Primula – en guide til planting og stell av nøkleblom

Primula er kjent for sine vakre, fargerike blomster og tidlige blomsterprakt. Slekten er veldig variert, og det finnes både høye, lave, fargesterke og duse sorter. Stauden kan være nokså hardfør, og er av den grunn et populært innslag i mange norske hager.

Primula

Fakta om primula

Nøkleblom (Primula) er en egen planteslekt som hører hjemme i nøkleblomfamilien. Slekten inkluderer en rekke flerårige urter, som kjennetegnes av sine vakre bladrosetter og bladløse blomsterskaft. Det finnes omkring 500 ulike arter, og fem av disse er viltvoksende i Norge.

Slektsnavnet «Primula» betyr «den aller første» på latin, noe som viser til den tidlige blomstringen. Dette er gjerne en av de første blomstene som titter frem om våren, og noen blomstrer allerede i januar.

Planting av primula

Primula kan plantes i både krukker og bed, noe som betyr at alle kan få glede av denne flerårige stauden. Du får som regel kjøpt ferdig utvokste eksemplarer av planten på hagesentrene, og disse kan plantes rett i jorden om du har et staudebed.

Før planting er det imidlertid lurt å sette rotklumpen i en bøtte med vann, slik at den gjennomfuktes. Grav en grop og bland inn litt god, næringsrik jord. Når du planter planten bør du dytte jorden godt rundt jordklumpen, slik at røttene kommer i kontakt med omgivelsene. Vann rikelig til slutt.

Planter du primula i potte må du huske å velge en krukke som har dreneringshull i bunnen. Legg også et lag med lecakuler i bunnen, og fiberduk mellom jorden og dreneringsmassen. Foruten dette er fremgangsmåten den samme som ved planting i bed.

rosa Primula

Råd om stell av primula

Primula er en veldig variert planteslekt, og ulike arter og hybrider kan derfor ha noe ulike preferanser når det kommer til stell. Stort sett er imidlertid kravene til stell nokså like fra sort til sort.

Her er våre beste tips!

Plassering og solforhold

Ved planting av primula bør du ta hensyn til at planten foretrekker en lys plassering, og da gjerne i halvskygge. Planter du primula innendørs i potter, bør du unngå å sette planten i direkte sollys. Gjør du det, kan planten fort tørke ut og bli stygg.

Ellers stiller ikke primula strenge krav til plassering. Husk likevel på at planten foretrekker å stå litt svalt om du har den innendørs. Unngå å plassere den i nærheten av ovner og andre varmekilder, eller i en solrik vinduskarm.

Aller helst bør primula plantes i bed fremfor krukker, da planten ikke liker at jorden tørker ut. Er du påpasselig med vanning og isolerer krukken godt om vinteren, er det likevel mulig å lykkes!

mange Primula

Jord og gjødsel

I naturen vokser primula gjerne i skogbryn med jevnt fuktig jord. Dette bør du ha i bakhodet når du planter planten. Velg gjerne god og muldrik hagejord som holder på fuktigheten, og tilsett litt kompost ved planting.

Jorden kan gjerne være noe sur, så bland gjerne litt hagejord med lav pH sammen med jorden på plantestedet. Siden planten kan trives i surjord, er den ypperlig å plante sammen med andre surjordsplanter – som hortensia eller rododendron.

Merk deg likevel at enkelte typer primula, som kusymre, gjerne vil ha jord med litt høyere pH enn øvrige primulasorter.

Når det kommer til næring, kan du med fordel gjødsle planten et par ganger gjennom vekstsesongen. Planten er imidlertid ikke spesielt kravstor på dette området.

Vanning

Dersom du har primula i potter innendørs, er det viktig å vanne jevnlig slik at jorden ikke tørker ut. Vann gjerne 2–3 ganger i uken, men sørg for at overflødig vann får renne ut av potten.

