Hvitrogn: Fra planting til stell – her er tipsene du trenger!

Rogn er et tre som vokser vilt i stort sett hele landet, og er nok kanskje mest kjent for sine knallrøde bær. Det finnes imidlertid også rognetrær med hvite bær. Hvitrogn er et tre som kan skilte med vakkert bladverk store deler av året, og iøynefallende frukter om høsten!

hvitrogn

Fakta om hvitrogn

Rogn (Sorbus aucuparia) er løvtrær som tilhører rosefamilien, og blir normalt sett et sted mellom tre og ti meter høye. Her til lands vokser rogn vilt, og finnes både i lavlandet og i fjelltrakter. Treet er blant annet observert 1 500 meter over havet i Hemsedal-området.

Hvitrogn (Sorbus frutescens) er også et rognetre, men i motsetning til arten med røde bær, vokser dette treet først og fremst naturlig i Kina. Treets prydverdi har likevel gjort det til et populært tre i hager her til lands. Sorten blir «kun» 2–3 meter høy, og har en buskaktig vekst.

Blomstringen finner sted i juni måned, og du vil da kunne se klynger med kremhvite, små blomster. Bladene er lett taggete, skruestilte og ca. 3 cm lange, og sitter parvis på lange stilker. Hos hvitrogn har bladene noe større avstand enn hos vanlig rogn.

Om høsten får hvitrognetreet frukt (såkalte rognebær), i form av bærlignende, små «epler» på omkring 1 cm. PS! Treet går også under synonyme navn som «Sorbus koehneana» eller «kinesisk fjellrogn».

hvitrogn nærbilde

Råd om planting av hvitrogn

Siden hvitrognetrær kan bli opptil tre meter høye og brede, er det lurt å velge ut et egnet voksested før planting. Tenk for eksempel over hvorvidt busken kan ta utsikten fra naboer, eller din egen utsikt for den saks skyld.

Ved planting bør treet settes i egnet jord, helt med litt lav pH (5,5 til 7). Det gjør ikke noe om jorden på voksestedet er litt karrig eller grusholdig. Grav en romslig grop til rotklumpen mens du lar busken trekke til seg vann i en bøtte.

Skal du plante flere hvitrogn sammen, bør du sørge for en planteavstand på 2–4 meter. Etter hvert vil disse kunne vokse seg sammen til en stor og flott hekk.

Plasser busken i gropen du har gravd, og press jord ned i åpningene rundt jordklumpen. Til slutt bør du vanne godt.

Stell av hvitrogn

Hvitrogn er en veldig nøysom busk, og krever ikke stort med stell. Her er likevel noen gode råd som vil hjelpe deg å skape gode vekstforhold og høy trivsel for treet!

Plassering og solforhold

Når du skal finne et egnet plantested for hvitrogn, er det godt å vite at busken utvikler seg godt i både halvskygge og full sol. Treet tåler også vind veldig godt, og er derfor enkel å finne en plass til i hagen.

Dersom du vil oppnå god vekst, er det best å plante hvitrogn direkte i jorden. Du kan likevel også velge å plante busken i krukker.

Jord og gjødsel

Hvitrogn foretrekker jord som er enten nøytral eller litt sur, så bruk helst jord med en pH-verdi på mellom 5,5–7. Aller best trives busken i litt tørr og karrig jord med innhold av fin grus eller litt sand.

Men husk: Busken har i utgangspunktet ikke store krav til jord, og du kan derfor fint lykkes med treet selv om det plantes i vanlig plantejord.

hvitrogn i naturen

Vanning

Etter planting kan du med fordel vanne hvitrogn regelmessig den første tiden. Når treet har etablert seg der det står, er ikke vanning noe du trenger å tenke for mye på. Husk at hvitrogn gjerne vil stå i litt tørr jord.

