Forsythia – Alt du trenger å vite om den glødende busk

Forsythia

Hva skriker vel mer vårstemning enn en prydbusk som Forsythia? Det er ikke så rart denne busken på folkemunne blir kalt Forsythia gullbusk, siden den lyser opp med sine gullgule blomster tidlig på våren og ønsker den velkommen!

Forsythia - fakta

Varianter av Forsythia

Forsythia er en flerstammet busk kjent for sine gule blomster som kommer tidlig på våren. Denne busken passer utmerket i hagen som en uformell hekk, i en flott masse midt på plenen (eller i et hjørne om du vil) eller i kombinasjon med andre typer busker.

Det finnes flere varianter av denne flotte prydbusken, blant annet disse:

Forsythia intermedia Spectabilis – er en kraftig variant som gir mange dype gule blomster fra tidlig til midten av våren.

Forsythia intermedia Sunrise – er en kompakt busk og blir mellom 120-180cm høy og bred. Blomsterknoppene på denne varianten er kapabel til å tåle kaldere vintertemperatur enn andre varianter.

Forsythia intermedia Meadowlark – vokser mellom 210-300cm høy og tilsvarende vekst i bredden. Denne varianten er kjent for å være mer resistent mot sykdommer.

Forsythia intermedia Kolgold – blir mellom 120-150cm høy og bred. Denne varianten gir større blomster enn andre, ca. 2,5cm i diameter.

Forsythia intermedia Lynwood – har litt store gule blomster og mot høsten skifter bladene farge til gule med lilla fargetoner.

Arnold Dwarf – er en lavtvoksende og sprikende busk som bare blir 60-90cm høy og gir lysegule blomster. Selv om den ikke blomstrer like voldsomt som andre typer er den veldig fin som bunndekkende busk i store hageområder.

Forsythia Courtasol – er en dvergvariant som blir mellom 30-60cm høy og 30-120cm bredde. Den produserer rike lysegule blomster tidlig på våren.

Forsythia Suspensa – Dette er den rene varianten av den ¨gråtende¨ Forsythia. Den har hengende grener som kan spre seg opptil 3m. Om man ønsker kan man binde den opp i for eksempel et espalier.

Forsythia New Hampshire Gold – Dette er en ganske så hardfør busk for kalde klima. Den blir 1,2-1,5m høy og får en flott rødfarge om høsten.

Forsythia Northern Sun – Denne er også en hardfør type for kalde klima. Den kan bli 3m høy og 2,7m bred og gir flotte gule blomster.

Karl Sax – Har dype gule blomster med oransje linjer innerst.

er forsythia giftig

Er Forsythia giftig?

Forsythia er ikke giftig for hverken mennesker, hunder, katter, fugler, sauer eller hester. Det er faktisk noen som høster denne flotte blomster og lager for eksempel Forsythiasyltetøy! Andre bruker blomstene til pynt i salaten, blomstene har en bitter smak så noen få blomster passer bra i salaten. Mange bruker også blomsten som ingrediens i hjemmelagede lotion, såper, ansiktsmasker, skrubber og sirup. Den er en naturlig fargetilsetning som gir en lys gul farge til det du måtte ønske å lage!

Forsythia stell

Jord

Forsythia foretrekker løs og veldrenert jord. Disse plantene er også såpass tøffe at de faktisk tåler leirejord. De har god toleranse for både sure og alkaliske ph-verdier.

Lys

Forsythia busker gror best når den får minst seks timer direkte sollys hver dag. Dersom planten får mindre lys enn dette, kan det føre til at den ikke produserer like mange blomster.

Vann

Plantene vokser best i middels fuktig jord, men de tåler litt tørke. Nyetablerte busker bør vannes regelmessig til de har etablert seg godt på voksestedet. Etter at planten har etablert seg trenger du bare å vanne hvis du har en lengre periode uten nedbør.

Gjødsel

Du trenger ikke å gjødsle Forsythia busken før den er ett år gammel. Bruk granulert gjødsel og strø det ved bunnen av busken rundt stammen med noen ukers mellomrom gjennom våren og sommeren.

forsythia stell

Temperatur og fuktighet

Forsythia foretrekker litt fuktig klima. Den trives dog i en mellomting, så hvis det blir for tørt kan det hende at de ikke blomstrer og hvis det er for vått kan de visne. Plantene trives best i temperatur mellom 12-21 grader, men de er ganske hardføre i kaldere klima. Siden denne planten opprinnelig stammer fra Asia hvor klimaet er varmt og fuktig, bør man i Norge velge en type som tåler litt kjølig klima. Mange varianter trives ikke godt nok dersom temperaturen faller under -21 grader og det kan føre til at busken ikke blomstrer like godt neste sesong. Planten klarer vanligvis å komme seg igjen til året etter.

