grader. Dette vil avhenge av hvor du bor i landet og hvordan og hvor lang vinteren har vært.

Når plante squash

Forkultivere inne

Når du skal så fra frø klargjør du små potter eller spirebrett med såjord. For å øke sjansen for best mulige planter bør du så to frø i hver potte og deretter fjerne den svakeste planten etter hvert som de vokser. Frøene kan vokse ganske så ujevnt så vent litt til du faktisk kan sammenligne frøplantene og velge ut den beste. Frøene skal ligge rundt 2,5 cm under jorden.

Vann godt og hold jorden fuktig etter hvert som de vokser. Når plantene er store nok til å håndteres kan du plante de om i større potter eller utendørs dersom det er tid for det og plantene er blitt minst 15cm høye. Har du vært tidlig ute og plantene er store planter du de i større potter og la de stå innendørs til forholdene er gode nok til å plante de ut.

For å hindre transplantasjonsjokk bør du herde de først. Når våren melder sin ankomst kan du sette pottene ute i solen med lenger og lenger utetid etter hvert som det blir varmere i været.

Dyrke squash ute

Planter du ut squash i rader i kjøkkenhagen, bør sommersquashen plantes med 1m mellom hver plante, mens vintersquashen bør plantes med 1-1,5m avstand mellom plantene.

Dyrke squash i bøtte

Dyrke squash i bøtte

Hvis du vil dyrke squash på balkongen din kan du enkelt gjøre dette ved å plante den i en stor potte eller en bøtte. Noe å huske på ved planter i bøtter/potter er at disse ofte trenger oftere vanning enn planter som står ute i kjøkkenhagen. Et lite tips her er å velge en type squash som egner seg godt til planting i potte, noen typer kan du lese mer om lenger opp i artikkelen under ¨typer squash¨. Slik planter du squash i en bøtte:

  1. Klargjør en stor bøtte eller potte, enten med hull i, ellers må du ha en innerpotte med hull i slik at overflødig vann får renne av.
  2. Fyll bøtten med veldrenerende og næringsrik jord. Sjekk valgt type om den krever noe mer (f.eks. varianten Pic n Pic som passer godt i potte krever moldrik jord).
  3. En plante vil fylle en bøtte/potte på 61cm.
  4. Fyll bunnen av potten med stein av medium størrelse, dette vil bidra til god avrenning og at jorden ikke fyller igjen hullene i potten.
  5. Fyll resten av potten med riktig type jord (avhenger av valgt type) og så to-tre frø 2,5cm dypt. På senere tidspunkt kan du velge den planten som ser sterkest ut og fjerne de andre.
  6. Plasser et espalier eller annen form for støtte for å tilby planten din en vertikal vekst. Squash trives godt med å vokse oppover da den får mer luftsirkulasjon og sollys overalt, som igjen bidrar til å holde sykdommer borte.
  7. Sørg for å plassere bøtten et sted som får minimum seks timer sollys hver dag.
  8. Vann regelmessig og gjerne med gjødsel annen hver uke.
  9. Hyppig høsting av vekster er sunt for planten da det oppfordrer planten til å produsere mer!
Dyrke squash i drivhus

Dyrke squash i drivhus

Man kan helt fint dyrke quash i drivhus siden denne planten trives godt i varme temperaturer.

Hvordan dyrke squash i drivhus

1. Start med å fylle beholderne dine med jord. Den bør være minst 15 grader for å hjelpe i gang spiringen.

2. Så frøene to til tre frø i hver potte 2,5cm dypt, 1-2m fra hverandre.

3. Vann generøst, spesielt frem til spiring.

4. Når plantene er store nok kan du plassere til på sitt permanente sted i drivhuset med 1-2m avstand fra hverandre.

5. Tilby plantene dine espalierer eller lignende som plantene kan vokse oppover.

6. Høst så ofte som mulig for å oppmuntre til god produksjon.

Høste squash

Høste squash

Squash kan høstes så snart de når den størrelsen og fargen den skal ha ut fra hvilken type du har valgt. Sjekk frøpakken for detaljert informasjon så vet du hva du kan forvente av tidsbruk og utseende på den høsteklare squashen. Jo hyppigere du høster, jo mer vil planten produsere!

