Vierhortensia: Tips om planting og stell!

Hortensia finnes i mange varianter, farger og størrelser. Blant de mest populære finner vi vierhortensia, som ofte er langt enklere å lykkes med enn hagehortensia. Sorten er nokså lettstelt, og vil by på overdådig blomstring i hvitt eller rosa på sensommeren.

Vierhortensia

Fakta om vierhortensia

Vierhortensia (Hydrangea arborescens) er en art som tilhører hortensiafamilien. Planten kjennetegnes på sine store blomsterklaser som viser seg på sensommeren. Blomstene er som regel hvite eller rosa. Busken har motsatte blader og tallrike blomsterstander.

I de fleste tilfeller kan vierhortensia bli inntil 1,5 meter høy, og den vil måle omtrent det samme i bredden. Blomsterklasene måler som regel 12–18 cm i lengden, men størrelse vil avhenge noe av stell, plassering og sort.

Planting av vierhortensia

Vierhortensia plantes stort sett i bed, der den også har størst sjanse for å overleve vinteren. Du kan eventuelt plante den i krukker, men husk at planten da er noe mindre vinterherdig enn ellers.

Ved planting bør du bruke sur jord, da vierhortensia er en utpreget surjordsplante. Bearbeid jorden på plantestedet, og fjern steiner, røtter etc. Tilsett rause mengder rododendronjord eller annen jord med lav pH, og bland inn litt gjødsel i plantegropen.

lilla Vierhortensia

Dytt jorden godt rundt jordklumpen, slik at planten står stødig. Til slutt vanner du godt og lenge. Husk på at vierhortensia formerer seg med rotskudd. Det betyr at planten kan spre seg noe der den står, men for mange er dette bare positivt!

PS! De samme instruksjonene for planting gjelder ved planting i krukke. Her er det imidlertid også viktig å ha lecakuler i bunnen av krukken, noe som gir god drenering. Du bør for øvrig forsikre deg om at det er hull i pottebunnen, slik at overskuddsvann kan renne ut.

Krukken bør også være romslig, og helst 50 cm eller mer i diameter. Jo større krukken er, jo større sjanse er det for at busken vil overleve vinteren!

Stell av vierhortensia

Mange har erfart at hagehortensia kan være vanskelig å lykkes med. I så fall kan vierhortensia være et godt alternativ. Blomstene er minst like vakre, og planten er enkel å få til å trives. Noe stell må du imidlertid regne med.

Her er en oversikt!

Plassering og solforhold

Ved planting av hortensia er det viktig å gi planten en gunstig plassering. Hovedregelen er at vierhortensia bør få full sol eller halvskygge. Unngå å plante den steder der solen aldri eller sjelden skinner.

Foruten dette, er det ingen spesielle føringer for hvor planten bør stå. Du kan ha den i bed og krukker, enten det er i hagen, på balkongen eller ved inngangspartiet.

hvit Vierhortensia

Jord og gjødsel

Vierhortensia er ikke spesielt kravstor når det kommer til jord. Men ønsker du å sikre optimal trivsel, anbefales det å bruke humusrik og sur jord. Du kan for eksempel bruke jord beregnet på rododendron. Har du ikke jord med lav pH for hånd, kan du også bruke vanlig plantejord.

Jorden bør også være veldrenert, selv om vierhortensia visstnok kan klare seg i nokså våt jord også. Det viktigste er å unngå tung leirholdig jord, da dette kan bidra til mye fukt i jorden i vintermånedene – og dermed også frost.

Vanning

I likhet med mange andre hageplanter, foretrekker vierhortensia jevnt fuktig jord. Den første tiden etter planting er det spesielt viktig å vanne regelmessig. Når planten har slått rot og etablert seg på plantestedet, klarer den seg i større grad selv.

Men husk – dersom det er tørke og mye sol, bør du vanne planten godt. Dette gjelder også etablerte planter! Når du først vanner kan du med fordel vanne raust, slik at busken får en ordentlig god rotbløyte.

