Forglemmegei: Slik Lykkes Du med Planting og Stell!

forglemmegei

Ingen sommer uten forglemmegei! Denne vakre og nostalgiske blomsten vokser ofte i veikanter og blomsterenger, og er høy elsket av mange. De søte, blå blomstene kan plukkes ute, men man kan også kjøpe dem i butikken og plante dem i krukker og bed.

Her finner du våre beste råd for stell og planting av forglemmegei.

Fakta om forglemmegei

Forglemmegei (Myosotis) – ofte kalt mariauge eller minneblom – er en planteslekt som hører til i rubladfamilien. Åtte av de omkring 100 artene som finnes av forglemmegei vokser vilt i Norge, og er høyt verdsatte markblomster.

Slekten kjennetegnes på sine søte, små og unike blomster med lyseblå blomsterkroner. Selv om blomstene i de fleste tilfeller er himmelblå, finnes det også hvite og rosa varianter. Blomstene vokser i klaser, noe som betyr at hver stilk prydes av flere blomster.

Kronflikene er sammenvokste, og i senter av blomsten finnes en gyllen ring bestående av fem gule blomsterskjell. Det antas at det gule senteret i blomsten viser vei for pollinerende insekter, da planten inneholder nektar.

Plante forglemmegei

plante forglemmegei

Dersom du har kjøpt forglemmegei, bør du plante den i enten bed eller krukker så snart som mulig. Om du har en bøtte tilgjengelig, kan du gjerne fylle denne med litt vann og sette planten i vannet. Da får jorden mulighet til å bli gjennomfuktet før planting.

Finn deretter frem en hagespade, og grad en fordypning i jorden der forglemmegeien skal stå. Tilfør ny, god jord om nødvendig, og plasser planten i gropen. Press jorden forsiktig omkring plantens jordklump, da røttene må komme i kontakt med jorden rundt.

Når forglemmegeien er plantet, bør du finne frem vannkannen eller hageslangen og vanne den rikelig.

Tips og råd om stell av forglemmegei

stell av forglemmegei

Forglemmegei er ikke bare vakker å se på, den er også en skikkelig tøffing. Blomsten vokser som nevnt vilt flere steder i Norge, og trives derfor i klimaet her til lands. Skal du få planten til å trives i hagen din, er det likevel noen forhåndsregler som bør tas.

Plassering og solforhold

I naturen vokser forglemmegei der det er sol eller halvskygge. Dette bør du også forsøke å gi planten om du planter den i bed eller krukker. Blomsten trives der det er lyst, og du bør derfor unngå å sette den der det er full skygge.

Utenom dette er ikke plasseringen så viktig. Planten tåler litt vind, og kan fint stå både på åpne og mer lune steder.

Jord og gjødsel

Moldrik jord er den beste jorden du kan gi til forglemmegei. Jorden bør holde godt på fuktighet, og kan gjerne inneholde en del næring. Mold er jord som dannes når meitemark og andre organismer fordøyer organisk materiale. Derfor er moldrik jord naturlig næringsrik.

Ellers stiller ikke forglemmegei spesielt store krav til gjødsling. Har du plantet blomsten i krukker eller bed, kan du gjerne gi planten litt næring i starten av vekstsesongen.

Vanning

vanning forglemmegei

Forglemmegei er en nokså tørst plante, og dette er også grunnen til at jorden bør holde godt på fuktigheten. Dersom det er tørt ute, er det lurt å vanne planten ekstra. Har du forglemmegei i krukker, er det ekstra viktig å passe på at jorden ikke blir for tørr.

I bed vil både forglemmegei og andre planter i større grad få tak i det vannet de trenger på egen hånd. Men vann likevel dersom det går lang tid mellom hver regnbyge.

Beskjæring

Beskjæring av forglemmegei er ikke nødvendig. Planten vil visne ned til høsten, men kommer tilbake neste sesong. Du kan om ønskelig klippe bort visne plantedeler til våren, for å rydde og lage plass i bedet.

Noen klipper bort visne deler av forglemmegei om høsten, og rister blomstene over plantestedet slik at frøene sprer seg. Blomstene vil som regel ha produsert frø innen august. Dette vil bidra til å sikre neste års blomstring.

