Slik Steller du Prydgress: Tips og Råd!

prydgress

Prydgress er et perfekt innslag i hagen når du ønsker å skape struktur og helhet. Det finnes et bredt spekter av farger og størrelser – fra svaiende, høye strå i tuer, til mer kompakte gressorter. Gress kan danne et vakkert bakteppe, men også fungere som hagens blikkfang.

Vi skal her dele gode råd for både planting, vanning, jord og beskjæring. Finn ut hvordan du lykkes med stell av ditt utvalgte prydgress!

Ulike typer prydgress

Når du skal stelle prydgress, er det viktig å vite at det finnes mange ulike arter. Disse kan stille noe ulike krav til stell, da de gjerne er arter eller krysninger med forskjellige verdensopphav.

Noen tilhører gressfamilien, som for eksempel bambus-, molinia- og kveinslekten. I gressfamilien finnes det omkring 10 000 kjente arter. I tillegg til dette finnes det mange gressaktige planter som tilhører andre familier. Et eksempel er starr, som hører hjemme i starrslekten.

Her er noen populære typer prydgress:

  • Starr (Carex): f.eks.japanstarr «Ice Dance», «Feather Falls» og «Evergold»
  • Rørgress: f.eks.gullrørbambus
  • Kinagress (Miscanthus) : f.eks. silkekinagress «Ferner Osten» og «Red Chief» og elefantgress
  • Hagerørkvein: (Calamagrostis): f.eks. «Overdam» og «Karl Foerster»
  • Pampasgress: f.eks. «Pink Feather» og «Evita»

Hvordan stelle prydgress?

hvordan stelle prydgress

Med et bredt spekter av prydgress å velge mellom, finnes det også mange stelleråd. Ta derfor hensyn til hva slags prydgress du har, før du setter deg inn i stell. Nedenfor finner du noen generelle råd som er gode å ha i bakhodet!

Plassering og solforhold

Forskjellige typer prydgress kan stille noe ulike krav til sol. Kinagress trives for eksempel i sol til delvis skygge, og kan fint stå i et litt solrikt bed. Japanstarr derimot, vil helst stå i halvskygge eller skygge. I full sol kan bladene tørke ut.

Om du er usikker på hva slags prydgress du har, er det tryggest å velge et plantested med halvskygge. Her vil de fleste arter trives! Delvis sol er områder med litt sol og litt skygge i løpet av dagen.

Jord og gjødsel

De fleste typer prydgress vil trives godt i vanlig plantejord som du får kjøpt hos hagesentrene. Det viktigste er at jorden er veldrenert, slik at plantens røtter ikke blir stående i vann.

Sorter som kinagress vil gjerne ha næringsrik jord, mens starr (f.eks. japanstarr) foretrekker litt mager og sandholdig jord. Pampasgress trives i jord som er mager og veldrenert, nesten på grensen til tørr.

En generell huskeregel er at de fleste typer prydgress ikke er spesielt næringskrevende. Gjødsling er derfor sjelden nødvendig, men tilsett gjerne litt gjødsel på våren. Dette sikrer god vekst i vårmånedene.

planting av prydgress

Vanning

De fleste typer prydgress trenger relativt lite vann, og trives ikke dersom røttene blir liggende i vann over tid. Av den grunn er det viktig at jorden er veldrenert. Har du plantet prydgress i krukke, er det nødvendig å forsikre seg om at det er hull nederst i potten.

I tørre perioder med lite regn, er det greit å vanne plantene litt. Men husk at etablert prydgress som er plantet i bed stort sett ikke trenger tilførsel av vann. Planter du prydgress i potter er det nødvendig å vanne oftere, siden jorden raskere tørker ut.

Beskjæring

Flerårige former for prydgress bør beskjæres tidlig om våren, i likhet med mange andre stauder. Dette gir plass til ny, frisk vekst. Noen typer prydgress er vintergrønne, men også disse kan klippes ned om våren. Fjern eventuelt kun de visne bladene.

