Blærespirea – enkel guide til planting og stell

Her i det kalde nord kan det være utfordrende å finne hageplanter som faktisk trives. Heldigvis finnes det enkelte sorter som er godt rustet for å tåle det norske klimaet, og som samtidig har stor prydverdi. Blant disse finner vi hagefavoritten blærespirea.

Vi deler her noen tips for hvordan du lykkes med stell og planting av denne vakre planten!

flere-blærespirea

Kort om blærespirea

Blærespirea (Physocarpus opulifolius) er en buskplante som tilhører rosefamilien, og stammer opprinnelig fra Nord-Amerika. Den lettstelte og robuste busken blir normalt sett rundt 1 til 2–3 meter høy, og 1,5 meter bred.

Det finnes ulike sorter av blærespirea, og bladverket kan variere fra rødt til grønt eller gult. De vakre blomstene vises i klynger i juni­–juli, og er i de fleste tilfeller kremhvite. Noen sorter har røde eller rosa begerblader, slik at blomstene nærmest ser rosa ut fra avstand.

Hvordan plante blærespirea?

Blærespirea kan plantes enten i grupper eller enkeltvis. Mange bruker planten som hekkplante, takket være den kompakte og tette veksten. Skal du plante flere eksemplarer sammen, bør du sørge for ca. 1 til 1,5 meters mellomrom mellom hver busk.

Slik går du frem:

  1. Fjern eventuell plastpotte
  2. Sett plantens jordklump i en bøtte med vann, slik at den blir gjennomtrukket
  3. Grav en romslig grop der du ønsker at planten skal stå
  4. Fyll gjerne på med litt god plantejord i gropen
  5. Sett planten i gropen, og press jord rundt jordklumpen slik at busken står stødig
  6. Vann rikelig

Stell av blærespirea

En av de største fordelene ved blærespirea, er at planten er svært lettstelt. Derfor er det også veldig enkelt å lykkes med planten. Her er likevel noen tips som er greie å ha med seg, slik at du kan sikre best mulig trivsel!

Herdighet

Det er alltid smart å investere i planter som er herdige nok til å tåle vinterklimaet der man bor. Når du kjøper en plante i butikken, vil den som regel være merket med en herdighetssone. Blærespirea er vanligvis herdig opptil sone 6 (H6).

Kort fortalt betyr det at du kan regne med at planten vil overleve vinteren dersom du bor i herdighetssone 6 eller lavere. I Norge kan du blant annet ha denne planten i de fleste kyststrøk opp til Vesterålen, så vel som i lavlandet.

Husk på at herdighet kan variere noe mellom ulike sorter, men generelt sett er planten svært robust og vinterherdig. Blærespirea «Little Angel» er for eksempel herdig til H4, mens «Diabolo» kan klare seg til H6.

Sjekk gjerne hva slags herdighetssone planten er merket med før du kjøper den, for sikkerhets skyld. Kjøper du riktig plante kan du få glede av den i mange år fremover!

nærbilde-av-blærespirea

Solforhold og plassering

Blærespirea er ikke spesielt kravstor når det kommer til plassering. Om du har mulighet til det, kan det likevel være smart å plante busken et solrikt sted. Den vakre fargen på bladene blir nemlig mer tydelig om busken får rikelig med sollys.

Den nøysomme planten kan også plantes steder som er delvis skyggelagt i løpet av dagen. Når det kommer til vær og vind, er det ikke nødvendig å ta noen særlige forbehold. Planten tåler fint å stå et sted der det er litt værutsatt!

Jord og gjødsling

Aller best trives blærespirea om den får stå i veldrenert jord med noe lav pH. Litt sur jord er altså å foretrekke, men planten kan også stå i mer basisk jord. Både vanlig (gjerne moldrik) plantejord, leirholdig jord eller jord med innhold av sand kan brukes.

Blærespirea setter heller ikke store krav når det kommer til gjødsling. Dette er faktisk en plante som trives godt i litt næringsfattig jord. Som regel er det ikke nødvendig å gi planten gjødsel med mindre du ønsker på stimulere veksten litt ekstra.

