Dyrke Sukkererter – Lær den beste metoden her!

dyrke-sukkererter

Den søte, sprø og utrolig gode smaken av ferske sukker erter skal man lete lenge etter. Dette er ingen ting i forhold til sukkerertene du kjøper i butikken! Kanskje sukkererter er naturens eget svar på godteri!

Plan sukkererter så snart bakken og jorden kan begynne å jobbes med, selv om det faller noe snø etterpå har ingen ting å si.

Sukkererter er veldig enkle å dyrke, men tidsperioden du kan dyrke de er begrenset siden de trives i kjøligere og fuktig klima. I tillegg holder dessverre ikke sukkererter seg så ferske etter den har blitt høstet, så spis med god samvittighet mens de fortsatt er ferske!

Nøkkelen er å så de tidlig nok på våren slik at de vokser seg store mens det fortsatt er kjølig ute. Med dette mener vi at man kan plante de ut så tidlig som april måned. Temperaturen på jorden bør ikke ligge under 5 grader, så i mars/april er en trygg måned.

Det er faktisk slik med erter at når den vokser i mildt klima blir de også mer møre og saftig. Planter du de for sent blir sukkerertene strie og som å tygge på tyggegummi.

Sukkererter er veldig sunt og har mange helsefordeler, det er ofte enklere å få barn til å spise denne grønnsaken på grunn av sin søte og gode smak. Sukkerertene har en svak stamme som gjør at man burde hjelpe den for at de skal klatre. Litt samme som tomatplanter. Kjøp et klatrenett, eller bygg noe planten kan klatre i.

I hvert skall finnes det rundt 6-10 erter som man kan ta ut å spise, eller spise alle ertene samtidig som man spiser skallet.

Hvordan plante sukkererter

Først må du ta valget om du vil direkte så eller forkultivere erteplanten din. De aller fleste direkte sår frøene som er en tørket ert. Det er ingen grunn til å forkultivere disse.

Tipset vårt er å legge ertefrøet i vann over natten slik at de blir bløte. Dette fremskynder spiringsprosessen og øker spireraten. Skallet blir mykere og det er enklere for spiren å komme gjennom.

sukkererter

Som vi allerede har skrevet litt om, når du kan putte fingeren i jorden kan du plante erteplanten din. Jorden burde holde rundt 4 grader, og det gjør den som regel i mars/april måned. Dette kommer selvfølgelig litt an på hvor du bor, men hvis du følger finger i jordet prinsippet er du trygg. Selv om sukkererter ikke er spesielt glade i for mye varme betyr ikke det at de ikke er glad i sol. 8-10 timer sol er perfekt for denne plante, så pass på å ikke plasser den et sted hvor det er for mye skygge.

Når du sår sukkererter er en avstand mellom plantene på rundt 4-5 cm ideelt. Hvis du skal ha flere rader med sukkererter er anbefalt radavstand 30cm

Siden plantene er spinkle klarer de ikke å holde sin egen vekt opp engang, og med erter er de sjanseløse. Kjøp eller bygg noe selv de kan klatre på.

Dyrke sukkererter

Sukkererter er veldig enkle å dyrke. De krever ikke mye resurser eller oppmerksomhet så lengde de har basiskravene sine. Hvis du ønsker å dra det litt lenger enn den vanlige hobby gartneren så burde jorden ha en pH verdi på mellom 5.5 til 7 for sukkererter.

Det derimot alle burde tenke på er å ha en veldrenerende jord som du planter ertene i. Hvis jorden blir for leirete kan frøene råtne på grunn av for dårlig drenering i jorden.

Hvis du ønsker å fokusere på pH verdi kan du øke pH ved å bruke organisk gjødsel eller kompost for å få den ideelle pH verdien til ertene dine.

stelle-sukkererter

Lurer du på hvordan man kan måle pH verdien i jorden? Du får faktisk kjøp en måler som måler pH verdien i jorden, og disse er faktisk ikke så dyre.

Når frøet har ligget i vann natten over er du klar for å plante det ut. Husk at det kan være lurt å følge med på værmeldingen litt frem i tid. Er det meldt store regnbyger hver dag i mange dager frem i tid, kan det være lurt å vente med plantingen.

Som allerede nevnt, plant med 4-5 cm avstand mellom førene og en rekkeavstand på rundt 30 cm. Dette er viktig å følge siden det er veldig viktig at erteplanten får nok næring, luftgjennomstrøm og sol uten at plantene blokkere det ene eller det andre for hverandre.

Sukkererter spiretid

Sukkererter trenger rundt 7 – 14 dager for å spire, men husk at denne tiden kan variere ut ifra hvilket vær man har etter du har sådd frøene og kvaliteten på frøene. Plantene er organiske og vil oppføre seg forskjellige, akkurat som alle andre organiske levende ting.

Hvis du har slitt eller sliter med spiringen finnes det noen triks. Du kan spie de innendørs ved å legge frøene i en/eller på fuktig/tørkepapir og legg de på et varmt og mørk sted. Når frøet spirer planter du det ut i hagen.

Hvordan stelle sukkererter

Siden sukkererter er en enkel grønnsak å dyrke krever den også lite stell og arbeid. Så lenge du har god næring i jorden og værgudene er på din side er det egentlig ikke så mye annet å gjøre enn å vente på at disse herligheten skal blomstre.

Det du kan gjøre hvis du ønsker å øke produksjonen å få mer sukkererter:

Fjerne ugress

Ugress er naturlig og vokser rundt alle plantene du har ute i hagen din. Dette er for at ugress elsker både vann og næring som du gir plantene dine. Ugress stjeler næringen til grønnsakene dine, så det er viktig at du hele tiden sjekker at ikke området du dyrker på vokser igjen med ugress.

