Bregner er vakre, grønne planter som har eksistert på jorda i mange millioner år. Det finnes 45 ville bregnearter bare i Norge, og på verdensbasis kjenner vi til omkring 9 000 sorter. Mange av disse anvendes gjerne som prydplanter i hagen, og tilfører liv i uteområdet.
Her ser vi nærmere på planting av bregner, og ikke minst – hvordan du steller dem!
Planting av bregne i hagen
Bregner kan brukes som prydplanter både innendørs og utendørs. Den er kanskje spesielt populær i hager, der den gjerne plantes rundt dammer og vannspeil eller i bed. Du finner som regel et bredt utvalg av bregner på hagesentre og hos gartnerier.
Slik går du frem når du skal plante bregner:
- Fjern eventuell plastpotte bregnen står i fra før
- Sett bregnen i vann (f.eks. i en balje eller bøtte), slik at den blir gjennomfuktet
- Grav en grop som er litt større enn plantens jordklump
- Plant bregnen ved å sette den i gropen og press jord rundt jordklumpen
- Vann godt
Kan man ha bregner i krukker?
Ja, du kan også plante bregner i krukker. I så fall bør du passe på at krukken har dreneringshull i bunnen. Dette er viktig for at overflødig vann skal kunne renne ut, og at planten ikke skal «drukne».
Legg en fiberduk i bunnen av potten, og fyll på med grove steiner eller lecakuler. Disse fungerer som drenerende masse. Oppå dreneringsmassen legger du enda et lag med fiberduk, slik at jorden ikke blander seg med massen.
Hell oppi god plantejord, og lag en grop til bregnen. Trykk jorden rundt jordklumpen, og vann til slutt godt.
Kan man så bregner fra frø?
Nei, og grunnen er enkel: Bregner er karsporeplanter. Det betyr at de ikke formerer seg gjennom frø, men med sporer. Plantesorten er en svært gammel urtidsplante, og utviklet seg før frø- og blomsterplanter i det hele tatt eksisterte.
Planteslekten har derfor en formeringsmetode som er ganske så annerledes enn hva de fleste andre planter har. Uansett – den enkleste måten å skaffe seg en bregne på, er ved å kjøpe en i butikken.
Riktig stell av bregner
Det finnes svært mange ulike typer bregner, og disse kan ha et noe varierende behov for stell. Planter som foretrekker ulike habitater i naturen, vil naturlig nok også trives på ulike steder i hagen.
Her er noen tips for hvordan du får de fleste bregnesortene som anvendes i norske hager til å trives!
Plassering og solforhold
Bregner trives som regel aller best dersom de får stå i skygge eller halvskygge, og da gjerne i et litt fuktig område av hagen. Har du en hagedam som er skyggelagt deler av dagen, kan det være ypperlig å plante bregner langs dammen.
Det er også supert å plante bregner i en skyggelagt skråning eller i et bed uten for mye sol. Husk at det finnes mange flotte og skyggeelskende planter som kan plantes sammen med bregner – som for eksempel hosta og bronseblad.
Bregner er også supre fordi de kan skjule bladverket på andre planter, som for eksempel anemoner. På den måten kan du nyte vakre blomster som nærmest «svever» over bregnene dine.
Gjødsel og jord
Bregner foretrekker jevnt fuktig og næringsrik jord. Velg gjerne moldrik plantejord, da denne holder godt på fuktighet. Du kan gjerne tilsette litt næringsrik kompost ved planting, som for eksempel kugjødselkompost.
Generelt sett er ikke bregner spesielt næringskrevende, og du trenger derfor ikke å gjødsle plantene ofte. Tilsett gjerne små doser gjødsel om våren, for å sikre optimal vekst i vekstsesongen.
Vanning
Bregner elsker fuktighet, og det er derfor viktig å vanne godt ved planting. Deretter bør du fortsette å vanne ved behov, i hvert fall det første året. Når bregnen har fått etablert seg skikkelig, vil den i større grad klare seg selv.
Husk likevel på at selv en veletablert bregne har behov for vanning dersom det er veldig varmt og tørt ute. Dusj gjerne bladene innimellom, da bregnen setter pris på dette!
Beskjæring: Skal bregner klippes ned?
Det er stort sett ikke nødvending å klippe ned bregner. Du kan imidlertid klippe bort visne deler av planten om våren, og gjøre plass for ny vekst. Mange velger også å tynne ut bregner litt, dersom de vokser seg veldig tette.
Er bregner stauder?
Ja! Bregner er flerårige planter, og omtales derfor gjerne som stauder. Det betyr at en bregne som er plantet i hagen vil kunne komme tilbake, år etter år. Husk at planten vil visne ned høst eller vinter, men at det fortsatt er liv i røttene.
Herdighet
Det finnes som sagt mange ulike bregnearter, og disse kan variere noe med tanke på herdighet. Som regel er de fleste bregner vi planter i Norge herdige til ca. H7. Bregner vil derfor kunne overvintre i store deler av landet (i herdighetssone H7 og lavere).
Velg helst en bregne som er robust nok til å tåle klimaet der du bor. Du vil se at de fleste gartnerier merker plantene sine med herdighetssoner, slik at du lett kan finne egnede planter. Er du usikker på hvilken herdighetssone du bor i, kan du sjekke et klimasonekart.
Hva slags bregne skal du velge?
Med mange bregner å velge mellom, kan det være vanskelig å vite hva du bør investere pengene dine i. Husk at hagesentre ofte selger bregner ment for enten innendørs eller utendørs bruk.
De mer eksotiske artene passer best innendørs, slik som for eksempel bostonbregne. Dersom du er på utkikk etter en bregne du kan plante utendørs, kan vi anbefale disse:
- Ormetelg: Hardfør sort med store, flotte blader. Herdig til H8.
- Sisselrot: Vakker bregne som blir 10–30 cm høy. Herdig til H8.
- Strutseving: Frodig og lettstelt bregne som blir opptil en meter høy. Herdig til H7.
Et tips er å sjekke ut bregner som hagesenteret har plassert utendørs. Det er som regel disse sortene som er aktuelle å bruke i bed og andre uteområder. I mange tilfeller står bregnene sammen med de andre staudene.
En plante du kan (b)regne med!
Siden bregner er både hardføre og dekorative, finnes det få grunner til å ikke ha dem i hagen. Enten du har en naturtomt eller et striglet bed, er det rom for vakre bregner. Så lenge planten får litt skygge og rikelig med fuktighet, er sjansen stor for at den vil trives.
De fleste sortene som selges for utendørs planting, er herdige til H7–H8, noe som betyr at planten egner seg i stort sett hele landet. Og husk, dersom du vil ha flere bregner, kan du alltids dele opp de du har.
Har du bregner i hagen? Fortell gjerne litt om hvilke sorter du har og hvordan du steller dem!
Ofte stilte spørsmål
Kan man spise bregne?
Noen bregner er spiselige, som for eksempel strutseving. Denne er både næringsrik og anvendelig, og kan for eksempel dampes eller brukes i wok.
Hvordan bli kvitt bregner i hagen?
Dersom du har viltvoksende bregner i hagen som du ønsker å bli kvitt, kan du forsøke å bruke eddikvann. Dette er en enkel form for naturlig ugressbekjempelse.
Hvordan stelle en bregne?
En bregne trenger ikke så mye stell, men kan med fordel stå i jevnt fuktig jord – gjerne i nærheten av en hagedam. Tilfør små mengder gjødsel om våren.