Dyrke Wasabi: Alle Tips Og Råd Du Burde Vite Om

Wasabi er en sentral ingrediens i retter som sushi, og har en unik, karakteristisk og sterk smak. Dersom du ønsker kortreist wasabi fra egen kjøkkenhage, vurderer du kanskje å dyrke den selv. I så fall bør du forberede deg på at planten er veldig krevende.

Her er alt du trenger å vite om dyrking av wasabi!

dyrke wasabi

Hvordan dyrke wasabi?

Det å dyrke wasabi er kjent for å være svært vanskelig, da planten foretrekker rennende, kjølig vann til enhver tid, spesielt jordsmonn og en temperatur på 12–14 grader. Ifølge enkelte er dette faktisk en av de mest tungvinte og tidkrevende plantene å dyrke.

Planten vokser naturlig i japanske fjellområder, og det kan være utfordrende å gjenskape forholdene veksten trives best i. Det er imidlertid ikke umulig. Om du er klar for en real utfordring, kan wasabi-dyrking være vel verdt et forsøk!

Du kan dyrke wasabi enten ved å så frø, eller ved å dele en eksisterende rot. Her forklarer vi deg hvordan du dyrker planten fra frø.

  1. Velg voksested: Stedet bør være skyggefullt, ha høy luftfuktighet og holde en jevn temperatur på 12–14 grader. Jorden bør være veldrenert, næringsrik og fuktig. Du kan forsøke å gjenskape disse forholdene kunstig, for eksempel i et drivhus.
  2. Klargjør jord: Bland jord med kompost og næring som er rik på svovel. Sørg for at jorden har en dybde på ca. 25 cm, og at pH-verdien ligger på omkring 6–7. Det er viktig at jorden er veldrenert. Wasabi liker konstant tilførsel av kaldt vann, men liker ikke at røttene blir stående i vann. Dersom vannet absorberer sakte, kan du forsøke å tilføre mer kompost.
  3. Det er mest gunstig å dyrke wasabi i nærheten av en bekk, et fossefall eller lignende, siden den liker at jorden er konstant fuktig (men samtidig veldrenert). Skal du dyrke i drivhus, kan du eventuelt lage en «kunstig bekk» av rennende vann som pumpes av en akvariepumpe. Du kan også spraye planten hyppig med en sprayflaske.
  4. Bestill frø (bør helst gjøres på høsten, siden frøene trenger vinteren for å kunne etablere røtter).
  5. Legg frøene i en skål med vann over natten (før såing), da dette gjør at skallet blir mykere og at planten enklere greier å spire.
  6. Så frøene med ca. 5 cm avstand, og press dem lett ned i jorden.
  7. Spray daglig med kaldt vann om frøene ikke er dyrket like ved rennende vann
  8. Fjern eventuelt ugress med jevne mellomrom
  9. Etter rundt 24 måneder er wasabien innhøstingsklar
nylig sådd wasabiplante som en mann prøver å stelle med

Innhøsting av wasabi

Dersom du har klart å dyrke frem wasabi, er kanskje dette en liten prestasjon i seg selv. Samtidig vil du belønnes med fersk og smakfull wasabi, noe som selvfølgelig er prikken over i-en.

Husk at wasabi ikke skal høstes inn det første året. Planten bruker to år på å utvikle den distinkte smaken, noe som betyr at du må smøre deg med tålmodighet. Når planten er voksen vil den ha utviklet et rhizom på størrelse med en gulrot under jorden.

Når rhizomet er omkring 17–20 cm langt, er det som regel innhøstingsklart. Grav gjerne opp ett rhizom først for å sjekke størrelsen. Rhizomene kan graves forsiktig opp med en smal spade eller lignende.

Det kan være greit å la et par planter stå igjen i jorden, da disse vil kunne frø seg og danne nye planter. På den måten trenger du ikke å bestille nye frø om du ønsker å dyrke enda flere wasabi.

