Bjørkebladspirea: Hvordan lykkes med stell og planting?

Dersom du er på jakt etter en hardfør plante som samtidig har stor prydverdi, er bjørkebladspirea verdt å vurdere. Denne robuste hageplanten får nydelige, hvite blomsterklaser og har dessuten vakre, bjørkelignende blader.

Her deler vi våre beste tips for å lykkes med den populære spireasorten!

rødlig-bjørkebladspirea

Kort om bjørkebladspirea

Bjørkebladspirea (Spiraea betulifolia) tilhører rosefamilien, og er én av omkring 70 kjente spireasorter. Busken er svært robust, og er godt tilpasset klimaet her i nord. Med denne planten kan du glede deg over vakre høstfarger og et yndig blomsterflor.

Bladene blir omkring tre til fem cm lange, og rikelig med hvite blomsterklaser spretter frem i sommermånedene juni–juli.

Planten er løvfellende, og mister derfor bladene om høsten. Med sin rødlige stamme og grønne blader som minner om bjørk, har bjørkebladspirea uansett stor prydverdi året rundt.

Planting av bjørkebladspirea

Det å plante bjørkebladspirea er forholdsvis enkelt. Sett gjerne planten i vann før du begynner å grave et hull, slik at den får trukket til seg fuktighet før planting. Deretter plasserer du plantens rotklump i gropen, og presser jorden godt rundt.

Dersom du planlegger å plante flere bjørkebladspirea på ett sted, bør du sørge for 0,6–0,8 meters avstand mellom hver plante. Skal planten fungere som hekk, kan du plante to–tre planter per meter.

Etter planting bør du vanne rikelig.

Stell: Slik får du din bjørkebladspirea til å trives

Nøysomme planter som bjørkebladspirea er et godt valg for de fleste – inkludert deg som ikke har så grønne fingre i utgangspunktet. Det er enkelt å få denne skjønnheten til å vokse og trives i hagen. Her er noen tips!

Vinterherdighet

Visste du at bjørkebladspirea er en av de mest herdige plantene du kan ha i hagen din? Busken er herdig til herdighetssone H8, og kan derfor trygt plantes selv på værutsatte steder – fra sør til nord. Et trygt valg for deg som bor et sted med kalde og lange vintre!

Det at planten er herdig til H8, betyr kort og godt at den kan overleve vinteren både i herdighetssone H1, H2, H3, H4, H5, H6, H7 og H8. Klimasoneskalaen går fra nettopp H1–H8, og det sier litt om hvor mye denne planten tåler.

Plassering og solforhold

Selv om bjørkebladspirea er en nøysom og robust busk, vil den trives aller best om den plantes et solrikt sted. Busken vil imidlertid også tåle en mer skyggefull plassering. Samtidig er det greit å vite at fargene ofte blir ekstra sterke og flotte om planten får mye sol.

Siden bjørkebladspirea tåler både vær og vind, kan den plasseres de fleste steder i hagen. Denne busken er virkelig anvendelig som få!

Vanning

Bjørkebladspirea krever ikke særlig store vannmengder, men bør aller helst stå i jevnt fuktig jord. Du kan derfor vanne den litt ekstra dersom det er lengre perioder uten nedbør. En etablert plante har mindre behov for vanning enn en nyplantet busk.

flotte-bjørkebladspirea

Jord og gjødsel

Bjørkebladspirea er ikke spesielt kresen, men trives aller best i næringsrik jord med nøytral eller noe lav pH-verdi (5,5–7). Jorden kan med fordel være moldrik, men planten trives ofte vel så godt i sand- eller leirholdig jord.

Den nøysomme busken setter heller ingen særlige krav til gjødsling. I utgangspunktet trenger du ikke å gjødsle den i det hele tatt etter at planten har etablert seg.

Beskjæring

Dersom du synes beskjæring er noe herk, er bjørkebladspirea et godt valg. Siden busken likevel har kompakt og tett vekst, er beskjæring normalt sett ikke nødvendig. Du kan likevel velge å beskjære planten om du ønsker det, og da helst tidlig på sommeren.

Bjørkebladspirea tåler til og med hard beskjæring. Husk på at dersom du skal klippe planten, er det aller best å vente til etter blomstringsperioden i juni.