Unngå helst å beskjære prydgress om høsten, da gresset gir god isolering mot vinterkulde og frost. Har du for eksempel starr, kan du klippe dette helt ned i perioden mars–april. Silkekinagress kan gjerne beskjæres ned til 10 cm lengde omkring mars måned.

Er prydgress hardført?

er prydgress hardfør

Det finnes mange typer prydgress som er hardføre nok til å tåle vinteren utendørs i Norge. Vær imidlertid obs på hvilken herdighetssone planten er registrert som vinterherdig til. Dette vil du som regel se på plantens merkelapp når du kjøper den.

Kinagress, som består av omkring 20 ulike slekter, har flere arter som vil tåle vinteren i de mildere delene av landet. Silkekinagress er som regel hardfør til herdighetssone H1–H3. Japanstarr er normalt sett vinterherdig til H4, og pampasgress til H3.

Er prydgresset hardført til f.eks. H3, kan du regne med at det overlever vinteren i klimasone H1, H2 og H3.

Planting av prydgress i krukker og bed

Prydgress kan være et nydelig innslag i hagen enten du planter det i krukker eller bed. Høye, svaiende strå i bedet kan gi en ellers stram hage et mykere og mer romantisk preg. I krukker kan det også være lekkert med flotte strå som svaier og rasler i vinden.

Noen sorter har en opprett eller tuedannende vekst, som for eksempel pampasgress. Disse er veldig flotte å ha i bed og rabatter. De vil bidra til å skape struktur i hagen, og sørger for en flott helhet.

Prydgress med mer hengende vekst, som for eksempel japanstarr, er supre å ha i krukker. De flotte bladene vil henge ned langs kantene av krukken, og gi uteområdet et idyllisk preg.

Tips til deg som skal plante prydgress

er prydgress flerårig

Når du skal plante prydgress har du mange muligheter. Gresset kan være fint alene, for eksempel i krukker, men kan også plantes sammen med andre vekster. Mange har for eksempel prydgress som bakteppe i staudebed, noe som kan være vakkert.

Det kan være fint å ha prydgress langs stier og gangveier, eller til og med rundt hagedammen. Mange typer gress trives godt der det er god drenering og litt sand, som for eksempel langs grusstier og fjellpartier i hagen.

Et annet tips er å velge prydgress i farger som harmonerer med resten av hagen og beplantningen. Husk at det finnes både grønt, sølvfarget, gult, rosa og hvitt prydgress – så mulighetene er mange! Noen er ensfargede, mens andre har vakre striper på bladene.

Vakkert prydgress til terrasser, balkonger og hager

plante prydgress

Enten du har en liten balkong eller en stor hage, finnes det lekkert prydgress som kan pryde opp uterommet. Fra kompakte tuer til høye, svaiende strå i ulike farger – her finnes det noe for enhver smak!

Med riktig stell kan du sørge for at prydgresset kommer tilbake år etter år. Husk på at krav til stell kan variere noe fra sort til sort, da det finnes utallige arter av prydgress. Men generelt sett trives alle former for prydgress i delvis sol og veldrenert jord.

Vil du ha tips til andre planter du kan pryde hagen med? Hva med en plante som ser flott ut OG dufter godt? Da bør du prøve såpeurt – les om den her!

Har du prydgress i hagen? Legg gjerne igjen en kommentar, der du forteller litt om artsnavn, stell og egne erfaringer. Du kan også stille spørsmål dersom det er noe du lurer på relatert til planting eller stell av prydgress – så hjelper vi deg!

Ofte stilte spørsmål

Kan prydgress overvintre?

Ja – i mange tilfeller. Har du flerårig prydgress, øker du sjansen for vellykket overvintring ved å ikke klippe visne plantedeler før til våren. Husk at gresset isolerer mot vinterkulde.

Er prydgress flerårig?

Ja, mange typer prydgress er flerårige – og vil derfor skyte nye, friske skudd fra roten hver vår. Bare pass på at du velger prydgress som er vinterherdig i din klimasone.

Kan man klippe ned prydgress?

Du kan klippe de fleste typer prydgress tidlig på våren, og da gjerne i perioden mars til april. På den måten gir du rom for ny, frisk vekst om gresset er flerårig!

Legg igjen en kommentar