Dyrke hestebønner: En trinnvis guide!

Hestebønner – også kalt bondebønner – er populære å dyrke i kjøkkenhagen, og er både delikate og velsmakende! Bønnesorten er dessuten lettdyrket, og samtidig kjent for å være nokså hardfør. Med riktig stell har du snart deilige bønner på middagsfatet.

dyrke hestebønner

Hvordan dyrke hestebønner?

Det å dyrke bondebønner i kjøkkenhagen kan være veldig smart. Visste du at hestebønner er nitrogenfikserende? Det betyr at de tar opp nitrogen fra luften og avgir det i jorden. Planten gjødsler derfor jorden den står i – til glede for plantene rundt.

Og så er det så enkelt å komme i gang med dyrkingen!

1. Kjøp frø av hestebønner

Det første du må gjøre, er å skaffe hestebønnefrø. I praksis er det selve bønnene (fruktene) du sår. Hos gartnerier og hagesentre finner du som regel ulike sorter hestebønner, og disse kan gå under navn som bondebønne, fababønne, favabønne, åkerbønne eller bønnevikke.

Her er noen vanlige sorter:

  • `Ratio`
  • `Witkiem`
  • `Red Epiculture`
  • `Superaguadulce`
  • `Extra Precoce a Grano Violetto`
  • `Karamzyn`
  • `Threefold White`
  • `Bolero`
  • `Extra`

2. Bløtlegg frøene

Etter å ha kjøpt inn frø av hestebønner, anbefaler vi deg å bløtlegge dem i omtrent et døgn. Dette gjør du ved å legge dem i en skål med vann. Ved å bløtlegge frøene vil de spire raskere, siden overflaten blir mykere.

PS! Husk at det også kan være smart å bløtlegge frøene dersom du skal dyrke erter eller andre belgplanter.

3. Klargjør dyrkestedet

Neste steg er å finne et egnet dyrkested, og klargjøre dette for såing. Du kan for eksempel dyrke hestebønner i et bed eller en plantekasse. Mange velger å dyrke spiselige vekster i pallekarmer, da dette gir en viss beskyttelse mot skadedyr.

Det er til og med mulig å dyrke bondebønner i krukker. Du kan derfor lage din egen lille kjøkkenhage på balkongen om du ikke har en egen hageflekk.

Bearbeid jorden der frøene skal plantes, slik at den blir løs og luftig i dybden. Hestebønner trives nemlig godt i dyp jord! Du kan også tilsette litt ny jord på plantestedet ved behov.

4. Direkteså hestebønner ute

Hestebønner kan direktesås utendørs der du ønsker at de skal vokse – enten det er i en pallekarm, krukke eller på friland. Dette kan gjøres så snart våren melder sin ankomst. Du kan fint direkteså allerede i mars, da bønnene utvikler seg godt i et litt kjølig klima.

Så frøene i en dybde på ca. 3–5 cm, og sør for å ha omkring 20 cm mellom hvert frø. Dersom du sår flere rader, kan det gjerne være ca. 70 cm mellom hver rad. Etter fem til femten dager vil spirene vise seg!

Som regel vil hestebønner spire ved så lite som 4–5 grader. Spiretemperaturen er derfor langt lavere enn for mange andre bønner, som typisk ikke spirer før temperaturen ligger på 12–15 grader.

hestebønner blomst

5. Støtt opp plantene ved behov

Når plantene begynner å utvikle seg, kan det bli nødvendig å støtte dem opp. Hestebønneplanter kan bli ganske lange (rundt 80 cm), men trenger i utgangspunktet ikke noe å klatre på. Stilken blir nokså robust!

Men dersom planten begynner å bli skjev, kan det likevel være greit å gi dem litt støtte. Det kan for eksempel være en pinne eller en bøyle – alt etter hva du har for hånd.

Er forkultivering av hestebønner en mulighet?

Det å direkteså hestebønner er den klart enkleste måten å dyrke dem på. Noen velger imidlertid å «tjuvstarte» prosessen innendørs, men dette er strengt tatt ikke nødvendig med bondebønner. Bønnene liker kulde, og kan like gjerne sås utendørs.