Stell av wasabi

Etter at du har dyrket wasabi er det viktig å gi planten optimalt stell frem mot innhøsting. Denne planten er kanskje ikke førstevalget for nybegynnere, siden det stilles spesielle krav til både temperatur, vanning og andre faktorer.

Her er noen av grunnreglene for å lykkes!

Solforhold og plassering

Wasabi trives best i skyggen, og bør derfor skjermes for direkte sollys. Et tips er å plante wasabi i skyggen av andre vekster, enten det er under et tre eller lignende.

Om du har et vann, en bekk eller lignende i hagen, kan dette være et supert sted å dyrke wasabi siden planten elsker fuktighet.

Utfordringen er at temperaturen neppe er så stabil som planten foretrekker her til lands. Derfor er det mest aktuelt å dyrke wasabi under kontrollerte forhold, for eksempel i et veksthus.

ung wasabi plante

Jord og gjødsel

Når det kommer til jord er det først og fremst viktig å sørge for at jordsmonnet er veldrenert. Jorden bør dessuten være forholdsvis løs, og rik på organisk materiale.

Du bør blande inn rikelig med næringsrik kompost før dyrking, og samtidig teste pH-nivået i jorden. Du kan kjøpe pH-tester relativt billig hos forhandlere som selger akvarieutstyr. Sørg for at pH-en er forholdsvis nøytral (6–7).

Vanning

Wasabi krever jevn og stabil tilførsel av kaldt vann, enten det er fra en nærliggende bekk, sprayflaske eller andre kilder. Her finnes det mange løsninger.

Du kan som nevnt gjenskape forholdene planten trenger med en akvariepumpe eller lignende som pumper vann omkring plantestedet. PS! Selv om wasabi er en veldig tørst plante, skal den ikke drukne i vann. Derfor er veldrenert jord en viktig suksessfaktor.

Mugg, skadedyr og sykdom på wasabiplanten

Siden wasabi dyrkes under fuktige forhold, er jorden og planten nokså utsatt for mugg og andre sykdommer. Om du ser at planten har syke blader bør disse klippes av så fort som mulig for å forhindre videre spredning.

Sørg også for at det er noe avstand mellom plantene, slik at de ikke blir stående for tett. Dette kan også bidra til å begrense forekomsten av sopp og sykdommer.

Wasabi kan også angripes av snegler, noe som er spesielt vanlig i områder der planten dyrkes utendørs. Snegler kan skade plantene, og mange synes at de ubudne gjestene er litt ekle å ha i kjøkkenhagen.

Om du har sneglemiddel eller kobbertape kan du begrense forekomsten av snegler betydelig. De fleste som bestemmer seg for å dyrke wasabi i Norge vil nok uansett gjøre dette i et veksthus, der det vanligvis ikke er så mye snegler.

Har du fortsatt lyst til å dyrke wasabi?

Som du kanskje forstår, er ikke det å dyrke wasabi hverken raskt gjort eller enkelt. Om du ønsker en utfordring skader det likevel ikke å prøve. Husk imidlertid på at det finnes enklere alternativer.

Et tips er å dyrke pepperrot, som har en smak som minner mye om wasabiens. Pepperrot er langt enklere å lykkes med, og ikke minst – mindre tidkrevende.

FAQ

Hvor vokser wasabi?

Wasabi vokser naturlig i Japan, og da først og fremst i kuperte fjellområder. I dag dyrkes planten også andre steder i verden, som for eksempel langs den nordamerikanske vestkysten.

Hvordan vite om wasabi er ekte?

Siden wasabi er ganske krevende og dyrt å dyrke, serveres det ofte falsk wasabi-pasté til sushi og andre retter. Denne er basert på pepperrot, som kan ha en ganske lik smak som ekte wasabi. Ekte wasabi er ofte knudrete og mindre tykk enn kunstig wasabi.

Kan man dyrke wasabi i Norge?

Det er svært vanskelig å dyrke wasabi i Norge, med mindre du er villig til å investere mye tid (og ofte penger) i prosjektet. Om du klarer å legge forholdene til rette for wasabiplanten, er det likevel mulig å lykkes.

Legg igjen en kommentar