Dyrke Cherrytomat: 7 Tips For Gode Og Saftige Tomater!

Synes du store ranketomater er utfordrende å få til? I så fall bør du prøve å dyrke cherrytomat (også kjent som cocktailtomat eller kirsebærtomat). Disse søte, små tomatene er relativt enkle å få til, og de trenger heller ikke å være særlig plasskrevende.

Her forklarer vi deg fremgangsmåten i detalj, og deler et par nyttige tips!

mann som sår og dyrker cherrytomat

Hvordan dyrke cherrytomat?

Det er mulig å dyrke cherrytomat både i drivhus, pallekarm med lokk eller innendørs i vinduskarmen. Her til lands starter man som regel prosessen innendørs, også kjent som forkultivering. Man kan deretter plante ut cherrytomatene når temperaturen tillater det.

Du kan i utgangspunktet dyrke cherrytomater når som helst på året. Om du vil dyrke høst eller vinter kan dette fint gjøres innendørs ved hjelp av vekstlys.

Mange velger imidlertid å dyrke tomater om våren eller tidlig på sommeren, da dette gir tomatene tilgang på naturlig sollys.

Slik går du frem:

 1. Kjøp frø av cherrytomat (f.eks. Tiny Tim eller Sweet Million)
 2. Klargjør en potte (ca. 12 cm i diameter) med grønnsaksjord/blomsterjord
 3. Fukt jorden
 4. Så frø i 0,5 cm dybde
 5. Sett potten varmt (21–25 °C)
 6. Etter ca. 2–3 uker spirer tomatplanten
 7. Sett planten lyst og kjøligere etter spiring (18–20 °C)
 8. Pott om planten i en større potte når planten har vokst litt

Du kan også dyrke cherrytomater hydroponisk

Visste du at cherrytomater også kan dyrkes uten jord? Dette kalles også for hydroponisk dyrking, og innebærer at planten henter næring fra en beholder med vann og næringsoppløsning.

Vi har tidligere forklart hvordan du kan dyrke tomater hydroponisk. Kikk gjerne på dette om du ønsker en oversiktlig steg-for-steg-guide!

Innhøsting av cherrytomat

Det finnes et bredt spekter av små tomatsorter, og mange av disse går under fellesbetegnelsen «cherrytomater». På grunn av dette kan tiden fra såing til høsting variere noe fra sort til sort.

I de fleste tilfeller vil du imidlertid ha innhøstingsklare cherrytomater etter 10–14 uker. Tomatene er som regel grønne når de er umodne, og vil etter hvert bli gule, oransje eller røde (avhengig av sort) etter hvert som de modnes.

Stell av cherrytomat

Dersom du skal få frem en frodig plante full av deilige cherrytomater, er det viktig å gi planten nødvendig stell. Tomater kan være forholdsvis kravstore når det kommer til både vanning, næring og solforhold.

Slik steller du cherrytomater:

Plassering, temperatur og solforhold

Cherrytomater er i likhet med de fleste andre tomatsorter glade i sol! Tomatene er imidlertid relativt små, og trenger noe mindre sol enn større tomatsorter for å modnes.

Uansett – velg en solrik og lun plassering, enten du har tomatene i drivhus, pallekarm, krukker eller på friland.

En temperatur på 18–20 °C er tipp topp, mens temperaturer under 10 °C bør unngås. Står tomatene utendørs (uten drivhus), bør du beskytte planten med en fiberduk eller lignende dersom det er meldt litt kjølige netter.

Om du skal dyrke cherrytomater innendørs og planten står i potte, er det viktig å være påpasselig med vanning – spesielt når solen skinner. En vinduskarm kan bli veldig varm når solen steiker, noe som kan ta knekken på særlig små/unge planter.

Jord og gjødsel

Når du skal dyrke cherrytomater kan du gjerne bruke en næringsrik og porøs jord med innhold av organisk materiale/kompost. Det er en fordel om jorden er veldrenert, samtidig som den kan holde på fuktighet.

Cherrytomater er glad i næring, og jorden bør berikes med kugjødselkompost eller lignende. Du kan gjerne gjødsle planten omtrent én gang ukentlig i løpet av sommeren. Tilsett gjerne litt benmel for å tilføre fosfor og kalium.

Vanning

Tomatplanter flest er nokså tørste, og cherrytomater er intet unntak. Utendørs bør du vanne cherrytomatene daglig dersom solen steiker. Jo mindre krukken er, jo oftere vil tomatplanten kreve vann. Dyrker du rett i jorden/bakken, trenger du ikke vanne fullt så ofte.

Om du skal dyrke cherrytomat innendørs i vinduskarmen er det også lurt å vanne relativt ofte – spesielt om planten står i et sørvendt vindu.

Beskjæring

Mange tomatsorter skal beskjæres, noe som inkluderer både tyving (fjerning av sideskudd), topping (fjerning av toppskudd) og tynning (fjerning av overflødig bladverk). Når det gjelder cherrytomater, er det ikke alltid nødvendig med beskjæring.

Om du har cherrytomater i form av ampel- eller busktomat, er veksten relativt kompakt og lav. Beskjæring er først og fremst nødvendig på høye ranketomater.

Bestøving

Mange tomater er selvpollinerende, noe som betyr at de pollinerer seg selv. Det kan likevel være greit å gi planten litt hjelp, for sikkerhets skyld.

Rist gjerne litt forsiktig på plantene innimellom, slik at pollenet forflytter seg fra blomst til blomst. Står planten ute, vil sannsynligvis pollinerende insekter som bier ta seg av pollineringen.

Ulike typer cherrytomat du kan dyrke

Når du skal dyrke cherrytomater finnes det et bredt spekter av sorter å velge mellom. Her er noen av de mest populære sortene (som kan kjøpes hos de fleste hagesentre):

 • Supersweet 100
 • Tiny Tim
 • Sungold
 • Sweet Million
 • Cherry Bartelly
 • Baby Boomer
 • Gardener’s Delight
 • Donna Red
 • Sakura

Husk at du kan finne cherrytomater i ulike former og farger, noe som gjør dem veldig dekorative i kjøkkenhagen. Finn sortene som passer deg best, og sett i gang. Med litt stell og kjærlighet vil du ha innhøstingsklare cherrytomater i løpet av få måneder.

Lykke til!

FAQ

Når skal man så cherrytomater?

Cherrytomater kan sås innendørs allerede fra februar–april dersom du forkultiverer. Deretter kan du plante ut planten rundt mai måned, enten inntil en lun solvegg eller i drivhus.

Hvordan få tomatplanter til å vokse fortere?

Tomatplanter vokser fortere dersom du legger forholdene til rette. Tomater flest elsker sol og varme, og trenger også mye vann og næring. Cherrytomater er nokså små, og trenger derfor ikke like mye sol for å modnes som større ranketomater.

Hvordan ta vare på tomatplante over vinteren?

Tomatplanter er fra naturens side flerårige, men blir ofte benyttet som en ettårig vekst her i Norge. Du kan imidlertid forsøke å overvintre tomatplanten din innendørs i et vindu eller et temperert drivhus. Bruk kunstig plantelys, og unngå temperaturer lavere enn 10 °C.

Legg igjen en kommentar