Beskjæring

Dersom du ønsker å forme busker av hvitrogn, kan du gjøre dette uten for mange forhåndsregler. Busken tåler beskjæring godt! Merk deg imidlertid at det beste tidspunktet for beskjæring er tidlig vår eller sen vinter, før vekstsesongen starter.

Du kan for eksempel klippe bort grener som vokser skjevt eller innover i treet, slik at du får den formen du ønsker.

Oppstamming

Ved hjelp av oppbinding og påler kan du stamme opp hvitrogn slik at du får et lite tre fremfor en busk. Dersom du ikke binder hvitrognen opp, vil veksten bli mer spredt, bred og buskaktig.

Eventuell oppstamming bør helst gjøres når treet plantes ut, da dette er enklest. På den måten kan du forme treet før det blir til en busk.

Hvor vinterherdig er hvitrogn?

Hvitrogn er en hardfør tresort, og er registrert som vinterherdig opptil sone H7. Derfor kan du plante dette treet i store deler av landet (fra klimasone H1–H7). Planten tåler også kalde somre godt, så det gjør ikke noe om du bor i kjøligere deler av landet.

Siden busken avmodnes forholdsvis tidlig på høsten, burde den klare seg fint også i nordlige deler av landet eller i fjellstrøk.

flotte hvitrogn


Husk likevel på at dersom du bor i sone H8 eller i fjellsonen, kan du ikke være sikker på at fjellrogn overlever vinteren. Vil du være på den sikre siden, bør du heller velge en sort som er enda mer vinterherdig.

Egnet i både hager, parker og veirabatter

Siden hvitrogn er veldig hardfør og takknemlig, er den ikke bare populær som hageplante. Busken er også godt egnet for planting i parker og urbane miljøer, så vel som i veirabatter. Siden busken kan vokse seg stor, fungerer den godt for skjerming av innsyn.

Om hvitrogn brukes som hekk, er det likevel viktig å huske på at sorten er løvfellende. Dette kan påvirke hvor effektivt den skjermer mot innsyn i vintermånedene.

Sorbus-slekten (som hvitrogn tilhører) er for øvrig registrert som allergivennlig for personer med pollenallergi. Dette gjør busken til et godt valg også på offentlige steder og skoler.

Samtidig er det greit å vite at blomstene kan avgi en ganske kraftig duft, noe som potensielt kan forårsake irritasjon. Hvitrogn er kanskje ikke det beste valget for personer som er sensitive for lukt!

Plant hvitrogn for dekorative, hvite rognebær

Hvitt passer til det meste, og dette er kanskje også grunnen til at mange ønsker hvitrogn i krukker og bed. Busken har iøynefallende, hvite bær på røde fruktskaft, og har dessuten flott bladverk både vår, sommer og høst.

Bladene felles ganske tidlig på høsten, men det tar ikke lang tid før nye friske blader viser seg til våren. I løpet av høsten kan du dessuten nyte synet av bærene – som ofte henger lenge.

Om våren kan du nyte synet av de hvite blomstene, som vanligvis titter frem i mai og juni. Disse dufter kanskje ikke særlig godt, men er i hvert fall fine å se på. Barken blir etter hvert grå og ru, noe som i seg selv kan være et dekorativt element i hagen.

Hva er dine erfaringer med hvitrogn? Del gjerne i kommentarfeltet, og still spørsmål om det er noe du lurer på!

Ofte stilte spørsmål

Er hvitrogn giftig?

Nei, hvitrogn er – i likhet med annen type rogn – spiselig. Frukten minner om et bær, og er knapt 1 cm stor.

Kan man plante hvitrogn i krukke?

Ja, du kan gjerne plante hvitrogn i krukke. Husk imidlertid på at dette kan begrense veksten og gjøre planten mindre vinterherdig.

Hvor stor blir hvitrogn?

Hvitrogn blir vanligvis opptil 2–3 meter høy, og er dermed en nokså stor prydbusk. Busken blir omtrent like bred som den blir høy.

Legg igjen en kommentar