Duftpelargonia: Fakta og råd om stell

For mange er duften vel så viktig som utseendet når det skal kjøpes inn planter. Heldigvis finnes det planter som gir deg i både pose og sekk! Duftpelargonia har en nydelig duft, og kan dessuten vise til et yndig blomsterflor både vår og høst.

duftpelargonia planting og stell

Kort om duftpelargonia

Duftpelargonia er en krysning mellom ulike sorter pelargonium – en planteslekt som tilhører storkenebbfamilien (geranium). Det kanskje mest markante kjennetegnet til duftpelargonia, er at bladverket avgir duft når det berøres.

Det finnes ulike hybrider av duftpelargonium, og duften spenner seg fra sjokolade til sitron eller appelsin. Planten har dessuten stor prydverdi, da den har søte, små blomster som vanligvis sitter i klaser. Hver blomst har fem kronblader – gjerne i farger som hvitt eller rosa.

Bladene er som regel litt flikete, men kan også være noe runde i fasong. Det myke og litt hårete bladverket er som oftest grønt, men kan også ha et sølvgrått skjær.

Planten er i utgangspunktet flerårig, og du kan derfor få glede av den år etter år dersom den behandles riktig.

Hvordan stelle duftpelargonia?

Riktig stell av duftpelargonia sikrer deg en flott og frodig plante som blomstrer rikelig i sommer- og høstmånedene. Heldigvis er planten nokså lettstelt, men det er likevel visse ting du bør være obs på.

Er duftpelargonia en ute- eller inneplante?

Duftpelargonia tåler ikke frost, og benyttes derfor ofte som en inneplante her til lands. Mange velger imidlertid å sette planten ut om sommeren, slik at den kan pryde uteområdet.

Kort fortalt kan du ha duftpelargonia som både inne- og uteplante. Dersom du har den inne, kan du la rommene fylles av den deilige duften planten avgir.

duftende duftpelargonia

Plassering og lysbehov

Duftpelargonia trives godt i lyse omgivelser, gjerne i halvskygge eller filtrert sollys. Dette gjelder særlig innendørs, der planten fort kan tørke ut om den blir stående lenge i direkte sollys. Står planten i en solrik vinduskarm, bør du derfor passe på å vanne den ofte nok.

Utendørs trives duftpelargonia i både sol og delvis skygge. Plasseringen er ikke så nøye, men sett gjerne planten et litt lunt sted om du har mulighet til det.

Jord og gjødsel

Jord med gode dreneringsegenskaper er et must når det gjelder duftpelargonia. Denne planten liker absolutt ikke å bli stående i våt jord over tid. Hos noen hagesentre kan du finne egen spesialjord beregnet på pelargonia, men du kan også bruke vanlig blomsterjord.

Jorden bør være litt porøs og luftig, så tilsett gjerne litt perlite i jorden ved ompotting. Ellers er det selvfølgelig viktig at det er dreneringshull i potten, slik at jorden ikke blir værende våt etter vanning.

Når det gjelder gjødsel, kan du gi planten litt flytende næring sammen med vannet – gjerne på ukentlig basis i vekstsesongen. Tilførsel av næring bidrar til å sikre lang blomstringstid, noe som jo er ønskelig.

Som regel har duftpelargonia to perioder med blomstring per sesong – én om våren og deretter en ny om høsten.

duftpelargonia

Vanning

Duftpelargonia foretrekker i likhet med de fleste andre typer pelargonia lett tørke fremfor jord som er våt. Det aller beste er imidlertid å holde jorden jevnt fuktig, uten at planten blir stående i vann.

I perioden mars–oktober holder det som regel å vanne planten omtrent én gang per uke. Vinterstid reduseres vannbehovet noe, og du kan vanne litt sjeldnere. Følg gjerne med på planten, og lær den å kjenne. Henger den litt, tyder det på at den trenger vann.

Hvordan overvintre duftpelargonia?

Duftpelargonia tåler ikke frost, og skal derfor tas inn for vinteren om du har hatt den utendørs i sommermånedene. Siden lysmengden utendørs reduseres betraktelig på vinteren, bør også temperaturen og vannmengden være nokså lav.

Vinterlagring er enklest å lykkes med om planten får stå lyst og litt svalt. Ha den for eksempel i en bod eller et rom som ikke varmes opp, og sett den nærme vinduet. Vann sparsomt når jorden begynner å bli tørr.

