Dyrke Mangold: 4 Tips og Fremgangsmåte For å Lykkes

Mangold eller bladbete er i slekt med rødbeten, og har dekorative blader som henger sammen i en slags rosett. Det er bladene som brukes til matlaging, og disse er kjent for å ha en mild smak og saftig tekstur.

Her er våre beste tips til deg som skal dyrke mangold i kjøkkenhagen.

dyrke mangold

Hvordan dyrke mangold?

Før du setter i gang med å dyrke mangold, er det greit å vite at det finnes flere ulike sorter. Mangold er en hel artsgruppe av beter som alle har til felles at de har bladskaft eller blader som benyttes som grønnsaker. Dyrkemetoden er imidlertid nokså lik for de fleste sortene.

Mangold kan dyrkes direkte på voksestedet når faren for frost er over, men du kan også tjuvstarte ved å forkultivere innendørs. Dersom du ønsker å direkteså, går du frem på følgende måte:

  1. Kjøp mangoldfrø
  2. Velg ut et voksested i sol til halvskygge (f.eks. i bed, krukker, pallekarm eller på friland)
  3. Vann jorden
  4. Så frøene i mai–juni i 1–2 cm dybde. Ha ca. 15–20 cm mellom hver plante i rekken, og rundt 50 cm mellom hver rad.
  5. Hold jorden fuktig frem mot innhøsting

Dersom det klør i fingrene etter å sette i gang tidligere enn mai–juni, kan du forkultivere mangold innendørs i april. I så fall bør spirene settes lyst, enten under en vekstlampe eller i vinduskarmen frem mot utplanting. Frøene spirer vanligvis ved rundt 16 °C.

Innhøsting av mangold / bladbete

I de fleste tilfeller vil du kunne begynne å høste inn bladbeter omtrent 4 til 6 uker etter såing. Det betyr som regel at mangold kan innhøstes gjennom sommeren og frem til september. Husk at selv små blader kan nytes!

Du kan høste inn bladene ved å rykke dem bestemt oppover. Dersom du ikke skal spise dem med en gang, kan du oppbevare dem i kjøleskap på samme måte som salat. Legg gjerne bladene i en plastpose sammen med litt vann, slik at bladene holder på fuktigheten.

Bladene holder seg et par dager i kjøleskap, men bør spises relativt raskt. Om du opplever at bladbetene har blitt litt slappe, kan du gjerne legge dem i vann med isbiter før de slynges i en salatslynge. Dette vil ofte bidra til at bladene blir sprø og gode igjen!

Stell av mangold

Det er nokså enkelt å dyrke mangold, og veksten stiller ikke så altfor store krav når det kommer til stell. Du kan likevel oppnå et enda bedre resultat dersom du sørger for å gi bladbetene dine litt stell og kjærlighet.

Her er noen tips!

flotte modne mangold klar til å bli høstet

Plassering, temperatur og solforhold

Mangold trives godt i solen dersom du planter den utendørs direkte på friland eller i pallekarm. Temperaturen bør aller helst ligge et sted mellom 10 og 20 °C.

Om veksten skal stå i krukke, bør den beskyttes litt ekstra mot varme over 20 °C og sterk sol. Sett gjerne krukken et litt svalt sted på altanen eller terrassen, om du har mulighet til det. Er det for varmt kan veksten stagnere.

Jord og gjødsel

Du bør dyrke mangold i dyp, nærings- og moldrik jord. Om jorden inneholder litt leire, er dette noe planten setter pris på så lenge jorden er godt drenert. Jorden kan med fordel ha en pH-verdi på omkring 7 (nøytral pH).

Når det kommer til næring, kan du gjerne tilsette nitrogenholdig gjødsel eller kompost før frøene sås. Bladbete er nemlig helt avhengig av nitrogen for å kunne vokse. Du bør også tilføre nitrogenholdig næring ved jevne mellomrom i løpet av vekstsesongen.

Et tips er å dekke jorden med gressklipp. Dette gir planten ekstra næring, og vil samtidig bidra til at jorden holdes fuktig.

