Dyrke epletre: 6 Gode Start Råd!

Ønsker du å kunne plukke knasende sprø epler i egen hage? Det å dyrke et epletre i hagen er nærmest en investering, siden du får glede av treet i mange år fremover. Det finnes dessuten mange spennende eplesorter, og det er enkelt å komme i gang!

Her forklarer vi deg hvordan du gjør det, steg for steg.

en mann som sår og skal dyrke et epletre

Hvordan dyrke epletrær?

Det finnes hovedsakelig to ulike alternativer å velge mellom når du skal dyrke et epletre i hagen. Dette er valgmulighetene dine:

Alternativ 1: Plante ferdig epletre

De fleste som bestemmer seg for å dyrke et epletre i hagen, går for denne løsningen. De fleste hagesentre selger små epletrær som er klare til å plantes ut i hagen. Dette er både raskt og enkelt!

Du finner utallige sorter å velge mellom, og du bør velge en sort som er tilpasset din herdighetssone.

Slik går du frem:

  1. Kjøp et epletre
  2. Ta epletreet ut av den medfølgende plastpotten
  3. Sett rotklumpen i en bøtte med vann (i ca. 10 minutter)
  4. Grav et hull som er ca. dobbelt så stort som rotklumpen
  5. Fyll gropen med næringsrik plantejord
  6. Sett treets rotklump i hullet, og trykk jorden på plass rundt treet

Alternativ 2: Dyrke epletre fra eplekjerne (frø)

Dersom du er av den tålmodige sorten, kan du alltids forsøke deg på å dyrke frem et epletre fra frøstadiet. Fra frøet sås og frem til du kan plukke epler, bør du regne med at det går 8 til 20 år. Her er det med andre ord greit å ha god tid.

Det er heller ikke sikkert at frøet du planter i det hele tatt vil utvikle noe særlig gode epler – eller epler i det hele tatt. Om du likevel vil prøve denne metoden, gjør du som følger:

  1. Tørk kjernene (frøene) et par dager
  2. Så frøene i såjord
  3. Sett potten lyst (innendørs)
  4. Vann jevnlig
  5. Plant det lille treet ut i mai–juni

Innhøsting av epler

Når på året du kan høste inn eplene dine, avhenger helt av hva slags epletre du har dyrket. Det finnes både sommer-, høst- og vinterepler. Sommerepler kan høstes inn om sommeren, mens høst- og vinterepler høstes inn senere på året.

Gravenstein er for eksempel en eplesort som høstes inn om høsten, mens Transparente Blanche, Nana og Katinka høstes inn på sensommeren. Blant vintereplesortene kan vi nevne både Aroma, Åkerø, Torstein og Aroma.

nylig sådd epletre som en mann jobber med å beskjære

Stell av epletre

Et epletre krever ikke all verdens med stell, men du bør likevel passe på at treet trives og er friskt. Med riktig plassering og litt kjærlighet, kan du regne med at treet vil trives godt i hagen din. Her er noen tips!

Plassering og solforhold

Epletrær elsker varme og sol, og bør derfor plantes på et mest mulig solrikt sted. Om du har mulighet for å dyrke treet på sørsiden av huset, er dette det mest optimale. Sørg for at treet ikke blir stående i skyggen av andre trær (eller bygninger for den saks skyld).

Dersom treet kan stå i ly for den verste vinden, er også dette en fordel – men ikke et must. Men jo mer lunt og solrikt treet står, jo mer vil det trives – og jo mer frukt vil det bære.

Jord og gjødsel

Når du skal dyrke et epletre bør du sørge for at jorden bearbeides godt der treet skal stå. Om jorden er hard og kompakt er dette spesielt viktig. Epletrær foretrekker nemlig løs og pløyd jord som samtidig er veldrenert. Bruk gjerne en god hagejord.

Små og unge epletrær er ikke særlig næringskrevende, men du bør gjødsle trærne dine hver vår med naturgjødsel. Du kan eventuelt legge på noen kilo med næringsrik kompost i perioden april til mai. Dette gir epletreet en god start på vekstsesongen.

