Dyrke Stangselleri: 6 Råd & Tips For å Lykkes!

Stangselleri er nydelig å bruke i både gryteretter, woker eller gratenger, og kan også nytes rå med litt dipp. Det enkleste er kanskje å kjøpe stangselleri i butikken, men det er også mulig å dyrke den i egen hage. Kortreist smaker ofte ekstra godt, spør du meg!

Her forklarer vi hvordan du enkelt kan dyrke stangselleri hjemme.

dyrke stangselleri

Hvordan dyrke stangselleri?

Stangselleri – eller stilkselleri som den også kalles – er fullt mulig å dyrke hjemme. Det finnes ulike fremgangsmåter, og det kanskje vanligste er å dyrke veksten frem ved å så frø.

La oss se nærmere på mulighetene dine!

Alternativ 1: Så stangselleri fra frø

Frø av stangselleri kan kjøpes på de fleste hagesentre. Som regel starter man dyrkeprosessen innendørs, og da gjerne tidlig på året. Mange foretrekker å starte forkultiveringen allerede i februar–mars, siden selleri er en plante som vokser relativt sakte.

Med litt tålmodighet er det imidlertid ikke vanskelig å lykkes. Slik går du frem, steg for steg:

  1. Kjøp stangsellerifrø
  2. Fyll små potter med jord
  3. Spray jorden med vann
  4. Så frøene tynt (skal ikke dekkes med mye jord da frøene er lysspirende). Dekk med maksimalt 2 mm jord.
  5. Dekk til pottene med perforert plastfolie for å holde på fuktigheten (eller sett dem i et minidrivhus)
  6. Sett pottene lyst (for eksempel i en vinduskarm eller under plantelys) og ved >15°C
  7. Spray med vann ved behov, slik at jorden ikke tørker ut
  8. Etter 2 til 3 uker spirer frøene
  9. Når faren for nattefrost er over (vanligvis i mai) kan du begynne å tilvenne stangsellerien livet utendørs. Sett planten ut et par timer, og ta den inn igjen. Gjenta prosessen i omtrent 1 uke, og la plantene stå ute litt lengre for hver dag.
  10. Plant stangselleri i jorden utendørs, med ca. 50 cm mellom hver rad og 40 cm mellom hver plante. Pass på at de ikke blir plantet dypere i jorden enn hva de stod i pottene sine!
illustrasjons bilde av to damer som dyrker stanselleri

Alternativ 2: Gjendyrking av stangselleri fra rester

Har du nettopp hatt stangselleri til middag, og sitter igjen med en stump? Denne kan faktisk bli til en ny stangselleri om du legger til rette for det!

Her er fremgangsmåten:

  1. Sett stangselleristumpen i et glass eller en skål med lunkent vann
  2. Plasser lyst (for eksempel i kjøkkenvinduet eller under plantelys)
  3. Etter omtrent 1 uke vil roten produsere en spire
  4. Etter hvert blir spiren grønn (etter å først ha vært gul)
  5. Når det har gått ca. 1 uke kan spiren plantes i en liten potte med jord (med roten). Om temperaturen tillater det kan planten også plantes i jorden utendørs.
  6. Vann jevnlig ved behov

Innhøsting av stangselleri

I Norge kan man som regel høste inn spiseklar stangselleri fra og med juli, og videre ut på høsten (frem til frosten kommer). Når du høster inn stilkselleri bør du bruke en skarp kniv og skjære den av omtrent en halv cm over bakkenivå.

Husk å skylle sellerien godt før den spises, da det kan være en del jord og steiner innimellom stilkene. Om stilksellerien skal oppbevares, bør den legges i et kjøleskap som holder 2 til 4 grader.

Stell av stangselleri

Stangselleri krever litt omsorg og stell for at den skal utvikle seg optimalt. Heldigvis er det ikke så veldig mye som skal til for å dyrke frem spiseklare selleristenger. Her er noen tips når det kommer til vanning, solforhold og annet stell!

Plassering og solforhold

Stangselleri kan med fordel stå solrikt når den først har fått venne seg til livet utendørs. Husk at du ikke bør sette en plante som kun har vært innendørs rett ut i solsteiken uten tilvenning.