Sykdommer

Som en av våre mest robuste hageplanter, er bjørkebladspirea også motstandsdyktig mot sykdommer. Planten blir sjelden syk, og rammes nesten aldri av sopp eller andre vanlige plantesykdommer.

Formering

Ønsker du flere eksemplarer av bjørkebladspirea, kan du formere planten ved å ta stiklinger i juni eller juli. Vegetativ formering kan gjøres enten ved hjelp av grønne stiklinger eller kviststiklinger (stiklinger med bark).

Klipp av en omtrent 10 cm lang bit av en gren, og fjern de nederste bladene. Det er dette området av kvisten som skal settes i jorden. Etter hvert vil stiklingen danne røtter og bli til en ny, selvstendig plante.

Bruksområder

Takket være sin supre dekkevne, er bjørkebladspirea veldig godt egnet som buskplante eller bunndekker – og da gjerne i grupper. Planten er imidlertid også nydelig om den plantes enkeltvis.

Det vanligste er å plante bjørkebladspirea direkte i jorden, for eksempel i bed ved inngangsparti eller lignende. Planten brukes også hyppig langs offentlige veier, da den tåler litt salt.

Bjørkebladspirea

Ulike typer bjørkebladspirea

Den vanligste sorten bjørkebladspirea er «Tor». Denne varianten blir normalt sett ikke mer enn en meter høy, og kjennetegnes av sine flotte, hvite blomster. Busken har også flott og tett bladvekst, og kan vise til nydelige høstfarger i oransje, gult og rødt.

Sorten «Tor Gold» er også populær, og har nesten gyllent bladverk om sommeren. Fargen blir mest synlig på planter som står i full sol.

Foretrekker du rosa blomster, kan sorter som «Pink Sparkler» være verdt å sjekke ut. Denne varianten blir rundt 0,5 meter både i høyden og bredden, og krever generelt lite vedlikehold. Merk imidlertid at sorten ikke er like herdig som «Tor», og bare er herdig til H5.

Foruten bjørkebladspirea, finnes det også mange andre flotte typer spirea. Vi kan blant annet nevne rosespirea, gjerne omtalt som japanspirea. Denne er populær i norske hager! Sjekk også ut brudespirea, norrlandspirea, prinsessespirea, sommerspirea og praktspirea.

Hvor kan man kjøpe bjørkebladspirea?

Bjørkebladspirea selges hos en rekke gartnerier og hagesentre i Norge. Siden planten er så herdig, selges den dessuten i stort sett hele landet. Plantens popularitet gjør også at de fleste hagesentre velger å ha den i sortimentet sitt.

Dersom du bor langt fra nærmeste hagesenter, kan du vurdere andre muligheter. Har du kanskje en nabo som kan la deg få noen stiklinger? Det finnes også nettbutikker som kan være behjelpelige med å sende planter til adressen din.

Er bjørkebladspirea noe for deg?

For de fleste er det ønskelig at en hageplante skal være dekorativ. Mange planter er dekorative, men da typisk kun deler av året. Med bjørkebladspirea får du en plante som har prydverdi året rundt – og skjønnheten viser seg i mange former.

Samtidig er bjørkebladspirea en av de mest hardføre hageplantene du får kjøpt hos hagesentrene. Den tåler det meste, og er svært takknemlig og lettstelt. Du trenger ikke å bruke mye tid på hverken vanning, gjødsling, beskjæring eller andre ting.

Har du bjørkebladspirea i hagen din? Del gjerne dine egne erfaringer nedenfor!

Ofte stilte spørsmål

Hvor høy blir bjørkebladspirea?

De fleste sorter bjørkebladspirea blir ikke mer enn 0,5–1 meter høye. Takket være sin lave og kompakte vekst, er planten super som bunndekker og forgrunnsplante.

Når skal bjørkebladspirea klippes?

Du trenger ikke å klippe bjørkebladspirea, men om du mener planten trenger beskjæring bør du klippe den etter blomstringen i juni måned. Planten tåler beskjæring godt.

Hvilken spirea er mest hardfør?

Bjørkebladspirea «Tor» er blant de aller mest hardføre spirea-sortene. Bjarkøyspirea er også svært hardfør. Disse plantene klarer seg de fleste steder i landet!

Legg igjen en kommentar