Unngå uansett overgjødsling. Det holder som regel med litt gjødsel om våren, dersom du først bestemmer deg for å gjødsle.

Vanning

Ved planting av blærespirea kan du med fordel sette planten i en bøtte med vann, slik at den får en skikkelig rotbløyte. Vann også godt etter at busken har blitt plantet i jorden. Rikelig med vann sikrer god kontakt mellom plantens røtter og jorden rundt.

En veletablert blærespirea trenger ikke mye vann, da den normalt vil ta til seg vannet den trenger på egen hånd. Hvis det er usedvanlig varmt og tørt ute, kan det likevel være smart å vanne litt ekstra.

Beskjæring

Beskjæring av blærespirea er ikke nødvendig, men kan være nyttig om planten har gamle eller døde grener. Disse grenene kan klippes av. Ved å beskjære busken innimellom, kan du oppnå tettere og mer kompakt vekst, samt rikere blomstring.

Har du en blærespirea som ser litt pjusk og trist ut, kan du også klippe hele planten ned. I så fall bør det være omtrent 50 cm igjen over bakken. Busken vil da sette nye skudd, og du vil oppnå mer kompakt vekst.

Husk at beskjæring av blærespirea helst bør utføres etter blomstring, altså i juli–august måned. Beskjærer du planten for tidlig, risikerer du å klippe av knoppene.

Sykdommer og skadedyr

Blærespirea er robust og lite utsatt for sykdommer eller skadedyr. Derfor er denne planten et godt valg for de fleste hager. Planten tåler til og med å stå på fuktige steder, der mange andre planter ville ha vært utsatt for soppsykdommer.

Blærespirea

Ulike sorter blærespirea

Det finnes forskjellige typer blærespirea. Variantene med røde blader er spesielt populære, og går gjerne under navn som «Diabolo» eller «Little Devil». Disse har mørkerødt bladverk, noe som utgjør en vakker kontrast til de yndige, hvite blomsterklasene.

En annen variant med røde blader, er «Little Angel». Denne har en kompakt og fin vekst, og hvite blomster.

Ønsker du en sort med gulgrønne blader, er «Angel Gold» et alternativ. Denne busken har et lekkert gyllent bladverk og hvite blomster. Kombiner gjerne sorter med røde og grønne blader, da disse utgjør en flott kontrast til hverandre i samplantinger.

«Amber Jubilee» oransje bladverk, og nydelige skudd i kobbertoner. Etter hvert blir bladene grønne. Ut på høsten får busken nesten lilla blader. Dette er en flott sort for deg som ønsker mange vakre farger i hagen!

Hvilken blærespirea er din favoritt?

Dersom du besøker ditt nærmeste hagesenter, vil du sannsynligvis finne flere vakre sorter av blærespirea. Selv om de røde sortene er mest populære, finnes det også vakre planter med grønt eller oransje bladverk.

Enten du vil kombinere ulike farger eller satse på kun én variant, er blærespirea en sikker vinner i norske hager. Planten er robust og herdig nok til å tåle vinteren mange steder i landet. Samtidig er den lettstelt som få, og utrolig vakker å se på.

Hvilken type blærespirea synes du er flottest? Vi synes alle er usedvanlig vakre – på hver sin måte!

Ofte stilte spørsmål

Hvor høy blir blærespirea?

Blærespirea blir vanligvis rundt to meter høy. Om du lar hagesaksen ligge, kan planten imidlertid bli hele tre meter høy!

Skal blærespirea klippes?

Det er ikke nødvendig å klippe blærespirea. Mange velger likevel å beskjære planten litt med et par års mellomrom, da dette kan bidra til tettere og finere vekst.

Når kan man klippe blærespirea?

Blærespirea tåler å bli klippet hele vekstsesongen gjennom, men vent helst til etter blomstringsperioden (juni–juli) om du ikke vil gå glipp av det vakre blomsterfloret.

Legg igjen en kommentar