Blåklokke – Nyttig å Vite om Planting og Stell

blåklokke

Blåklokke er en av våre vakreste markblomster, og vokser vilt i hele Norge. Du kan imidlertid også så eller plante blomsten hjemme i din egen hage eller i krukker på balkongen. På den måten kan du få en smak av vill sommer rett utenfor dørstokken.

Ønsker du å plante blåklokker? Her forklarer vi deg hvordan du går frem, og deler noen tips for stell av skjønnheten!

Først noen korte fakta om blåklokke

Blåklokke (Campanula rotundifolia) er en vakker blomst som tilhører klokkeslekten, og regnes som en flerårig urt. Den vokser naturlig i hele landet, og kjennetegnes på sine yndige blålilla blomster som viser seg fra juli til september.

Planten går under mange navn, og er kjent som både «blåbjelle», «fingerbør», «slåttebjelle», «slåtteklokke» og «blåsoleie». Det vanligste navnet er imidlertid «blåklokke».

Blomstene har fem fliker, og ligner på hengende klokker. De grasiøse blomstene sitter øverst på spinkle stengler som blir 10–30 cm høye. Som regel er det 1–2 blomster per stengel, men det kan også være fler.

Hvordan plante blåklokke?

hvordan plante blåklokke

Det finnes ulike fremgangsmåter for deg som ønsker å plante blåklokker hjemme. Det kanskje enkleste er å grave opp ville eksemplarer med roten. Pakk gjerne inn rotklumpen i en tett plastpose med litt vann, slik at blomstene ikke tørker ut før du får plantet dem.

Grav opp en liten grop som rommer rotklumpen på et egnet plantested. Tilfør gjerne litt god jord i gropen, og plant blåklokkene forsiktig. Pakk jord forsiktig rundt rotklumpen, slik at de står opprett og stødig. Vann til slutt rikelig.

Et annet alternativ er å så blåklokker fra frø, noe du får kjøpt hos de fleste hagesentre. Du kan forkultivere frøene innendørs tidlig på våren (februar–mars), eller vente til mai–september når frøene kan direktesås på vekstplassen.

Husk at blåklokker kan plantes eller sås i både krukker, bed og enger. Det betyr at du kan plante de vakre markblomstene selv på terrasser og balkonger! Så dem gjerne litt tett i krukker, slik at du får en liten «eng» av blomster.

Stell av blåklokke

stell av blåklokke

Siden blåklokker er naturlig hjemmehørende i store deler av landet, vil de stort sett klare seg fint på egen hånd. For å oppnå ekstra flott blomsterprakt og sunne planter, er det likevel nyttig å kunne litt om stell av blomsten.

Her er noen tips!

Solforhold og plassering

Blåklokker liker å stå lyst, men plant dem gjerne et sted med halvskygge. For mange timer med direkte sollys hver dag vil nemlig kunne føre til at blomstene tørker ut. Står de et sted med full sol, bør du være påpasselig med vanning – spesielt i begynnelsen.

Når det kommer til plassering for øvrig, finnes det utallige muligheter. Blomstene kan plantes på gressplenen, i skråninger, bed, potter eller steinpartier.

Blåklokker ser nokså skjøre ut, men tåler litt vind. Du kan derfor fint plante dem på åpne steder som er litt værutsatt.

Jord og gjødsel

I vill tilstand vokser blåklokker både i skogbryn, på fjellet, ved svaberg, veikanter og på enger. Blomstene vokser ofte der det er litt skrinn jord, og dette kan du forsøke å gjenskape med riktig jord. Aller helst bør jorden være kalkfattig og noe sur (lav pH).

Du kan som regel bruke vanlig plantejord, gjerne iblandet litt surjord (f.eks. rhododendronjord). Gjødsling er sjelden nødvendig, siden blomstene ikke er spesielt næringskrevende.

Vanning

blåklokke vanning

I naturen vokser blåklokker som nevnt der det gjerne er litt skrinn jord, noe som betyr at de også er ganske motstandsdyktige mot tørke. Mye vanning er derfor ikke nødvendig, men vann gjerne litt ekstra ved planting og i veldig tørre perioder.

