Eddik Mot Ugress – En Effektiv Metode!

Visste du at du kan bruke noe så enkelt som eddik mot ugress? Dersom du er lei av å luke ugress eller ikke ønsker å bruke dyre ugressmidler kjøpt på butikken, er eddikvann et supert alternativ. Det koster ikke noe særlig, og er samtidig effektivt og miljøvennlig!

Her forklarer vi deg hvordan du går frem.

dame som bruker eddik for å fjerne ugress

Hvordan lage eddikvann mot ugress?

Det er å lage eddikvann er noe du kan gjøre både kjapt og enkelt. De fleste har allerede eddik stående i kjøkkenskapet. Merk deg imidlertid at du helst bør bruke eddik på 35 %, fremfor svakere bordeddik på 5 % eller 7 %.

Prosenttallet sier kort og godt noe om syremengden i flasken. Jo høyere prosent, jo kraftigere. Eddik på 35 % selges normalt sett som såkalt eddikessens. Du kan også bruke svakere eddik, men dette skal visstnok ikke være fullt så effektivt.

Uansett, før du setter i gang er det lurt å ta på seg et par hansker slik at du beskytter hendene dine. Eddikessens kan nemlig være etsende, og bør ikke komme i direkte kontakt med huden.

Slik lager du eddikvann:

  1. Kjøp eddikessens (35 %)
  2. Finn frem en tom sprayflaske
  3. Bland 2/3 vann og 1/3 eddik i flasken (for en kraftige blanding kan du ta like deler vann og eddik)

PS! Dersom du velger å bruke eddik 7 %, trenger du ikke å blande med vann. Siden eddiken er såpass ukonsentrert, bør den påføres ufortynnet på ugresset.

Slik blir du kvitt ugresset

Så snart du har laget eddikvann, kan du begynne å behandle ugresset. Merk deg at det er aller best å utføre behandlingen når det er sol og tørt ute. Slik gjør du det:

  1. Spray eller sprøyt eddikblandingen direkte på ugresset
  2. Etter et par timer vil ugresset gulne
  3. Etter noen få dager vil ugresset være helt dødt

Husk på at eddikblandingen også kan ta knekken på andre planter du sprayer. Forsøk derfor å kun treffe de vekstene du faktisk ønsker å kvitte deg med. Dette kan du oppnå ved å holde sprayhodet så tett inntil ugresset som mulig.

en mann som bruker eddik for å fjerne ugress

Hvorfor bruke eddik mot ugress?

Det finnes mange midler mot ugress hos hagesentrene, men disse kan være nokså dyre. I noen tilfeller inneholder midlene dessuten stoffer som ikke er særlig bra for resten av plantene dine.

Ifølge forskere kan midler som glyfosat – som ofte finnes i ugressmidler – også ha en negativ effekt på det biologiske mangfoldet.

Stoffet kan skade ville planter som finnes i omgivelsene, og føre til dårligere blomstring. Dette kan igjen ha en negativ effekt på insektbestanden, og særlig pollinerende insekter er utsatt.

Eddik blir av mange betraktet som et miljøvennlig alternativ til kjemiske ugressmidler. Eddik er naturlig, og vil ikke ha de samme skadelige effektene på omkringliggende planter. Dermed vil det også være mer insektvennlig.

Hvordan fungerer det?

Eddik er en syre, og det er nettopp den svært lave pH-en som fører til at ugresset dør. Syren medfører kort og godt at cellemembranene i planten skades. Først vil syren skade den synlige delen av planten. Etter hvert vil den også trekke videre ned i røttene.

Siden eddiken også skader røttene, reduserer dette sjansen for at ugresset dukker opp på nytt.

en mann som sjekker opp plantene sine

Hvor effektivt er eddik mot ugress?

I de fleste tilfeller vil du se tydelige resultater innen få timer eller dager. Er det snakk om små planter, vil eddiken ofte gjøre at hele planten visner bort etter kun én behandling. Resultatet blir kjapt synlig.

Hvis det derimot er snakk om større vekster, kan det være behov for flere behandlinger.

Eddik har spesielt god effekt på frøugress, altså ugress som spres via frø i luften. Et eksempel er veksten vassarve, som ofte finnes i grus. Syre, kamille, vassarve og guldå er andre typer ugress som spres gjennom frø.

Dersom det er snakk om rotugress, altså ugress som sprer seg gjennom røtter i bakken, er ikke eddik fullt så effektivt. I denne kategorien ugress finner vi både hestehov, løvetann, nesle, skvallerkål, mose, tistel og kveke.

Når er det aktuelt å bruke eddikvann på ugresset?

I prinsippet kan du forsøke å bruke eddikvann på alt av ugress. Samtidig er det viktig å huske på at eddik også kan skade plantene du ønsker å beholde, dersom du sprayer uforsiktig.

Derfor anbefales eddik først og fremst for bekjempelse av ugress der det ikke er annen beplantning. Det er for eksempel supert å bruke eddik mot ugress mellom helleganger og på grus. Er det snakk om ugress i bedet, kan det være greit å vurdere andre alternativer.

Det er også populært å bruke eddik mot ugress som vokser i sprekker i asfalt og betong. Har du for eksempel en gangsti med uønskede vekster, kan ugresseddik være midt i blinken.

Andre alternativer mot ugress

Ifølge spørreundersøkelser vi har lest om på nett, er eddik det foretrukne ugressmiddelet blant norske hageeiere. Hele 35 % oppgir å ha eddik som favoritt. Og det er kanskje ikke så rart, siden det er bra for både lommeboka og miljøet.

Det finnes imidlertid også andre populære midler mot ugress. Dersom vi ser bort ifra kjemiske ugressmidler, står du igjen med følgende (miljøvennlige) alternativer:

  • Kokende vann (helles direkte på ugresset)
  • Salt (strøs direkte på ugresset)
  • God, gammeldags luking (det kanskje tryggeste alternativet om du ikke vil skade omkringliggende planter!)

Har du ugress som vanskelig lar seg fjerne med eddik, kan du for eksempel forsøke å fjerne det manuelt med en ugresshakke, hjulhakke eller hendene dine. Det gjelder å prøve seg frem, da ulike ugresstyper kan respondere ulikt på forskjellige tiltak.

Lykke til!

FAQ

Hvordan få bort ugress på grus?

Dersom du har ugress som vokser i grusstier eller lignende, er eddikvann et supert alternativ. Dette gjelder særlig dersom det er snakk om frøugress.

Hvilket ugressmiddel er best?

Eddik (35 %) blandet med vann er blant de beste ugressmidlene for fjerning av ugress som vassarve og syre. Salt, luking eller kokende vann er også gode alternativer.

Hvordan unngå ugress mellom heller?

Du kan effektivt unngå ugress ved å benytte eddikvann eller en fugesand bestående av basisk kvartssand mellom hellene. Dette er ugresshemmende.

Legg igjen en kommentar