Klipp av en av sidene og etterlat en T-formet stamme. Ikke bruk stammen som et håndtak for å røske av frukten, denne kan lett løsne fra frukten og dermed gi en potensiell råtningsprosess gratis inngang. Plasser frukten et varmt, tørt og solfylt sted for å herde skallet og dermed klargjøre frukten for lagring. Har det blitt kaldt og fuktig ute og går mot høsten, kan du legge frukten i en solrik vinduskarm. Har du typen vintersquash kan du lagre denne opptil seks måneder i romtemperatur. Sommersquashen har tynnere skall og dermed mindre holdbarhet.

Ønsker du å dyrke andre typer grønnsaker men vet ikke hvilke? Vi har skrevet en artikkel om 15 enkle grønnsaker du kan dyrke i din egen hage, les den her!

Skadedyr og sykdommer

Irriterende skadedyr og sykdommer som for eksempel meldugg, tilfeldig skade på planten og feil høsting kan koste avlingene. Under finner du noen vanlige skadedyr og sykdommer som kan ramme squashplanten din.

Skadedyr

De vanligste skadedyrene som angriper squashplanten er bladlus, nattsommerfugl og larver.

Bladlusen gir problemer for mange planter, inkludert squash. De skaper misfarging og flekker på bladene og dårlig vekst. Har planten din fått bladlus kan den alternativt bekjempes med neemolje eller en grønnsåpeblanding:

  • 10L vann
  • 2dl grønnsåpe
  • 3dl rapsolje
  • 2 dråper oppvaskmiddel
  • 1 ss bakepulver

Nattsommerfuglen vil forårsake tett grupperte hull i løvet, og hvis de får spise på bladene en stund kan det føre til at bladene blir skjelettiserte. Squash viser grunne og tørre sår. Du kan se eggklaser på bladene.

Larven etterlater store hull i bladene og kan forårsake mye skade. Egg legges vanligvis enkeltvis. Du kan håndplukke dem fra plantene, eller bruke andre naturlige midler for å drepe larvene. Hold deg unna kjemiske sprayer som kan skade naturlige rovdyr.

Sykdommer

Meldugg

Unngå å vanne direkte på bladene, vann så langt nede som mulig og helst om morgenen slik at planten over bakken tørker fortest mulig. Sørg for å ikke plante for tett for å gi god luftsirkulasjon luk ugress ofte.

Bakteriell flekk

Fjern ødelagte og infiserte planter så fort du oppdager at planten er rammet og kast den i restavfall (ikke komposten!).

Symptomer på bakteriell flekk:

Symptomer på denne sykdommen er mange små, mørke flekker på bladene. Sentrum av flekkene kan tørke ut og falle av, noe som vil gjøre at bladet vil få mange små hull på seg. Andre berørte blader kan bli gule og man kan også se symptomer på umodne frukter med små, hevede svarte flekker som gradvis blir større. Flekkene er ikke dype og fører vanligvis ikke til råte. Moden frukt blir sjelden smittet.

Hvordan forhindre bakteriell flekk:

For å forhindre denne sykdommen bør man starte med å velge en type plante som kan være resistent mot slike bakterier. Ved stelling av squashplantene bør man også sørge for god hygiene og vaske seg godt på hendene og bruke desinfiserte redskap for å forhindre smitte.

Vi ønsker din erfaring med å dyrke denne herlige grønnsaken – legg gjerne igjen en kommentar under og fortell oss hvilke varianter du anbefaler og tips til hvordan man kan dyrke større og mer smaksrike squash!

En kommentar om “Dyrke Squash – Få de beste tipsene her”

Legg igjen en kommentar