Ta stiklinger av duftpelargonium

Pelargonia er mulig å plante fra frø. Det som er utfordringen, er at du ikke kan vite med sikkerhet hvilken pelargoniasort som har befruktet frøene. Derfor kan du også oppleve at frøene du sår gir planter som ikke ser ut slik du hadde forventet.

Det du imidlertid kan gjøre med pelargonia, og ikke minst duftpelargonia, er å ta stiklinger. Ved å ta stiklinger vet du med sikkerhet hva slags plante du får. En stikling er kort fortalt en plantedel eller avlegger som klippes av planten og settes i jord.

Har du én plante du er glad i, kan du med andre ord produsere mange nye og genetisk like planter av denne. Genialt, og ikke minst – økonomisk!

Slik gjør du det:

  1. Klipp av en stilk med 1­–4 bladpar fra din duftpelargonia
  2. Knip av eventuell blomst, da planten skal rette energien sin på å produsere røtter
  3. Plasser stiklingen i vann
  4. Vent noen uker (og bytt vann med jevne mellomrom)
  5. Så snart stiklingen har utviklet noen cm med røtter, kan de plantes i jord
  6. Stell dine nye små planter på samme måte som du ville stelt «morplanten
stor duftpelargonia

Duftpelargonia har flere bruksområder

Visste du at duftpelargonia er mer enn bare en prydplante? Siden planten har en behagelig duft, brukes den ofte til produksjon av parfyme i kosmetikkindustrien. Dersom parfymen din inneholder sitrusnoter, er det kanskje nettopp denne planten som står bak!

Duftpelargonia er dessuten spiselig, noe mange ikke er klar over. Planten brukes gjerne som smakstilsetning i mat, og bidrar med både smak og aroma. Både blader og blomster kan spises. Blomstene har lite lukt, mens bladene er mer aromatiske.

Bladene brukes gjerne kokte eller rå, enten det er i supper eller salater. Noen bruker bladverket i geléer, saft eller syltetøy. De yndige blomstene brukes helst i søte retter. Et tips er å anvende dem som garnityr på kaker eller pynt på desserter.

Til slutt: Er geranium og pelargonium det samme?

Mange forvirres av navnene som brukes om duftpelargonia og andre typer pelargonia til daglig. Blomstene blir ofte kalt for geranium, et navn man også bruker om storkenebb. Blodstorkenebb er for eksempel en type ekte geranium.

Så, hvorfor kalles også pelargonia for geranium av mange? Årsaken er at også pelargonium er en del av storkenebbfamilien. Blomstene i storkenebbfamilien har flere fellestrekk. De er tofrøbladete og har fem separate kronblader.

Legg også merke til at pelargonia også ofte omtales som «pelargonium». Begge disse navnene er riktige å bruke.

Navneforvirring eller ei, duftpelargonia er en herlig blomst som virkelig kan nytes. Ikke bare på grunn av duften og det faktum at den kan spises, men også visuelt. Har du duftpelargonia aller andre sorter pelargonia? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet under!

Ofte stilte spørsmål

Er duftpelargonia spiselig?

Ja! Duftpelargonia er en aromatisk plante, og du kan anvende de velduftende bladene både rå og kokt. Også blomstene er spiselige, og kan brukes som kakepynt.

Hvordan overvintre duftpelargonia?

Duftpelargonia overvintres lyst og svalt innendørs. Planten tåler ikke frost, og bør derfor ikke stå ute om vinteren. Når våren kommer kan planten flyttes ut igjen.

Hvordan stelle duftpelargonia?

Du bør plassere duftpelargonia lyst, og sørge for at jorden holdes jevnt fuktig (men aldri våt over tid). Gjødsle planten regelmessig i sommerhalvåret.

Er duftpelargonia spiselig?

Ja! Duftpelargonia er en aromatisk plante, og du kan anvende de velduftende bladene både rå og kokt. Også blomstene er spiselige, og kan brukes som kakepynt.

Hvordan overvintre duftpelargonia?

Duftpelargonia overvintres lyst og svalt innendørs. Planten tåler ikke frost, og bør derfor ikke stå ute om vinteren. Når våren kommer kan planten flyttes ut igjen.

Hvordan stelle duftpelargonia?

Du bør plassere duftpelargonia lyst, og sørge for at jorden holdes jevnt fuktig (men aldri våt over tid). Gjødsle planten regelmessig i sommerhalvåret.

Legg igjen en kommentar