Engelsk pelargonia – slik lykkes du med stell av stuepelargonia!

Drømmer du om en romantisk hage eller yndige potteplanter innendørs? Da er engelsk pelargonia et perfekt valg. Disse søte og sarte blomstene signaliserer nostalgi og romantikk, og kan pryde omgivelsene både inne og ute.

engelsk pelargonia planting og stell

Fakta om engelsk pelargonia

Engelsk pelargonia (Pelargonium x domesticum) er en nydelig potteplante som hører hjemme i storkenebbslekten. Den blir også kalt for «stuepelargonia», da den først og fremst benyttes som vindusplante innendørs. Planten kan imidlertid også stå ute sommer og høst.

Stuepelargonia regnes som en egen gruppe pelargonium, ved siden av hagepelargonium og hengepelargonium. Gruppen har sitt opphav fra ulike artskrysninger, blant annet mellom pelargoniaarter som grandiflorum, cucullatum, angulosum og cordantum.

Engelsk pelargonia har blitt krysset frem for å oppnå rik blomstring og friske farger. Planten kjennetegnes av sine yndige blomsterklaser og kompakt, lav vekst. De fem kronbladene har gjerne ulike nyanser av rosa, hvitt eller lilla, og gir den engelske pelargoniaen stor prydverdi.

Blomstene kan være både enkle og fylte. Planten blomstrer forholdsvis tidlig, og du vil normalt sett se blomstene allerede om våren.

Råd om stell av engelsk pelargonia

Det er ganske så enkelt å oppnå en flott og frodig engelsk pelargonia, men dette krever at du steller den riktig. Steller du godt med planten, kan du glede deg over den rike blomstringen år etter år. Stuepelargonia kan dessuten bli nokså store og flotte om de først trives.

Her er våre beste tips!

1. Temperatur

Engelsk pelargonia kan for det meste stå i vanlig romtemperatur, noe som gjør den til en utmerket stueplante. Det mange ikke vet, er at planten også har godt av å stå kjøligere en periode – og da gjerne i temperaturer ned mot 8 til 10 °C.

Faktisk er overvintring ved rundt 10 °C anbefalt for at planten skal blomstre rikt neste sesong. Høye temperaturer året rundt kan forringe blomsterproduksjonen.

Kort fortalt bør du ha stuepelargonia i romtemperatur hele året, med unntak av en kjøligere hvileperiode om vinteren. Har du for eksempel en bod eller lignende som er litt kjølig, kan du sette pelargoniaen din der. Pass på at det ikke er nattefrost der planten står!

lilla engelsk pelargonia

2. Plassering og solforhold

Når du skal velge plassering for stuepelargonia innendørs, bør du gå for et lyst sted – gjerne i nærheten av et vindu. Planten tåler direkte sollys, men trenger ikke full sol hele dagen.

Dersom du flytter planten utendørs sommer og høst, bør den stå solrikt. Følg gjerne litt med på værmeldingen, og sett planten inn dersom det er meldt uvær. Sommerværet i Norge kan tross alt være litt uforutsigbart!

Er det for eksempel meldt mye vind eller regn, bør planten entes settes i ly utendørs eller tas inn.

3. Jord og gjødsel

Du kan plante engelsk pelargonia i vanlig plante- eller blomsterjord. Det er lurt å velge jord med god dreneringsevne, slik at jorden ikke forblir våt lenge etter vanning. I bunnen av potten er det også smart å ha et lag med lecakuler eller steiner.

I vår- og sommermånedene kan du med fordel gjødsle engelske pelargonier ukentlig. Gjør det gjerne til en vane å tilføre litt flytende plantenæring når du vanner planten.

4. Vanning

Engelsk pelargonia trenger rikelig med vann, men jorden bør samtidig få mulighet til å tørke opp mellom vanningene. Hvor ofte du trenger å vanne planten, avhenger av plassering, temperatur og lignende. Som regel bør du vanne ca. én gang per uke.

