Er du på jakt etter en lettstelt inneplante som er enkel å formere? Da er elefantøre planten for deg! Planten er lekende lett å formere ved hjelp av stiklinger, og du kan få mange nye planter av én moderplante. De grønne, runde bladene er samtidig utrolig dekorative.
Fakta om elefantøre
Elefantøre (Pilea peperomioides), ofte bare kalt «parasollpilea» eller «kinesisk pengeplante», er en dekorativ grønn plante i neslefamilien. Planten har fra gammelt av også gått under navnet «misjonærplante».
Parasollpilea stammer opprinnelig fra skogsområder i fjellene ved Yannan i Kina. Her vokser den i skyggerike og steinete områder i opptil 3 000 meters høyde. Den kjennetegnes på sine runde og paraplylignende blader som sitter øverst på lange stilker.
Det var en misjonær ved navn Agnar Espegren som i 1946 bragte elefantøre til Norge, etter en reise til nettopp Kina. Ved hjelp av stiklinger ble Espegrens plante etter hvert til mange nye planter. Snart var elefantøre en ettertraktet stueplante i både Skandinavia og Storbritannia.
Det dekorative utseendet har gjort at elefantøre fortsatt er høyt verdsatt som prydplante, og populariteten har fått en oppsving de siste årene.
Stell av elefantøre
Skal du få elefantøre til å trives best mulig, bør du forsøke å gi planten et miljø som minner om dens naturlige vekstmiljø. Heldigvis trenger ikke dette å være så vanskelig. Med relativt enkle grep kan du få en plante som både vokser og trives.
Her forklarer vi hvordan!
1. Plassering og lysbehov
Elefantøre vokser gjerne i skyggefulle skogsområder i Kina. Dette er med andre ord en plante uten stort behov for sollys, noe du bør tenke på ved plassering. Aller best vil den trives om den får stå et sted med delvis skygge.
Sett gjerne planten litt lyst, men unngå direkte solstek. Merk også at planten vil få større og flottere blader om den ikke står i sol. Plasserer du elefantøreplanten din litt inn i rommet, vil dette som regel være godt nok! Plassering ved et nordvendt vindu er også supert.
2. Jord og gjødsel
Dersom du skal potte om planten, bør du bruke veldrenert jord – gjerne med innhold av torv. Bruk gjerne vanlig blomster- eller plantejord, og legg et lag med lecakuler nederst i potten. Pass også på at potten har dreneringshull, hvis ikke kan planten drukne.
Elefantøre kan med fordel gjødsles ca. hver andre uke i sommermånedene. Med god tilgang på næring kan du forvente rikelig fremvekst av nye skudd.
3. Vanning
Når det gjelder vanning, trives elefantøre best i lett fuktig jord. Du kan gjerne la jorden tørke litt opp mellom hver gang du vanner. Vann omtrent én gang ukentlig i sommerhalvåret, og litt sjeldnere om vinteren.
Det kanskje viktigste å ha i bakhodet, er at planterøttene ikke skal bli stående lenge i vann. Med veldrenert jord og lecakuler i bunnen av potten, reduserer du sjansen for at dette skjer.
4. Beskjæring
Elefantøre kan beskjæres ved behov, for eksempel dersom du ønsker å oppnå mer kompakt vekst. Klipper du planten ned slik at den blir lavere, vil den vokse opp igjen til å bli en mer kompakt «busk».
Beskjæring er altså mulig, men ingen nødvendighet. Du kan også la planten vokse «vilt», noe som kan være minst like dekorativt! Dersom den får vokse fritt, kan den nå en høyde på omkring 50 cm.
Hvorfor får elefantøre gule blader?
Dersom du opplever at elefantøre eller andre grønne inneplanter får gule blader, skyldes dette ofte overvanning. I så fall kan du forsøke å redusere vannmengden, eller vanne litt sjeldnere.