Forsythia beskjæring

Dersom Forsythia busken overlates til seg selv vil den vokse fritt i alle retninger og gi et villpreg på busken. Mange foretrekker denne ville looken og man må absolutt ikke beskjære planten dersom man ikke ønsker det. Hvis du er fornøyd med buskens form kan det gå flere år uten at du trenger å beskjære den.

Dersom du ønsker å ha et litt mer kontrollert utseende på busken kan du beskjære den. Beskjæring av busken gjøres rett etter at den har blomstret på våren fordi vårens blomster vil komme på de grenene som ble produsert året før. Hvis du venter med å beskjære planten til slutten av juli, risikerer du å miste alle blomstene neste vår. Dette vil ikke drepe planten, men gjøre at busken vil se ganske så stusselig ut neste vår.

Start med å beskjære en fjerdedel til en tredjedel av de eldste grenene og kutt dem helt ned til bakken. Dette vil oppmuntre til ny vekst i en mer kompakt form. Utover beskjæring for å skape ny vekst kan du også beskjære de grenene du måtte ønske for å danne ønsket form på busken.

Ta stiklinger og skap en gul oase!

plante forsythia

Det er fullt mulig å ta en stikling fra Forsythia busken du allerede har og vokse frem en ny plante! Denne busken er også ganske så fertil og kan spre seg selv naturlig. Når en gren kommer i kontakt med jorden er det en sannsynlighet for at den vil slå rot og vokse frem en helt ny busk. Slik tar du en stikling og planter den:

  1. Kutt av noen kvister/stammer på 10-25cm som er ferdig blomstret og når busken har blader. Ta flere stiklinger enn du egentlig trenger, i tilfelle noen av stiklingene ikke slår røtter og dermed ikke vil klare å utvikle seg.
  2. Fjern de nederste bladene og putt stiklingen ned i en fuktig blanding av torvmose, perlite og sand. Røttene vil vokse ut fra de nedgravde nodene på stammen.
  3. Spray stiklingene daglig med romtemperert vann på sprayflaske inntil røttene er cirka 2,5cm lange. Dette tar rundt en måned. Grunnen til at man sprayer stiklingene er fordi den i starten har vanskelig for å absorbere vann siden den ikke har etablert røtter. Ved å spraye vann vil vannet absorberes gjennom bladene.
  4. Etter cirka en måned transplanterer du stiklingene i hver sine potter for videre vekst.
  5. Sørg for å ha plantene i potter i et kontrollert utemiljø i en til to sesonger før du planter den ut i hagen hvor du ønsker at den skal stå.

Vanlige sykdommer

Det er kjedelig når buskene i hagen blir utsatt for diverse sykdommer, da dette gjør at busken ikke ser så bra ut og faren for at denne sykdommen sprer seg til andre planter i hagen. Forsythia er dessverre ingen unntak når det kommer til å kunne bli angrepet av sykdom. Den kan blant annet bli rammet av bladflekker, edderkoppmidd og soppsykdommer som sees på kvisten ved at den begynner å se råtten ut. For å forhindre at sykdommen sprer seg bør du raskt fjerne de berørte kvistene. Man kan prøve å forhindre at denne sykdommen rammer busken ved å sørge for god luftsirkulasjon mellom stilkene ved å beskjære busken litt.

Visste du at vi har skrevet en rekke artikler om dyrking tomater? Les mer om hvordan DU kan dyrke dine helt egne tomater her! Alle kan dyrke tomater, uansett om man har en stor hage eller en liten balkong!

2 kommentarer om “Forsythia – Alt du trenger å vite om den glødende busk”

    • Hei Astrid!
      Takk for innsendt spørsmål.

      Med ¨kontrollert utemiljø¨ menes for at stiklingene dine skal ha best sjanse for å utvikle seg, bør man passe på å gi den gode nok forhold ved å plassere pottene hvor det er mest gunstig for de. Pottene kan med fordel flyttes rundt ettersom klimaet forandrer seg. Hvis du for eksempel plasserer pottene ute og det regner kraftig over en lengre periode kan det være greit å flytte pottene til et tørrere sted da planten trives best i middels fuktig jord. Under ¨Forsythia stell¨ kan du lese mer om hvilke forhold denne planten trives best i og hvordan du kan gi den et godt ¨kontrollert utemiljø¨.

      Med vennlig hilsen
      Hagefriken

      Svar

Legg igjen en kommentar