Utendørs vil vanningsbehovet være mindre, særlig om planten står i et bed. Er det lite nedbør, er det likevel viktig å vanne plantene slik at jorden ikke tørker ut. Jevnt fuktig jord er nøkkelen til trivsel!

hvit Primula

Beskjæring

Blomstene på primula vil etter hvert visne. Klipp eller knip de visne blomstene av planten fortløpende, da dette gjør at planten ser frisk og fin ut lenge. Planten vil etter hvert visne ned. Om våren kan du klippe bort visne plantedeler fra fjoråret, og gjøre plass til ny vekst.

Bortsett fra dette, er det ikke behov for beskjæring av primula. I utgangspunktet trenger du ikke å beskjære planten i det hele tatt. Men dersom du ønsker å rydde litt i bedet tidlig på våren, er det bare å finne frem saksen!

Overvintring av primula: Hvor hardfør er planten?

Primula er registrert som vinterherdig til klimasone H5–H8. Hardførheten kan med andre ord variere noe fra sort til sort. Sjekk gjerne klimasonekartet for å finne ut hvilken sone du bor i, og velg deretter en primulasort som vil trives der du bor.

Siden klimasonekartet går fra H1–H8 (pluss fjellsone), er primula som planteslekt stort sett veldig hardfør. Du kan ha primula selv i de kaldeste delene av landet, og forvente at planten overlever vinteren utendørs.

Husk likevel på at primula fra naturens side er vant til å dekkes av løv fra trærne om vinteren. Dekk derfor gjerne til planten med løv, da dette øker sjansen for vellykket overvintring. Har du planten i en krukke, er sjansen for vellykket overvintring noe lavere.

Noen velger å ha primula innendørs, og i så fall bør planten stå kjølig gjennom vintermånedene. Har du hatt en plante innendørs kan du også plante denne ut. I så fall er det lurt å tilvenne planten livet utendørs gradvis, før den settes ut permanent.

gul Primula

Ulike typer primula

Det finnes en rekke ulike arter i primulaslekten. Blant viltvoksende arter i Norge kan vi nevne den gule blomsten marianøklenblom, som er forholdsvis vanlig på Østlandet og nord mot Trøndelag.

På Sør- og Vestlandet er sjansen større for at du finner kusymre – som også kjennetegnes av gule blomster. Ellers finnes det også ville primula med lilla blomster, men disse er mer sjeldne. vi kan nevne både finnmarksnøkleblom, fjellnøkleblom og smalnøkleblom.

Det finnes også et stort antall kulturvarianter og hybrider (aurikler) som er vanlige å plante som prydblomster. Mange av disse er vanlige å plante i staudebed utendørs, og har nokså kjøttfulle blader som er grønne vinteren gjennom.

Her er de mest populære primulasortene i norske hager:

  • Primula vulgaris (kusymre): Herdig til H7
  • Primula denticulata (kuleprimula): Herdig til H7
  • Primula veris (marianøkleblom): Herdig til H6
  • Primula juliae (kaukasusprimula): Herdig til H6–H7
  • Primula sieboldii (sieboldiprimula): Herdig til H5

Primula er en tøff og vakker staude

Ønsker du en vakker og hardfør staude med fargerike blomster og nydelig duft? Da kan primula være noe for deg! Denne tøffingen er ypperlig å ha i staudebed, og har stor prydverdi når den blomstrer på våren.

Har du primula? Del gjerne dine erfaringer i kommentarseksjonen!

Ofte stilte spørsmål

Kan primula stå ute?

Ja! Du kan plante ut primula så snart faren for nattefrost er over om våren. Når planten har etablert seg kan den komme tilbake med nye blomster – år etter år.

Hvordan ta vare på primula?

Primula bør stå i jevnt fuktig jord, men pass på at røttene ikke blir stående i vann. Sørg også for en lys plassering, gjerne i halvskygge.

Hvor lenge varer primula?

Primula blomstrer typisk i 2–3 uker, men det vakre bladverket forblir som regel grønt vinteren gjennom.

Legg igjen en kommentar