Hvordan så forglemmegei fra frø?

Hos ulike gartnerier og hagesentre kan du finne frø av forglemmegei. Et eksempel er frø av sorten «Blue Ball», en toårig forglemmegei som kan skilte med kompakt vekst og mange søte, blå blomster.

Du kan så frøene direkte på voksestedet i sommermånedene, eller forkultivere dem innendørs for senere utplanting. Frøene sås tynt (maks 0,5 cm), og det bør regnes med omtrent 15 cm mellom hver plante.

Dersom du skal direkteså, er det viktig å velge et egnet dyrkested, helst med sol eller halvskygge. Pass også på at jorden holdes jevnt fuktig.

Ulike typer forglemmegei

hvordan så forglemmegei fra frø

I Norge finnes det en rekke ulike arter av forglemmegei. Åtte av dem vokser naturlig her til lands, mens andre har spredd seg fra hager. De ulike artene har gjerne tilpasset seg ulike miljøer, og finnes derfor ulike steder i landet.

Navnet til artene avslører i stor grad for du helst kan finne dem. Her er noen av dem:

  • Engforglemmegei
  • Sumpforglemmegei
  • Skogforglemmegei
  • Lundforglemmegei
  • Dvergforglemmegei
  • Åkerforglemmegei
  • Alpeforglemmegei
  • Fjellforglemmegei
  • Bakkeforglemmegei

Det finnes også en plante som kalles forglemmegeisøster. Dette er ikke en forglemmegei, men har fått navnet sitt på grunn av blomstene – som er til forveksling like. Sjekk for eksempel ut sorter som Mr Morse, da denne kan by på et fantastisk bladverk og søte blomster.

Herdighet: Er forglemmegei hardfør?

Det finnes både ettårige og flerårige arter av forglemmegei. Dersom du satser på en flerårig staude, er det viktig å sjekke at planten er herdig nok til å tåle vinteren der du bor.

Mange sorter av forglemmegei er veldig vinterherdige. Et eksempel er skogforglemmegei, som er herdig til H8. Det betyr at den kan overleve vinteren i herdighetssone H1–H8 – altså de fleste steder i landet.

Hvor stor blir forglemmegei?

Forglemmegei er generelt sett en nokså liten plante, og den blir stort sett ikke mer enn 15–30 cm. Det finnes imidlertid også høyere varianter av planten, og disse kan bli inntil 60 cm. Mange av artene er kompakte, mens andre er mer høyreiste.

Selve blomstene er ofte nokså små. De artene som vokser vilt ute i naturen, har gjerne blomster som måler rundt 5–6 mm i diameter. Noen blomster kan bli større, og måler kanskje 12 mm i diameter.

Siden blomstene er forholdsvis små, vil ikke forglemmegei gjøre så mye ut av seg. Men på nært hold kan du forvente et fantastisk skue. Planter du mange forglemmegei sammen, vil prydeffekten ofte blir forsterket.

Forglemmegei er en prydplante med mange bruksområder

hvor stor blir forglemmegei

Forglemmegei er en nydelig blomst, og er nydelig å plante både i bed og krukker. Mange har den som kantvekst i bed eller rabatter, eller lar den vokse under trær eller store busker. Du kan også klippe blomstene og ha dem som snittblomster i vaser.

Uansett hva slags bruksområde dine forglemmegei har, kan du glede deg over søte, pastellfargede blomster med stor prydverdi.

Er dette en plante du bare ha i hagen? Del gjerne dine tips for stell og planting av forglemmegei i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Hva symboliserer forglemmegei?

Som navnet til blomsten kanskje avslører, symboliserer forglemmegei et håp om å ikke bli glemt. Den betraktes gjerne som et tegn på troskap.

Er forglemmegei en staude?

Ja, forglemmegei er en flerårig urt – også kalt staude. Det betyr at den vil komme tilbake år etter år, så lenge planten trives og får stellet den trenger.

Kan man spise forglemmegei?

Ja! Forglemmegei har spiselige blomster, og kan for eksempel brukes til å dekorere kaker, salater eller andre kalde retter. Blomstene har lite smak.

Legg igjen en kommentar