Velg gjerne et voksested utendørs der det er god tilgang på sollys, og forholdsvis lunt (lite vind).

maleri av damer som har høstet stangselleri

Jord og gjødsel

Når du skal dyrke stangselleri er det anbefalt å gi planten porøs, veldrenert og litt løs jord. Pass på at det ikke finnes ugress i jorden, da stangselleri vokser relativt sakte og fort kan utkonkurreres.

Stangselleri er også glad i næring, og jorden bør derfor ha et relativt høyt næringsinnhold. Det er spesielt viktig å sørge for at veksten får tilgang på nok nitrogen. Innenfor jordbruk anbefales det å gi stangselleri 20 kg nitrogen, 18 kg kalium og 4 kg fosfor per dekar.

For å sikre at stilksellerien får næringen den trenger, er kompost og husdyrgjødsel gode alternativer. Ta gjerne utgangspunkt i 10 kg kugjødsel (eller lignende) per kvadratmeter dyrkeflate.

Et annet tips er å tilføre mineraler ved å tilføre tang, aske eller lignende i jorden ved utplanting.

Vannbehov

I likhet med de fleste andre vekster foretrekker stangselleri jevnt fuktig jord. Det betyr at det kan være behov for litt ekstra vanning i tørre perioder med små nedbørsmengder.

Mange sverger til å strø gressklipp over jorden, da dette bidrar til å holde på fuktigheten. Husk samtidig på at jorden bør være veldrenert, slik at stangsellerien ikke drukner i vann.

Beskyttelse mot sykdommer og skadedyr

Stangselleri kan rammes av enkelte sykdommer og skadedyr, inkludert storknollet råtesopp, selleri-minerfluer, bladlus og selleribladflekk. Storknollet råtesopp kan ses i form av et hvitt belegg på planten. Denne soppsykdommen kan unngås med jevnlig vekstskifte.

Med fiberduk kan du også beskytte plantene mot bladlus og selleri-minerfluer. Sistnevnte legger som regel egg på selleriplantens blader, og larvene kan potensielt gjøre skade.

Noen bruker plantevernmidler, men dette er noe mange helst vil unngå. Husk at plantevernmidler kan ta livet av mer enn bare skadedyr. Pollinerende insekter og mange andre insektarter er truet, noe som i stor grad skyldes bruk av plantevernmidler.

Nyttig å vite om stangselleri

Stangselleri kjennetegnes av sine kraftige, grønne stilker og sin sprø tekstur. Smaken er også helt nydelig, og beskrives gjerne som både frisk og egenartet. Planten er også veldig aromatisk, og tilfører herlig duft til både gryteretter og salater.

Det som er så fint med stangselleri, er at den er like god naturell som kokt, dampet eller stekt. Selleri passer til så mangt, enten det er snakk om ost, kjøtt eller andre grønnsaker.

Ellers er det greit å vite at stangselleri er veldig kalorifattig, samtidig som den er proppfull av kostfiber. Den inneholder også kalium, C-vitamin og folat, noe som gjør den veldig sunn.

Er du klar for å dyrke stangselleri?

Stangselleri er smakfull og anvendelig, og kan brukes som smakstilsetter eller hovedingrediens i en rekke ulike matretter. Ved å dyrke stangselleri i din egen hage har du enkel tilgang på kortreist selleri – noe som er både moro, økonomisk og miljøvennlig.

Start dyrkingen innendørs, og flytt deretter plantene ut når temperaturen tillater det. Med litt stell og kjærlighet kan du snart se frem til spiseklar stilkselleri.

Lykke til!

FAQ

Er stangselleri flerårig?

Stangselleri er en toårig urteplante som tilhører skjermplantefamilien, noe som betyr at du kan få glede av den også neste sesong!

Hvordan plante stangselleri?

Stangselleri kan plantes ut etter at den først er sådd og forkultivert innendørs. Husk at planten gradvis bør tilvennes temperaturen og forholdene utendørs – gjerne over en periode på én uke. Flytt planten inn og ut daglig, og la den stå ute litt lenger hver dag.

Kan bladene på stangselleri brukes?

Ja! Bladene på stangselleri kan nytes på samme måte som du nyter urter, og kan blant annet brukes som smakstilsetter i ulike matretter. Sørg for at bladene ser friske og fine ut dersom du skal spise dem.

Legg igjen en kommentar