Asters: En Flerårig Blomstrende Plante!

asters

Asters finnes i mange lekre farger, og er en forfriskende fargeklatt i krukker, plantekasser og bed både sommer og høst! Denne vakre prydplanten er elsket av sommerfugler og bier, og kan dessuten tåle et par frostnetter.

Her er våre beste tips for å lykkes med asters.

Hvordan plante asters?

Asters – som for øvrig betyr stjerne på gresk – er en kurvplante som selges hos de fleste hagesentre på sensommeren. Etter å ha kjøpt asters, bør du optimalt sett potte den om eller plante den i et bed. Dette gir planten bedre forutsetninger for vekst, og forhindrer at den tørker ut så lett.

Enten du skal plante asters i krukker eller bed, kan du med fordel sette planten i en bøtte med vann før planting. Når det slutter å boble er jorden gjennomtrukket med vann.

Grav en grop til planten, og press jorden rundt rotklumpen slik at røttene kommer i kontakt med jorden. Vann deretter rikelig.

Et tips er å plante asters i oddetall. Det vil si for eksempel tre eller fem planter sammen i gruppe. Dette skaper et mer helhetlig uttrykk, spesielt i større bed. Etter hvert som plantene vokser og gror, kan du forvente et vakkert skue!

Slik steller du asters

hvordan plante asters

Asters stiller ikke spesielt store krav, og kan i mange tilfeller overleve uten noe særlig stell. Dette gjelder først og fremst etablerte eksemplarer av planten. Likevel – dersom du ønsker en frodig og flott asters som virkelig trives, er det greit å kunne litt om plantens preferanser.

Plassering og solforhold

Asters trives aller best med en litt lun plassering, og vil holde seg fin lengre om den ikke utsettes for mye vind. Planten er likevel robust nok til å kunne plantes også der det blåser litt.

Plant den gjerne i et sør- eller sørvest-vendt bed, der den får full sol eller halvskygge. Du kan også plante asters i krukker og balkongkasser, men husk at dette krever hyppigere vanning.

Vanning

Asters foretrekker jevnt fuktig jord. Står planten i krukker, må du som regel regne med at plantens behov for vanning øker. Dette skyldes at jordvolumet er mindre enn i et bed. Er det tørt og varmt ute, bør du vanne planten slik at den ikke tørker ut.

PS! Hvis du planter asters i krukker er det viktig at det er hull i bunnen. På den måten kan overflødig vann renne bort. Asters liker ikke å bli stående med vann på røttene over tid.

Gjødsling og jord

hvordan stelle aster

Det sies at den beste jorden for asters inneholder litt sand. Velg gjerne en humusrik og sandholdig jord som holder på fuktighet, men samtidig er veldrenert. Du kan for eksempel bruke vanlig plantejord tilsatt litt sand.

Når det gjelder næring, bør asters gjødsles regelmessig. Dette sikrer mer rikelig og langvarig blomstring. Tilsett gjerne litt kugjødselkompost ved planting. Deretter kan du gjødsle med flytende plantenæring innimellom.

Klipping av visne blomster

I likhet med mange andre planter, kan du med fordel klippe av visne blomster på asters. Dette vil fremme produksjon av nye blomster, slik at blomstringen varer lengre. Du kan enten knipe av de visne blomstene med fingrene, eller bruke en saks.

Temperatur

Asters er en plante som tåler kulde nokså godt når den først er etablert. Denne planten kan faktisk tolerere noen frostnetter uten å bukke under. Nettopp derfor er dette en super plante i høstmånedene. Den blomstrer villig når mange andre planter begynner å visne.

Er asters stauder, og kan de overvintre i Norge?

er asters stauder

Ja! Asters er en staude, noe som betyr at den visner ned før vinteren og kommer tilbake neste år. Det betyr at du kan få glede av planten i mange år fremover. Merk deg at det er enklere å lykkes med overvintring om stauden står i bed fremfor krukker.

