Dvergblodplomme: Slik lykkes du med planting og stell!

Burgunderrødt bladverk er utrolig dekorativt, og kan utgjøre en flott kontrast mot alle de grønne vekstene i hagen. Dersom du ønsker et lite tre med mørke, rødlige blader, er dvergblodplomme et godt valg. Dette treet byr også på vakker blomstring om våren!  

Dvergblodplomme

Fakta om dvergblodplomme

Dvergblodplomme (Prunus x cistena), også kalt purpurkirsebær, er et lite tre i rosefamilien som har blitt til gjennom målrettede artskrysninger. Treet har et mørkt, burgunderrødt bladverk, og mengder av søte, lyserosa eller hvite blomster i perioden mai–juni.

Som navnet antyder er dvergblodplomme nokså liten av vekst. Som regel selges treet podet på en stamme som er omkring 80 cm høy. Stammen vil ikke vokse seg større etter planting, men selve trekronen kan vokse ytterligere. Treet blir normalt sett ikke høyere enn 2 meter.

Planting av dvergblodplomme

Dvergblodplomme egner seg godt for planting i hager, først og fremst fordi treet er så dekorativt! Når du skal plante treet kan du med fordel sette det med rotklumpen i en bøtte med vann mens du graver. Da får det trukket til seg rikelig med fuktighet.

Planting bør helst gjøres sensommer eller høst, når du er sikker på at det ikke er frost i jorden. Du kan imidlertid også plante treet om våren. Grav en grop som er både bred og dyp, slik at dvergblodplommen enkelt kan rote seg.

Fyll oppi litt god jord i plantegropen, og plasser treet i midten. Her er det greit å være to, slik at én kan støtte treet mens den andre fyller på med jord rundt rotklumpen. Etter planting bør du vanne rikelig på plantestedet.

mange Dvergblodplommer

Kan man plante små trær i krukker?

Ja! Trær som dvergblodplomme kan fint plantes i krukker. I så fall bør du gå for en stor og romslig krukke, slik at treet slipper å stå trangt. En romslig krukke øker dessuten sjansen for at treet vil overleve vinteren.

Merk deg at trær og andre planter blir litt mindre vinterherdige om de plantes i potter fremfor bed eller rett i jorden.

PS! Før du planter i krukker, er det smart å helle noen centimeter med lecakuler i bunnen. Legg en fiberduk oppå, og fyll deretter opp med litt jord. Sett treet i krukken, og hell deretter jord rundt treet.

Stell av dvergblodplomme

Dvergblodplomme er et forholdsvis lettstelt tre. I likhet med trær flest, vil dette treet i stor grad klare seg selv etter planting. Du må likevel påregne noe stell om du skal oppnå et sunt og flott tre som faktisk har det godt i hagen din.

Solforhold og plassering

Før du planter dvergblodplomme, er det viktig å finne et velegnet plantested. Aller helst vil treet stå både lunt og solrikt. Plassering i full sol er det mest optimale, men treet kan også trives i halvskygge.

Du bør helst ikke plante treet på veldig værutsatte steder, da det ikke er spesielt glad i kraftig vind. Ellers er det greit  å vite at dvergblodplommetrær kan stå både i bed og potter – alt etter hva du foretrekker.

Jord og gjødsel

Dvergblodplomme stiller ingen særlige krav til jordsmonnet, utenom at det ønsker å stå i veldrenert og litt næringsrik jord. Du kan gjerne tilføre god, vanlig plantejord i gropen ved planting, og blande denne ut med jorden som allerede er på plantestedet.

Gjødsel kan gjerne tilføres om våren, noe som gir treet en god start på vekstsesongen. I så fall kan du gjødsle med litt kompostert kugjødsel eller annen kompost. Legg gjødsel oppå jorden på plantestedet. Etter hvert som det regner vil næringen komme ned til røttene.

Dvergblodplomme nærbilde

Vanning

Det er viktig å vanne dvergblodplomme rikelig ved planting. Deretter bør du vanne treet jevnlig, særlig det første året. Etter at treet har fått etablert seg skikkelig på voksestedet, trenger du ikke å vanne det noe særlig.

Skulle det imidlertid bli lange perioder med lite regn, varme temperaturer og mye sol, bør selv godt etablerte trær vannes litt.

