Edelweiss – Slik Planter og Steller Du den Unike Blomsten!

edelweiss

Er du på jakt etter en hardfør blomst til steinbedet eller andre bed? I så fall kan edelweiss være blomsten du leter etter. Denne unike alpeblomsten er kjent for å være vinterherdig, og kan dessuten skilte med vakre, hvite blomster sommerstid.

Her deler vi noen gode tips for planting og stell!

Fakta om edelweiss              

Edelweiss (Leontopodium nivale alpinum) tilhører kurvplantefamilien, og klassifiseres som en flerårig urt (staude). Planten oppnår en høyde på omkring 20 til 30 cm. Den kjennetegnes av en grålig og fløyelsaktig stengel, samt lodne, hvite høyblader som nærmest ser ut stjerner.

Høyblader er blader som befinner seg nærme selve blomsten, og er altså ikke selve blomsten (selv om det kan se slik ut). Hos edelweiss er det faktisk de små, gylne «klumpene» over høybladene som utgjør blomsten. Disse kalles gjerne for blomsterkurver.

Blomstringsperioden starter i juni–juli, og du kan nyte synet av de spesielle høybladene og blomstene helt frem til september.

Edelweiss vokser naturlig i de søreuropeiske fjellområdene, og er først og fremst hjemmehørende i Alpene – gjerne i 2 000–3 000 meters høyde. Planten er i dag fredet både i Alpene og mange andre steder i Europa, da den blir regnet som en truet art.

Planting av edelweiss

planting av edelweiss

Dersom du ønsker edelweiss, kan du enklest skaffe deg planten ved å kjøpe et eksemplar hos utvalgte gartnerier. Planten står gjerne sammen med andre stauder utendørs, og kan kjøpes klar til planting.

Det som er lurt å tenke på når du skal plante edelweiss, er at dette er en typisk steinbedsplante. Derfor bør den aller helst plantes i steinbed, berg- eller mursprekker. Du kan imidlertid også plante den i skrinne og steinholdige jordtyper.

Plant helst edelweiss ut etter at faren for nattefrost har gitt seg. Lag en grop til rotklumpen, og trykk jorden forsiktig rundt røttene. Vann deretter godt.

Kan man dyrke edelweiss fra frø?

Ja! Det er mulig å få kjøpt frø av edelweiss en rekke steder. Planten er forholdsvis lett å dyrke, og man starter gjerne prosessen innendørs i perioden mars–mai. Slik går du frem:

  1. Fyll en potte med såjord
  2. Fukt jorden
  3. Bland frøene ut med sand
  4. Strø sand- og frøblandingen jevnt over jorden
  5. Sett potten svalt og lyst etter spiring (spirer etter ca. 10 dager)

Dersom du venter til høsten (september–november) kan du også så edelweiss direkte på voksestedet utendørs.

Tips for stell av edelweiss

dyrke edelweiss fra frø

Siden edelweiss er en alpeplante, stiller den gjerne litt andre krav til stell enn mange andre hageplanter. Du bør forsøke å gjenskape plantens naturlige miljø i størst mulig grad om du skal få den til å trives best mulig.

Her er de viktigste punktene!

Plassering og solforhold

Edelweiss vil gjerne stå i full sol om den får mulighet til det. Du kan imidlertid også plante den et sted med litt skygge, men unngå full skygge. Ellers er dette en nokså robust plante, og den kan fint plasseres steder der det er vind.

I naturen vokser edelweiss ofte under nokså ekstreme værforhold, så den vil ikke bukke under så lett. Den beste plasseringen er imidlertid i steinbedspartier, da dette i størst mulig grad ligner på plantens naturlige habitat.

Jord og gjødsel

I alpene vokser edelweiss i fjellpartier der det er skrinn jord og mye stein. Om du kan plante planten i et steinete parti er dette optimalt. Det kan for eksempel være i sprekker i berg og murer, eller i et bed som inneholder en del stein.