Hvis du legger på et ekstra lag med jord før sesongen starter eller utover i sesongen, husk på at du fjerner all ugress. Da gjør du deg selv en stor tjeneste.

vanne-sukkererter

Bare vær litt ekstra forsiktig med å fjerne ugress rett etter du har sådd. Da kan du skade røttene til den lille ertespiren. Roten til en erteplante går ikke langt ned og er veldig grunn. Så hvis du er litt hardhendt å drar opp ugress som er nære erteplanten kan du fort dra opp hele planten.

Vann og fuktighet

Prøv å holde jorden rimelig fuktig. Siden planten vokser på et tidspunkt hvor det er mye fuktighet ute, kan det hende at du ikke trenger å vanne så ofte. Stikk fingeren i jorden å kjenn etter før du vanner. Føles jorden tørr, vanner du.

Du kan også se på selve erteplanten om den trenger vann. Hvis du tar en nærmere titt på bladene og de ser lyse gule ut er dette et tegn på at den tørster.

I det fleste tilfeller holder det med å vanne erteplanten bare litt hver uke i spiringen. Når planten blomstrer og du begynner å få blomster så øker du vanningen. Bare husk å observere planten din, så ser du fort om den trenger mer vann.

Vennene til sukkererter

Hvis du skal plante andre grønnsaker med sukkererter finnes det mange å velge mellom. De beste er:

  • Bønner
  • Gulrøtter
  • Salat
  • Meloner
  • Spinat

Du burde ikke sette erteplanten sammen med:

  • Løk
  • Hvitløk

Høste og lagre sukkererter

Å høste sukkererter er morsomt og lett å gjøre. Når du bestemmer deg for at du tror det er bra nok størrelse på ertene og de er klare for høsting, start å plukk de så hyppig du klarer. Du kan også kjenne på ertene om de er modne og klare for høsting.

En klar ert er når skallet har en subtil glans og en lys grønn farge samtidig som formen er rundt og fin. Hvis du ikke høster erten når den er moden slik at den henger og overmodne blir skallet på erten hard og den blir seig å tygge på.

For å oppnå det beste resultatet anbefaler vi å plukke erten når ertene inne i skallet fortsatt litt mye og med litt kraft så kan du bevege på de litt.

Bruk begge hendene når du høster. Plukk ertene med den ene hånden og hold igjen planten med den andre. Erteplanten er skjør og den må behandles forsiktig slik at du ikke skader stilken.

Etter du har høstet ertene dine kan du lagre de i kjøleskapet. De vil holde seg ok nok til å spise rundt 5-7 dager, men de er selvfølgelig aller beste når de er ferske. For å lagre de enda lenger, vask de skikkelig så kan du fryse de ned.

Du kan også tørke ertene og lagre de en lukket beholder. Deretter kan du bruke de i forskjellige supper som det passer med erter. De smaker selvfølgelig ikke like bra som ferske, men det er et god alternativ fra kaste de.

12 kommentarer om “Dyrke Sukkererter – Lær den beste metoden her!”

    • Hei Berith og takk for spørsmålet ditt.

      Når sukkerertene blir seige er de mest sannsynlig overmodne. Prøv å høste de litt før for å se om de blir mer crispy 🙂

      Svar
    • Hei Elisabeth og takk for spørsmålet ditt.

      Oi, her var det to vanskelig spørsmål! Hvis vi tar første spørsmål først. Du bør velge en sukkerert du selv syntes er god å spise, enkelt og greit. Spørsmål to, kort fortalt: Ja, det er noe forskjell på de forskjellige variantene. Det finnes veldig mange typer som gjør det vanskelig å besvare spørsmålet ditt med et kort svar. Det er fordeler og ulemper med de forskjellige typene. Legger ved en link til solhatt.no som selger frø til forskjellige typer sukkererter og en type vi syntes er enkel å dyrke: https://solhatt.no/butikk/sukkerert-engelsk-sabel/

      Svar
  1. Hei!
    Sår man sukkererter hvert år, eller kommer de igjen?
    Hadde en flott avling i en pallekarm i fjor.

    Svar
    • Hei Kristine og takk for kommentaren din.

      Så morsomt at du lykkes med ertene dine! Sukkererter er ettårige så du må så de på nytt i år for å få ny avling.

      Svar
  2. Bladene er gule, og knaser hver gang jeg tar på de nederste bladene. De er inntørket og skrukkete. kan du hjelpe meg?

    Svar
  3. Hei
    Vi har hatt masse nydelige sukkererter i år, men nå er det tydelig at sesongen snart er over. Kan jeg la ertene vokse seg store, tørke dem og så dem til neste år, og skal jeg i tilfelle ta ertene ut av belgene før tørking?

    Svar
    • Hei Kalle og takk for spørsmålet ditt!

      Det er ingen problem å plante tørket erter til neste sesong. Husk å ta ut ertene av belgene før du begynner tørkeprosessen.

      Svar
    • Hei Anne og takk for et bra spørsmål!

      Vi anbefaler at du bruker en potte med diameter på minst 30cm og 30cm dyp! Husk å ha god drenering i bunnen av potten din.

      Svar
  4. Vi har sådd sukkererter som har kommet et par cm over bakken. Vi ser nå at bladene er spist opp av noe. Det blir flere og flere oppspiste blader. Vi har sukkererter hvert år, men dette var nytt for oss. Hva kan det være og hvordan behandles det?

    Svar

Legg igjen en kommentar