Hvis du planter dvergblodplomme i en krukke, er det nødvendig å vanne regelmessig fra første stund. I krukker har ikke trær mulighet til å etablere et stort nettverk av røtter, og er avhengig av at vann tilføres via nedbør eller vanning.

Beskjæring

Beskjæring av dvergblodplomme er nødvendig dersom du vil oppnå flottest mulig blomstring. Det beste tidspunktet for beskjæring er tidlig på våren – før ny vekst av blader og knopper setter i gang. På den måten får treet tid til å heles før vekstsesongen!

Ellers er beskjæring ganske enkelt: Du klipper først av ca. 1/3 av de eldste grenene, men ikke nærmere enn 8 cm fra hovedstammen. Deretter klipper du bort alle grener som er syke eller døde.

I tillegg til dette, kan du med fordel klippe av alle grener som vokser innover mot stammen. Dette er lurt fordi du kan unngå at grenene gnisser mot hverandre, og treets bladverk vil få mer luft.

Husk at treverket kan være ganske hardt, og at det derfor er viktig å bruke en god og skarp beskjæringssaks.

Produserer dvergblodplomme spiselige frukter?

Dvergblodplomme er ikke et typisk frukttre som dyrkes for matens skyld, men vil kunne produsere frukt etter blomstring! Fruktene er små og svart–lilla, og skal visstnok ha en ganske kraftig smak.

Selv om de små fruktene er spiselige, er ikke det så vanlig å konsumere dem. Treet plantes først og fremst for dets prydverdi. Du kan imidlertid forvente at fugler forsyner seg av fruktene om høsten.

Dvergblodplomme med blomster

Er dvergblodplomme hardfør?

Dvergblodplomme er middels hardfør, og er registrert som vinterherdig til klimasone H4. Det betyr at du kan forvente vellykket overvintring dersom du bor i klimasone H1–H4. Har du plantet treet i en krukke, er det herdig til klimasone H3.

Om du bor i klimasone H5 eller høyere, bør du heller satse på mer hardføre sorter. Hvis ikke risikerer du at treet ikke vil overleve vinteren!

Andre trær med røde blader

Foruten dvergblodplommetrær, finnes det mange andre flotte trær som kan skilte med flott, rødt bladverk! Dersom du ikke kan plante blodplomme der du bor, eller ikke får tak i treet, kan du for eksempel vurdere disse alternativene:

  • Japanprydkirsebærtre (f.eks. `Royal Burgundy`)
  • Viftelønn  (f.eks. `Ornatum`, `Shirazz`eller `Shaina`)
  • Rødlønn
  • Blodbøk
  • Spisslønn (f.eks. `Crimson Sentry`)

Det finnes mange trær med rødt bladverk, og disse har en naturlig plass hos alle som ønsker et trendy og stilrent utemiljø. Men husk – noen av disse sortene blir en god del større enn dvergblodplommetreet. Spisslønn kan vokse seg virkelig stor!

Skap kontraster i hagen med dvergblodplomme

Dvergblodplomme er et dekorativt tre takket være sitt mørkerøde bladverk og vakre blomsterflor. Dette treet vil bidra til kontraster mot øvrige planter i hagen eller på terrassen, og kan plantes både i krukker og potter.

Treet er kanskje ikke det mest hardføre, men dersom du bor i klimasone H4 eller lavere er det et godt valg!

Har du et dvergblodplommetre, eller planlegger å skaffe et? Still gjerne spørsmål eller del dine egne erfaringer i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Hvor stor blir dvergblodplomme?

Dvergblodplommetrær blir normalt sett ikke mer enn ca. 2 meter høye. De selges som regel på podet stramme, og det er derfor kun selve kronen som vokser.

Hvordan få dvergblodplomme til å trives?

Du kan få dvergblodplomme til å trives ved å gi den en solrik plassering og god, næringsrik jord. Beskjær også treet regelmessig.

Kommer det plommer på dvergblodplomme?

Dvergblodplomme er ikke et klassisk plommetre, men produserer små svarte frukter etter blomstring. Disse er spiselige, men konsumeres vanligvis ikke grunnet smaken.

Legg igjen en kommentar