Herdighet

Blåklokke er registrert som herdig til H8, noe som gjør det til en robust plante! Kort fortalt kan du regne med å lykkes med overvintring av blåklokker dersom du bor i herdighetssone H8 eller lavere. Dette er utvilsomt en blomst man kan lykkes med fra sør til nord.

Beskjæring

Etter at blåklokke er avblomstret, kan du forsøke å klippe dem ned (til ca. 10–15 cm). I mange tilfeller vil du da kunne oppnå en bonusblomstring før høsten og vinteren kommer. Ellers er det ikke behov for beskjæring av blomsten.

Er blåklokker stauder?

er blåklokker stauder

Ja! Blåklokke er en flerårig urt, og vil komme tilbake år etter år. Planten visner ned om høsten, men det vil fortsatt være liv i roten. Ut på sensommeren til neste år, vil blomsten titte frem igjen.

Dersom du skaffer deg blåklokker i hagen, kan du med andre ord se frem til vakker blomstring i mange år fremover. Husk på at blomsten har best sjanse for vellykket overvintring om den plantes i bakken fremfor i krukker.

Ulike sorter

Det finnes flere varianter av blåklokker. Disse kan variere noe både når det kommer til farge, størrelse og blomstringstid. Her er en oversikt over de mest vanlige sortene:

  • Bakkeblåklokke: Viltvoksende i lavlandet og opp i høyden enkelte steder. Blomstrer mellom juli og september.
  • Fjellblåklokke: Noe større blomst enn bakkeblåklokke, og mer kortvokst (5­–20 cm)
  • Polarblåklokke: Vokser vilt i Finnmark, Nord-Troms og på Svalbard. Én enslig blomst per stengel.
  • Engklokke: Rødlilla blomst, og blir inntil 50 cm høy
  • Stor blåklokke: Mellom 50–80 cm høy, med opptil fire cm store blomster som blomstrer i juni–juli

Dersom du kjøper frø av blåklokke, vil det ofte være snakk om frø som er samlet inn fra ville planter i Norge. I de fleste tilfeller er det da snakk om bakkeblåklokke, som er den mest vanlige blåklokkesorten her til lands.

Hvilke bruksområder har blåklokker?

Hvilke bruksområder har blåklokker

Blåklokke er kanskje først og fremst en vakker prydblomst. Samtidig kan veksten spises, noe som gjør den ypperlig som pynt på kaker og desserter. Blomstene smaker litt søtt, noe som gjør de perfekte som dekorasjon på søte fristelser.

Husk på at blåklokker også er av nytteverdi for insekter. Enkelte pollinerende insekter, som klokketrebier og blåklokkebier har spesialisert seg på nettopp klokkeblomster. Blomstene fungerer også som ly for insekter i regnvær. Tenk å bo så fint!

Ellers har blomsten stor kulturell verdi. Den omtales ofte i poetiske dikt og samlinger, og mange har et forhold til blomsten. Kanskje du lekte at blåklokke var en fingerbøl i barndommen?

Plant blåklokke, du også!

Det er få ting som er vakrere enn markblomster. Heldigvis er det fullt mulig å så eller plante ville blomster hjemme, enten det er i krukker, bed eller andre steder. Blant de mest hardføre blomstene finner vi blåklokke, som vokser vilt i stort sett hele landet.

Ved å plante blåklokker kan du se frem til ville, vakre blomster som kommer tilbake år etter år. Det er enkelt å lykkes, enten du sår blomstene selv eller graver opp noen eksemplarer i naturen.

Lykke til!

Ofte stilte spørsmål

Kan man spise blåklokker?

Ifølge Helsenorge.no er ikke blåklokker giftige, noe som i praksis betyr at du kan smake på dem. Du kan for eksempel bruke blåklokke som kakepynt, enten rå eller tørket.

Er blåklokker fredet?

Bestanden av blåklokker har gått tilbake de siste årene, men planten er kun fredet dersom den vokser i et ellers fredet område. De fleste steder kan blomsten altså plukkes.

Hva symboliserer blåklokker?

Blåklokker er blant blomstene som hyppigst omtales i dikt, og skal visstnok være et symbol på både evig kjærlighet, magi, takknemlighet, nye begynnelser og ydmykhet.

Legg igjen en kommentar