Husk at planten liker at jorden er fuktig, men ikke våt. God drenering er derfor vel så viktig som riktig vannmengde og -hyppighet.
Er elefantøre flerårig?
Ja! Du kan få glede av elefantøre i mange år. Dette forutsetter likevel at du steller den riktig om vinteren. Husk å redusere vannmengden, og flytt på planten om den står for mørkt. Lydmengden reduseres betraktelig om vinteren, noe som kan gjøre at planten henger litt.
Dersom din parasollpilea til vanlig står plassert et stykke inn i rommet, kan du med fordel flytte den nærmere vinduet i vintermånedene.
Hvordan ta stiklinger av elefantøre?
Når du kjøper elefantøre, har du en moderplante som etter hvert vil skyte ut rotskudd. Disse vil ofte resultere i små, nye planter som dukker opp ved siden av morplanten. Du vil typisk se de nye skuddene langs pottekanten.
Det er ikke uvanlig med mange nye skudd i én og samme potte, så det er trygt å si at elefantøre er en produktiv plante. Du kan regne med å få mange stiklinger av planten din, og disse kan du plante i egne potter.
Slik går du frem:
- Vent til skuddene har blitt ca. 8 cm høye
- Grav opp stiklingen med røtter (klipp nærmest mulig moderplanten)
- Fyll opp en potte med blomsterjord
- Fukt jorden
- Lag et hull til stiklingen
- Klapp jorden forsiktig rundt stiklingen, slik at den står stødig
- Sett stiklingen et lyst sted, gjerne med litt skygge i løpet av dagen
- Vann regelmessig – og stell stiklingen som moderplanten
PS! Du kan også klippe av toppen av moderplanten og plante denne som en stikling. I så fall bør du sette stiklingen i vann i noen uker. Når planten har utviklet røtter, kan du plante den i jord. Morplanten kan se litt slapp ut etterpå, men gi den litt tid – ofte vil den komme seg!
Kan elefantøre få blomster?
I teorien, ja! Dette forutsetter imidlertid at planten trives, og du trenger kanskje også litt flaks. Elefantøreblomster er ørsmå, men opptrer i nokså store klynger. Dersom planten blomstrer, skjer dette typisk i perioden april til juli.
Blomster eller ei – elefantøre er dekorativ uansett. Bladene alene har stor prydverdi, takket være den lekre, runde formen.
Pynt opp inneområdet med elefantøre!
Elefantøre er en populær stueplante som er både lettstelt, nybegynnervennlig og flott. Samtidig er den utrolig lett å øke, dersom du ønsker flere planter av samme sort. Ta stiklinger av planten, og skap en grønn oase i hjemmet ditt.
Kombiner gjerne elefantøre med andre grønne inneplanter for et gjennomført og lekkert resultat. Ulike størrelser og nyanser kan gjerne plasseres sammen i grupper, gjerne i krukker med forskjellig høyde.
Så lenge du gir elefantøre passe mye vann og en plassering unna sterk sol, er det stor sjanse for at du lykkes. Dette er virkelig en plante du kan få mye glede av, år etter år. Og det uten for mye egeninnsats.
Har du erfaring med stell eller formering av elefantøre? Del gjerne dine egne erfaringer i kommentarfeltet!
Ofte stilte spørsmål
Hvor ofte skal elefantøre vannes?
Elefantøre bør vannes omtrent en gang i uken i sommerhalvåret, og sjeldnere i vinterhalvåret. Jorden bør være jevnt fuktig, men ikke direkte våt.
Hvordan få elefantøre til å trives?
Du kan få elefantøre til å trives ved å sette den lyst, men ikke i direkte sol. Litt skygge er noe planten setter pris på. Vann den heller ikke for mye, og sørg for god drenering.
Hvor stor kan en elefantøre-plante bli?
Elefantøre (Pilea peperomioides) blir som regel ikke mer enn 50 cm høy. Du kan beskjære planten i høyden om ønskelig, om du vil begrense veksten.