PS! Om du skal dyrke mangold utendørs i pallekarm eller på friland, setter plantene også pris på litt husdyrgjødsel på sensommeren.

Vanning

Mangold bør sås i fuktig jord, og du bør derfor enten vanne jorden før såing eller rett etterpå. Deretter er det lurt å holde jorden jevnt fuktig ved å vanne jevnlig. Husk å vanne ekstra dersom det er veldig tørt eller varmt ute.

Det er særlig viktig å være påpasselig med vanning dersom du velger å dyrke mangold i krukker. Her kan jorden raskt tørke ut på varme dager, noe som potensielt kan ta knekken på bladbetene.

dame som dyrker mangold

Skadedyr

Bladbeter er ikke spesielt utsatt for skadedyr, men du kan oppleve at ett eller flere blader angripes av betbladlus. Noen opplever også at planten angripes av snegler, og da først og fremst brunsneglen.

Du kan beskytte mangold mot skadeinsekter ved hjelp av fiberduk. Om du dyrker i krukker eller pallekarm kan du også forhindre angrep fra snegler ved å feste kobbertape rundt beholderen. På den måten kan du beskytte bladbetene mot skadedyr helt uten gift!

Overvintring av mangold

Bladbete kan overvintre i store deler av landet, og er regnet som toårig. Om du bor i de mildere delene av Norge, kan du forvente at mangolden byr på ny avling tidlig på sommeren neste år. Deretter blomstrer planten ut mot sensommeren.

Mange flytter mangolden inn i drivhus, dyrketunneler eller pallekarmer med lokk vinterstid, slik at de beskyttes mot vær og vind. Eventuelt kan du la bladbetene bli stående og dekke dem til med markduk, løv eller lignende.

Du kan med fordel klippe ned mangold før kulden setter inn, da dette kan øke sjansen for at den overlever vinteren.

Nyttig å vite om bladbeter

Mangold eller bladbete er en spiselig vekst som tilhører amarantfamilien, og betegnes gjerne som en egen variasjon av bete. Bladbeter kjennetegnes av dine store, dypgrønne blader og prominente bladstilker.

Bladstilkene kan være smale, brede, røde, gule, hvite, rosa eller oransje, noe som gjør veksten utrolig dekorativ! Du kan ofte kjøpe bladbetefrø i blandingspakker som inneholder flere ulike farger.

Både stilk og blader kan spises. Stilkene tilberedes ofte som asparges, og bør helst kokes da de kan være noe bitre når de er rå. Bladene kan brukes som salat, eller stekes og varmebehandles på lik linje med spinatblader.

Dyrk mangold i kjøkkenhagen, du også!

Mangold, bladbete, Beta Vulgaris, spinatbete… Kjært barn har mange navn! Med mangold i kjøkkenhagen har du en anvendelig og dekorativ vekst som er relativt enkel å lykkes med. Samtidig smaker den helt fortreffelig, noe som selvsagt er et pluss.

Det viktigste å huske på når du skal dyrke mangold, er at du ikke bør så den for tidlig. Vent gjerne til mai eller juni dersom du skal direkteså utendørs. Ellers gjelder det bare å holde jorden jevnt fuktig og tilsette nitrogenholdig næring nå og da.

Lykke til!

FAQ

Når skal man så mangold?

Mangold sås som regel i perioden mai til juni. Du kan så frøene direkte på voksestedet, enten det er på friland eller i en pallekarm. Pass på at jorden ikke er for kald ved såing, da dette kan føre til at planten går i stokk og produserer blomster.

Kan man spise mangold rå?

Ja! Mangold kan nytes rå i salater, men kan også wokes, stekes og varmebehandles. Bladbeter tilberedes stort sett på tilsvarende vis som spinat.

Hva bruker man bladbeter til?

Mangold har utallige bruksområder. Bruk bladbeter der du ellers ville brukt bladgrønt, som for eksempel i salater eller sandwicher. Grønnsaken kan også anvendes i supper, omeletter, gryter, woker, risotto og couscous.

Legg igjen en kommentar