Vanning

Epletrær foretrekker jevnt fuktig jord. Husk også på at du bør sørge for at treet plantes ut mens jorden er fuktig (og frostfri). Det er for øvrig viktig at rotklumpen er godt gjennomfuktet ved utplanting.

Voksne trær klarer seg stor sett fint på egen hånd, og trenger som regel ikke å vannes. Unntaket er tørre og varme perioder: Da bør du finne frem hageslangen og vanne treet litt ekstra.

dyrke epletre

Beskjæring av epletrær

Hemmeligheten bak et frodig epletre med masse epler er å sørge for jevnlig beskjæring. Mange synes at akkurat dette kan være litt vanskelig, siden epletrær ofte har grener på kryss og tvers.

Oppbygningsbeskjæring av unge epletrær

Bør gjøres i mars–april. Bind myke grener slik at det blir luft mellom trestamme og grein. Fjern oppbinding når greinen har blitt forvedet og står i ønsket posisjon. Kutt øverste gren for å begrense veksten i høyden.

Fjern grener som vokser innover mot stammen eller rett oppover. En luftig trekrone og grener som peker utover er målet!

Vedlikeholdsbeskjæring av voksne epletrær

Bør gjøres i juli, august eller september. Beskjæring av vedlikeholdshensyn handler om å sikre en god balanse mellom ny vekst og fruktmengde.

Har du et tre som vokser sakte og har store mengder frukt, kan frukten bli av lavere kvalitet. Løsningen på dette er å beskjære treet forholdsvis mye, da dette stimulerer til vekst av nye grener. Du kan også fjerne noen av blomstene, for å begrense fruktmengden.

Vokser derimot treet for mye, bør du redusere tilførselen av næring og beskjære det mindre. Anbefalingen her er å forhindre vegetativ vekst ved å bøye noen av epletreets grener ned.

Poding av epletre

Poding er en form for vegetativ formering som ofte benyttes på epletrær. Kort fortalt innebærer det at en kvist (såkalt podekvist) med knopper og grunnstamme kuttes av ett tre, og deretter festes til et annet tre. Grenen vil etter hvert gro sammen med treet.

Det som er så morsomt med poding av epletrær, er at du kan få flere eplesorter på ett og samme tre. Epletrær du kjøper i butikken er ofte ferdig podet, noe som betyr at du kan slippe å pode treet selv.

Ulike sorter epletrær du kan dyrke

Det finnes mange forskjellige epletresorter, og mange av disse er enkle å lykkes med i norsk klima. Her er noen favoritter:

  • Aroma
  • Summerred
  • Discovery
  • Nana
  • Transparente Blanc
  • Kronprins
  • Filippa
  • Katinka
  • Rød Sävstaholm

Er du klar for å dyrke epletre i egen hage?

Det å ha sitt eget epletre i hagen kan by på mye glede for både store og små! Det finnes veldig mange spennende sorter som kan dyrkes i Norge, og det er ganske enkelt å komme i gang. Det enkleste (og minst tidkrevende) er å kjøpe et ferdig epletre og plante dette.

Sørg for en solrik plassering og godt med vanning ved utplanting. Det er også lurt å beskjære treet regelmessig. Gjør du det, blir du belønnet med mange deilige og saftige epler!

FAQ

Når skal man så epletre?

Dersom du ønsker å plante et ferdigkjøpt epletre, bør dette gjøres tidlig på våren – etter at jorden har blitt frostfri. Du kan eventuelt plante treet om høsten, før frosten setter inn.

Kan man plante frø fra epler?

Ja, du kan velge å dyrke epletrær ved å så frø fra en eplekjerne. Denne prosessen kan imidlertid være veldig tidkrevende.

Hvor mye plass trenger et epletre?

Et epletre bør få god plass, da treet setter pris på både luft og sol. Husk også på at du bør ha plass til å kunne bevege deg rundt treet når du beskjære det eller plukke epler.

Legg igjen en kommentar