Hvis planten står solrikt, vil den som regel tørke ut fortere. Kjenn gjerne etter ved å stikke en finger i jorden. Er det fortsatt fukt, bør du ikke finne frem vannkannen helt enda. Det er viktig å unngå at jorden er våt over tid. Dette trives ikke planten med!

engelsk pelargonia

Hvordan ta stiklinger av engelsk pelargonia?

Det er lett å bli forelsket i engelsk pelargonia og ønske seg flere eksemplarer! Heldigvis trenger ikke dette å være noe dyrt, siden du kan lage nye planter av den du allerede har. Det å ta stiklinger av pelargonia er dessuten ganske enkelt.

Ta helst stiklinger mellom vår og høst. Klipp av et skudd, og fjern deretter de nedre bladene. Det bør ikke være mer enn to–tre blader igjen på stiklingen, og heller ingen blomster. Du kan med fordel ta stiklinger av de yngste skuddene, der det ikke er blomster enda.

Plasser deretter stiklingene i glass med vann, slik at de får mulighet til å danne røtter. Når røttene viser seg, kan du plante stiklingene over i jord. Eventuelt kan du plante stiklingene direkte i potter med fuktig såjord og dekke pottene med litt plast.

Hold jorden jevnt fuktig, og plasser stiklingene lyst og ved ca. 20 grader (innetemperatur). Pott om når planten har blitt større. Er du flink til å ta stiklinger, kan du ende opp med mange nydelige pelargoniaer!

Er engelsk pelargonia flerårig?

Ja, du kan få glede av engelsk pelargonia år etter år dersom du steller den godt. Husk på at planten ikke kan overvintre utendørs. Lar du den stå ute, vil den neppe komme seg igjen. Denne planten tåler ikke frost.

Tar du stiklinger av engelsk pelargonia, kan du også få glede av den i mange år. Du lager da nye planter med likt genmateriale som moderplanten. Skulle moderplanten takke for seg, har du da flere «kopier» av den.

flott engelsk pelargonia

Tips: Kjøp stuepelargonia tidlig på året

Dersom du planlegger å kjøpe engelsk pelargonia, kan det være lurt å gjøre dette litt tidlig på året. På den måten kan du nemlig nyte blomstringen innendørs i vårmånedene, mens det enda er litt kaldt ute!

Beskytt gjerne planten litt mot den sterke vårsolen om den skal stå i en vinduskarm. Kan det stå litt inn i rommet, for eksempel på stuebordet, er dette ofte bedre for blomstene!

Lag lekre samplantinger med engelsk pelargonium

Når du skal plante engelsk pelargonia, kan du gjerne velge en litt romslig krukke. På den måten kan du plante flere planter sammen i samme krukke. Stuepelargonia er nydelig sammen med blant andre eføy og breiblad. Ja, eller klassikeren hebe.

Disse grønne plantene gir en fin grønn bakgrunn til pelargoniaens bladverk og fargerike blomster.

Skap en romantisk stil med engelsk pelargonia

Engelsk pelargonia ble lenge oppfattet som litt gammeldags, men har de siste årene fått en ny renessanse. I dag er potteplanten populær som aldri før, og den pryder arealer både innen- og utendørs.

Denne litt nostalgiske og romantiske planten byr på rik og vakker blomstring, gjerne i farger som rosa, hvitt og lilla. Den er et selvsagt innslag i hager med romantisk eller engelsk stil i sommermånedene. Samtidig har den stor dekorativ verdi i vinduskarmen inne.

Slå et slag for «bestemorsblomsten», og se hvor mye glede den kan gi!

Ofte stilte spørsmål

Kan engelsk pelargonia stå ute?

Ja, du kan la engelsk pelargonia stå ute om sommeren og høsten – dersom været tillater det. Du bør imidlertid ta planten inn før vinterkulden setter inn.

Hvordan stelle engelsk pelargonia?

Engelsk pelargonia foretrekker lett fuktig jord og en lys plassering, gjerne med litt direkte sol. Planten bør også gjødsles ukentlig i sommerhalvåret.

Hvordan overvintre engelsk pelargonia?

Du kan overvintre engelsk pelargonia innendørs ved ca. 10 grader. Planten kan også stå i romtemperatur, men dette vil ikke gi like rik blomstring neste sesong.

Legg igjen en kommentar