Der det er mye stein, er det også mye kalk. Skal du plante planten i jord, bør jorden derfor ha et høyt kalkinnhold. Du kan for eksempel kalke jorden med hagekalk, eller tilsette litt skjellsand. Ellers bør jorden være næringsfattig.

Sandholdig jord som er både mager, skrinn og kalkrik kan fungere bra! Du trenger ikke å gjødsle denne planten, da den fra naturens side har tilpasset seg næringsfattige voksesteder.

Vanning

edelweiss vanning

Edelweiss trenger ikke mye vann, og i de fleste tilfeller trenger du ikke å vanne den i det hele tatt. Planten får stort sett vannet den trenger gjennom nedbør. For mye fuktighet i jorden eller på voksestedet kan faktisk føre til at planten mistrives.

Om den står et sted som er litt fuktig, eller det regner en del der du bor, bør planten i det minste få stå i full sol. Dette øker plantens behov for vann.

Dersom du bor langs kysten eller på Vestlandet, er miljøet ofte veldig fuktig. I så fall er det ikke sikkert at edelweiss vil trives så godt i hagen din, men forsøk gjerne.

Herdighet

Edelweiss er registrert som vinterherdig til herdighetssone H8, noe som gjør dette til en svært robust plante. Den vil overleve vinteren de fleste steder i landet. Husk at dette er en alpeplante, og at det er kaldt der den vokser i naturen.

Likevel er det greit å huske på at det finnes ulike sorter av planten. Herdighetsgraden kan variere noe fra sort til sort, og noen er kanskje ikke herdige til mer enn sone H5 eller H7. Men selv disse vil kunne plantes i store deler av Norge.

Har du plantet edelweiss i krukker, vil den ikke være like vinterherdig som ellers. Da kan du vurdere å sette krukken et kjølig og tørt sted. Planten kan imidlertid også overleve vinteren i krukke flere steder i landet.

Beskjæring

Det er ikke nødvendig å beskjære edelweiss. Planten visner naturlig ned før vinteren, men det vil fortsatt være liv i røttene. Til neste vår vil den titte frem med nye skudd, og forhåpentligvis glede deg med blomstring enda en sesong.

Du kan fjerne visne plantedeler dersom du synes de ødelegger estetikken i bedet. Men vent helst med dette til våren.

Ulike typer edelweiss

typer edelweiss

Det finnes omkring 30 ulike arter av edelweiss, og samtlige er flerårige stauder som trives godt i høyfjellsområder. Alle sortene setter også pris på skrinn og næringsfattig jord med innhold av steiner og kalk.

Siden alle edelweiss-arter har lignende preferanser, er det ikke så nøye hvilken sort du velger. Men husk likevel på å sjekke hvilken herdighetssone planten trives i. På den måten øker du sjansen for trivsel!

Er edelweiss noe for deg?

Edelweiss er en unik og vakker alpeblomst, og symboliserer for mange både skjønnhet og renhet. Det er kanskje ikke så rart at planten har hatt en fremtredende rolle i både poesi, litteratur og folklore opp gjennom årene.

Dersom du ønsker en spesiell, robust og herdig vekst som trives utmerket i steinpartier, er kanskje edelweiss planten for deg. Får du den først til å trives, kan du få glede av den i mange år fremover.

Har du forsøkt å plante edelweiss i krukker, bed eller steinpartier? Del gjerne erfaringene dine med alpeblomsten i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Hva er edelweiss på norsk?

Navnet edelweiss har tyskspråklig opprinnelse, der «edel» betyr «nobel» eller «edel», og «weiß» (weiss) betyr «hvit». Blomstens navn betyr derfor noe sånt som «nobelhvit».

Når blomstrer edelweiss?

Edelweiss blomstrer normalt sett fra juni eller juli av, og kan fortsette å blomstre helt frem til september.

Er edelweiss spiselig?

Edelweiss er ikke giftig, men brukes normalt sett ikke i matlaging. Den har derimot blitt brukt en del innen folkemedisin, blant annet som kur mot åndedrettsproblemer.

Legg igjen en kommentar