Det finnes ulike typer asters. Sorter som alpeasters regnes som herdig til herdighetssone H7, og klarer seg i store deler av landet. Andre varianter, som aster diplostephioides, er kun herdig til H4.

Finn ut hvilken herdighetssone du bor i, og kjøp gjerne en plante som tåler klimaet. En plante som er herdig opptil klimasone H4, vil først og fremst kunne overleve vinteren i lavlandet. Jo mer herdig planten er, jo mer kulde vil den tåle.

Skal asters klippes ned?

Asters visner som regel sent på høsten. La den gjerne stå som den er, og klipp den deretter helt ned til våren. Ved å klippe ned stauden, gir du rom for ny, frisk vekst. Planten blir ofte enda finere og mer kompakt når den kommer opp igjen!

Noen klipper ned asters og andre stauder om våren – rett og slett fordi visne planter ikke alltid er så fine å se på. Ofte går dette bra, men det sies at det er best å vente til høsten. Dette fordi næringen fra den visne planten lagres i roten.

Visne planterester vil dessuten legge seg som et beskyttende lag på jorden. Dette gir isolasjon, slik at det er mindre sannsynlig at planten bukker under grunnet frost. Husk at røttene til stauder lever, selv om den synlige delen av planten er vissen.

Sommerasters er ikke stauder

sommerasters

Det er greit å vite at det finnes mange ulike typer asters, og at ikke alle regnes som stauder. Såkalt sommerasters er ettårige sommerblomster, på lik linje med for eksempel margeritter. Det betyr at når planten visner ned om høsten, vil den ikke komme opp igjen.

Sommerasters belønner deg kanskje ikke med blomstring år etter år, men har til gjengjeld nydelig blomsterprakt. Det finnes mange varianter, og du får blomstene i både lilla, rosa, blå, hvit, rød og gul. Noen er fylte, andre enkle. Noe for enhver smak, her altså!

Kan man så asters selv?

Ja, det er fullt mulig å så asters fra frø. Du finner frø på de fleste hagesentre, og disse er først og fremst av typen sommerasters.

Frøene sås innendørs i april måned, og plasseres deretter lyst og svalt før spiring. Etter spiring bør plantene stå i et rom som holder ca. 18 grader. Når faren for nattefrost har gitt seg, kan du plante plantene ut.

Det kanskje enkleste er å kjøpe ferdig utvokste asters. I så fall kan du som regel velge mellom sommerasters og stauder – alt etter hva du foretrekker.

Asters er en sensommerfavoritt

så asters fra frø

Når de fleste sommerblomster har takket for seg, pryder asters opp både balkonger, bed og gatehjørner. Asters er en nydelig sensommerblomst, og fortsetter ofte å blomstre til langt ut på høsten.

Kombiner gjerne asters med andre blomster som blomstrer sent – som for eksempel purpursolhatt, praktsolhatt og høstanemone. På den måten kan du få et vakkert blomsterflor som varer nesten til vinteren.

Er asters en favoritt hjemme hos deg, også? Fortell gjerne hvordan du steller plantene dine i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Er asters flerårig?

Ja, asters er en flerårig staude – og kommer tilbake år etter år (så fremt den overlever vinteren). Unntaket er sommerasters, som kun er ettårige.

Hvordan steller man asters?

Asters foretrekker full sol til halvskygge, sandholdig jord og regelmessig gjødsling. Klipp gjerne av visne blomster etter hvert, og hold jorden jevnt fuktig.

Hvor høy blir asters?

Det finnes mange ulike sorter asters, og disse kan variere i høyde. Noen sorter blir opptil 50–80 cm høye, mens andre blir rundt 25 cm høye.

Hva er en staude?

En staude er et begrep på planter som er flerårige. Stengelen, bladverket og blomsten er ettårig, men roten forblir i jorden og spirer igjen til våren.

Legg igjen en kommentar