Rødbete er en undervurdert rotgrønnsak. Den kan bakes, kokes, stekes, syltes, lage juice, smoothie og så videre. Den passer i salat, som tilbehør til biff, fisk, kylling.. ja, dere skjønner poenget! Alle burde dyrke rødbete! Ikke bare for smaken sin skyld, men den er også utrolig sunn som så mange andre rotgrønnsaker.
Det finnes forskjellige typer rødbete, men de forskjellige typene har de samme prinsippene når det kommer til dyrking. De vanligste typene bete i Norge er:
- Gulbeten – Dette er en nær slektning av rødbeten. Den har som navnet tilsier, en sterk gul farge og egner seg veldig godt i supper.
- Hvitbeten – Dette er en bete som har en mildere smak, som kan egne seg godt til fisk og kjøtt. Du kan også kutte den i små biter eller rive den i en salat!
- Chioggiabeten – Denne har har en mildere smak en rødbeten. Passer godt til røkt eller salt kjøtt. Denne har rød og hvit stripete kjerne og kalles derfor av mange polkabete.
Rødbeten er enkel å dyrke og den er lite utsatt for sykdommer. Den eneste fienden denne rotgrønnsaken har som er verdt å nevne er brunsneglen.
Dyrke rødbete
Når du skal dyrke rotgrønnsaken rødbet er det forholdsvis enkelt, men det er noen viktige kjøreregler som vi skal hjelpe deg med i denne artikkelen. Bete er en avling som trives i mildere temperaturer. De trives best når gradestokken ligger mellom 10-18°C.
Vi har skrevet en artikkel om de 15 enkleste grønnsakene å dyrke! Klikk her for å lese mer
Det vil si at du burde plante beten ut i hagen rundt 2 uker før den gjennomsnittlig frostfri natten er. På Østlandet vil dette være midten av april/tidlig mai. Når du planter bete fortsetter du å plante hver 3 . uke til temperaturen ute ligger på rundt 23°C.
Når det blir varmere enn dette trives ikke rødbeten lenger og du burde ikke plante mer før høsten igjen. Konsekvensen av å dyrke rødbete i varmen er at den kan få en litt seig tekstur om den overlever. Når kalenderen viser august kan du plante rødbete igjen, da er som regel temperaturene lavere og beten stortrives. Hvis man han er «varm» vinter på Vestlandet kan man faktisk klare å dyrke rødbet året rundt.
Etter rødbeten er planten tar det mellom 45-65 dager før den er klar til å høstes.
Rødbete krever ikke store plassen så den passer perfekt for både små og store hager. Det sies at de burde plante 5 til 10 rødbeter per person i husstanden for å dekke behovet. Dette kommer selvfølgelig an på hvor mye glad du er i rødbete og ditt daglig behov, men det gir en god pekepinn for de som ikke har dyrket rødbete før.
Hvis du har en 3 meter rad med rødbete burde du høste omtrent 7kg.
Plante rødbete
Plassering
Rødbete trives best i en solfylt plass med litt skygge i hagen din. Husk at når temperaturene ikke er så høye blir ikke solen så sterk heller, men lyset er viktig for rødbeten. Jorden burde være god, løs og rik på næring. Siden det er en rotgrønnsak er det spesielt viktig at jorden er løs slik at den drenerer godt. Er det en dårlig drenerende jord kan rødbeten bli stående i vann over lang tid og råtne.
Sørg for at det er så lite stener og jordklumper i jorden som mulig. Dette kan forårsake at røttene splittes. Hvis du tilfører jorden en god kompost en ukes tid før du planter ut er du sikker på at rødbeten for god næring gjennom vekst perioden.
Hvis du bor nærme havet kan du faktisk blande inn tang i jorden som gir god næring. For de som øsnker å være litt ekstra nerdete så vokser rødbeten best i jord med pH mellom 6.0 til 6.8.
Starte å plante innendørs
Hvis du skal starte å plante rødbeten innendørs gjør du dette 6-8 uker før nattefrosten har gitt seg. Rødbeten liker ikke å bli plantet om så plant de gjerne i små melkekartonger. Når du skal plante rødbeten ut, skjærer du enkelt av bunnen i melkekartongen og sette hele kartongen ned i jorden. Melkekartongen blir brutt ned av seg selv og beten vokser videre nedover i jorden.
Plante og avstand mellom rødbetene
Hvis du skal ha flere rader med rødbeter anbefales det en rad avstand på 45cm.
Når du sår frøene sår du de rundt 2,5cm dype med 5cm mellom frøene. Når spiringen har startet og de har blitt rundt 7cm fjerner du de spirene som ikke ser bra ut og beholder de som ser friske og raske ut. Etter dette burde avstanden mellom rødbetene være på mellom 10-15cm. Hvis du ikke har noen svake eller dårlig stiklinger kan du alltids omplassere de du fjerner til et annet sted i hagen om du har plass.
Planter rødbeten trives sammen med
Hvis du har rødbeter burde du så de sammen med løk og kålrabbi.
Pleie av rødbete
Vanning
Husk å hold rødbeten jevnt vannet og ikke la jorden tørke ut. Hvis jorden tørker helt ut kan rødbeten blir seig og hard. Etter noen en måneds tid kan du tilføre litt kompost for å sørge for at rødbeten får nok næring.
Luke ugress
Husk å luke ugress som vokser i nærheten av rødbetene dine. Disse stjeler næringen til grønnsakene og gir ingen ting tilbake. Luk ugress for hånd for å være sikker på at du får med deg hele stilken og roten. Luker du med en hakke eller annet redskap kan du også skade rotgrønnsaken. Dette øker risikoen for at den kan utvikle sykdom og i verste fall dø.
Unge planter som blomstrer
Hvis rødbeten din blomstrer tidlig e rikke dette bra. Årsaken til dette kan være at temperaturen ute er under 10 grader eller mangel på vann. Husk å holde jorden konstant fuktig.
Høsting og oppbevaring av rødbete
Rødbeten er klar for høsting når den er 2.5-7.6 cm i diameter. Dette er rundt 40-60 dager etter du har sådd den. Løft rødbeten i bladene forsiktig opp av jorden og bryd av bladene isteden for å klippe de av. Dette forhindrer planten å «blø».
Rødbete vil kunne oppbevares i kjøleskapet for 1-3 uker. Hvis du lagrer rødbeten i f.eks. mose eller fuktig sagflis i et kaldt området kan den hele opp til 1-3 måneder! Rødbeter kan også fryses eller tørkes.