Men om du allerede i februar begynner å klø i fingrene etter å dyrke, kan du gjerne så hestebønner i potter innendørs. I mars–mai måned kan du deretter plante ut de små plantene dine. Dette kan være aktuelt om snøen ligger lenge der du bor!

Stell av hestebønner

Hestebønner er veldig enkle å lykkes med, og de stiller slettes ikke store krav til stell. Samtidig er det lurt å tilrettelegge for at plantene trives, da dette vil gi sunne planter og gode avlinger. Her er mine beste tips!

Plassering og solforhold

Bondebønner trives best om de får vokse på et solfylt sted. Har du en hageflekk eller et hjørne på balkongen med full sol, er dette midt i blinken. Du kan imidlertid også dyrke hestebønner et sted med delvis skygge.

Plantene er for øvrig ganske kraftige, og kan tåle litt vind. Plasseringen er derfor ikke så veldig nøye, så lenge plantene får noe sol.

Jord og gjødsel

Hestebønner utvikler seg aller best i jord som er kalkholdig og litt dyp. Du kan gjerne bruke vanlig hagejord tilsatt litt hagekalk eller skjellsand. Jorden bør også være veldrenert, slik at plantene ikke blir stående i våt jord over tid.

Tilsett gjerne litt god gjødsel i jorden ved planting. Ellers er ikke hestebønner spesielt kravstore med tanke på næring. Bønner har evnen til å fange opp nitrogen fra atmosfæren gjennom nitrogenfikserende bakterier som lever i symbiose med planten.

Disse bakteriene sørger for at hestebønneplanten får tilgang på nitrogen, og i retur gir planten bakteriene mat. Når planten visner, vil mye av nitrogenet avgis i jorden. Derfor sier man gjerne at bønner har en jordforbedrende effekt!

Plant gjerne planter der hestebønneplanten stod, slik at de kan dra nytte av nitrogenet planten har avgitt.

Vanning

Når du dyrker hestebønner bør jorden optimalt sett være jevnt fuktig. Dette er spesielt viktig rett etter såing, siden bønnene er avhengige av vann for å spire. Dersom det er mye nedbør ute, trenger du ikke å vanne.

Finn imidlertid frem vannkannen og vann hestebønnene godt dersom det er tørt eller veldig varmt ute.

Temperatur

Hestebønner trives der det er litt kjølig, og kan fint tåle en frostnatt eller to. Dette gjør de mer robuste enn de fleste andre bønnesorter, og du kan så dem tidlig på året. Skulle det komme litt vårfrost, trenger du altså ikke å bekymre deg for planten.

Innhøsting av hestebønner

På sensommeren og tidlig høst (august–september) er hestebønnene som regel klare for å høstes inn. Plantene vil produsere nokså store belger som typisk inneholder 4–5 nyreformede bønner.

Fargen på bønnene kan variere fra grønn til rød, avhengig av hvilken sort du dyrker. Bønnene kan fint fryses ned dersom du ikke vil tilberede dem med en gang.

Dyrk hestebønner på 1, 2, 3!

Det å dyrke hestebønner er lekende lett, og du kan sette i gang ganske tidlig på året. Bønneplanten tåler kulde godt, og er enkel å stelle etter at den titter frem. På sensommeren kan du nyte de deilige bønnene i supper, gryter eller stuinger.

Har du dyrket hestebønner? Fortell gjerne hvordan du gikk frem, og om du dyrket i bed, pallekarm, potter eller noe annet!

Ofte stilte spørsmål

Hva brukes hestebønner til?

Hestebønner dyrkes først og fremst som matvekster. Bønnene kan nytes både i supper, stuinger eller kokt. Samtidig kan bønnene forbedre jorden der de står plantet.

Hvordan spiser man hestebønner?

Når det kommer til hestebønner, spises normalt sett kun de lysegrønne bønnene som finnes inni belgen – og ikke selve belgen.

Kan man spise rå bondebønner?
Bondebønner kan i prinsippet spises rå,

Bondebønner kan i prinsippet spises rå, men det anbefales å koke dem først. Bønnene smaker også aller best etter å ha blitt varmebehandlet!

Legg igjen en kommentar