Beskjæring

Vierhortensia bør beskjæres helt ned til bakkenivå om våren, i likhet med de fleste andre stauder. Husk at denne hortensiasorten blomstrer på årets nye skudd! Beskjæring bør helst gjøres i mars­–april, før blomsterknoppene blir dannet.

Beskjæring kan også gjøres om høsten, men mange anbefaler å vente til vårparten med å finne frem hagesaksen. Dette fordi visne plantedeler kan fungere som isolasjon over jorden i vintermånedene.

fin Vierhortensia

Du kan også velge å beskjære toppene. Det første året klipper du da plantens enkle skudd ned til ca. 20 cm (gjerne like over et bladknoppunkt). Neste år vil disse grenene ha forgrenet seg. Du kan da klippe de nye skuddene på de eldre grenene ned til ca. 15 cm.

Med beskjæring kan du se frem til rik blomstring og en mer kompakt vekst. PS! Vi har tidligere laget en utfyllende guide om beskjæring av hortensia. Sjekk gjerne ut denne om du vil lære mer om hvordan du beskjærer ulike hortensiasorter.

Oppstøtting

Vierhortensia bugner over av blomster fra juli måned, noe som er både vakkert og hyggelig! Blomstene er imidlertid veldig store og tunge, noe som kan føre til at planten begynner å henge. Dette merkes kanskje spesielt godt når det regner.

Det kan derfor være smart å støtte opp planten med et stativ. På den måten kan du forhindre at blomstene legger seg for mye ned.

Hvor hardfør er vierhortensia?

Vierhortensia er ganske hardfør, og er registrert som vinterherdig til klimasone H5. Planten kan derfor overvintre utendørs mange steder i landet. Husk at dersom du planter den i krukker, reduseres vinterherdigheten til H4.

nærbilde Vierhortensia

Kort fortalt: Dersom du bor langs kysten eller i lavlandet, er det stor sjanse for at vierhortensia vil trives i hagen din! Bor du i klimasone H6–H8 eller i fjellsonen, ville vi nok ha satset på mer robuste hageplanter.

Ulike sorter vierhortensia

Det finnes i dag flere sorter vierhortensia, og disse kan variere noe både når det kommer til farge og størrelse. Blomstene er først og fremst rosa eller hvite, eller en blanding av de to. Vierhortensia finnes ikke med blå blomster.

Her er noen av de mest populære sortene:

  • Annabelle
  • Strong Annabelle
  • Pink Annabelle
  • Ruby Annabelle
  • Incrediball / Abetwo
  • Invincibelle
  • Grandiflora

Annebelle er den mest kjente varianten, og er høyt verdsatt for sine imponerende hvite blomster. Pink Annabelle har – som navnet antyder – rosa blomster. I starten er blomstene knall rosa, før de gradvis lysner.

Incrediball er også en populær sort. Denne er kjent for å produsere ekstra store blomsterklaser, og blomstene er stort sett hvite.

En hortensiasort som er vakker året rundt

Vierhortensia er kanskje først og fremst ettertraktet for sitt imponerende blomsterflor på sensommeren. Når blomstene visner utover på høsten, vil de tørkede blomsterhodene stå igjen. Dette gir busken stor prydverdi også i høst- og vintermånedene.

Om våren klippes busken ned, men den vil snart skyte frem nye, friske skudd. Frem mot blomstringen kan du da glede deg over det flotte, grønne bladverket og tallrike knopper.

Vierhortensia blir fort hagens majestet!

Ofte stilte spørsmål

Når klippe vierhortensia?

Vierhortensia bør klippes om våren, og da helst mellom mars og april. Du kan eventuelt klippe planten ned om høsten, men husk at visne plantedeler er isolerende om vinteren.

Når blomstrer Annabelle?

Vierhortensia `Annabelle` blomstrer i perioden juli–september, og byr på vakker sensommerblomstring. Støtt gjerne grenene siden blomstene er tunge!

Hvordan stelle vierhortensia?

Vierhortensia kan med fordel plantes i jord med lav pH, og jorden bør holdes jevnt fuktig. Planten liker ikke å tørke ut! Beskjær planten helt ned i mars eller april.

Legg igjen en kommentar