Dyrke kvann: 6 Gode Tips & Råd For Flotte Planter!

Planlegger du å dyrke kvann? Denne flerårige skjermplanten ble faktisk dyrket i Norge allerede under vikingtiden, og er en gammel mat- og kulturplante. Den høyreiste planten ser nærmest majestetisk ut der den svever over de fleste andre hagevekster.

Her forklarer vi deg hvordan du kan dyrke din egen kvann på 1, 2, 3.

mann dyrker kvann

Hvordan dyrke kvann?

Det er vanlig å dyrke kvann fra frø, og du kan med fordel starte denne prosessen på høsten (i september, oktober eller november). Det er imidlertid også mulig å så frøene svært tidlig på våren, i februar eller mars.

Husk uansett på at frøene trenger å gjennomgå en kuldeperiode (stratifisering) før de kan spire. Du kan velge å så i potter som settes i fryseren i noen uker for å vekke frøene til live, fremfor å så direkte på friland før vinteren.

Slik går du frem:

  1. Kjøp frø av kvann
  2. Klargjør jorden på dyrkestedet
  3. Så frøene direkte på friland i 1–2 cm jorddybde med 100–150 cm mellom hver plante i august. Trykk jorden lett over frøene.
  4. Hold jorden fuktig
  5. Frøene spirer ved temperaturer på 15–18 grader (etter å først ha vært fryst)
  6. I perioden april til august vil planten blomstre og være innhøstingsklar. Merk deg at planten ofte ikke blomster det første eller andre året.

Stell av kvann

Kvann er en forholdsvis lettstelt plante, og trives generelt godt i norsk klima. Det er kanskje nettopp derfor vikingene lagde store kvanngarder der de dyrket nettopp denne planten.

Her ser vi nærmere på hvordan du kan stelle kvann for optimal vekst og trivsel!

dyrking av kvann

Voksested og solforhold

I naturen vokser stort sett kvann i fuktige drag der det er sol eller halvskygge. Om du skal gi planten best mulige vekstvilkår, bør du prøve å gjenskape disse forholdene.

Det at kvann trives både i delvis skygge og full sol, gjør at planten kan være aktuell å dyrke de fleste steder.

Jord og gjødsel

Du kan med fordel dyrke kvann i næringsrik jord som har et høyt innhold av organiske materialer. Det sies også at planten foretrekker en noe syrlig jord.

Når det kommer til gjødsel og næring, kan du blant annet bruke kugjødsel eller kompost. Planten er ikke veldig kresen, sånn sett.

Vanning

Kvann foretrekker å stå i jevnt fuktig jord. Derfor er det lurt å vanne plantene litt ekstra dersom det er perioder med lite nedbør, noe som er spesielt viktig sommerstid.

Dersom jorden blir veldig tørr, kan dette føre til at plantene visner. Står planten i fuktig jord vil den trives optimalt, og du vil da kunne se at den selvsår seg.

nærbilde av en blomstrende kvann

Hvorfor dyrker man kvann?

Noen dyrker kvann fordi de ønsker å benytte planten som en spiselig vekst. Opp gjennom årene har mennesker også brukt planten til medisinske formål. Det er noe usikkert hvorfor vikingene dyrket kvann, men det var sannsynligvis for ett av disse to formålene.

Du kan også dyrke kvann som prydplante. Merk deg likevel at planten kan bli opptil to meter høy. De grønne og halvkuleformede blomstene gjør ikke så veldig mye ut av seg, men mange synes at nettopp dette er positivt.

Ulike typer kvann du kan dyrke i Norge

Visste du at det finnes flere ulike typer kvann? Du kan blant annet dyrke strandkvann, fjellkvann og vossakvann. Sistnevnte har sitt opphav fra fjellkvann, og er en unik kultivar siden den har en kompakt stengel som kan benyttes som grønnsak.

Fjellkvann har et småsvøp som har samme lengde som selve blomsterskaftet, og bærer opptil 8 mm store frukter. Strandkvann på sin side, har et småsvøp som er omkring 50 % så langt som plantens blomsterskaft. Fruktene blir heller ikke mer enn 5 til 6 mm lange.

Er du klar for å dyrke kvann hjemme?

Kvann er en gammel kulturplante med lange tradisjoner her til lands. Dersom du ønsker en majestetisk og høyreist plante i hagen din, kan dette være en spennende vekst å satse på.

Så lenge frøene får en kjølig periode, nok vann og litt sol, skal det mye til å ikke få frem denne unike planten.

Lykke til!

FAQ

Kan man spise kvann?

Ja! Du kan trygt spise stengelen på kvann. Planten har blitt spist gjennom århundrer, og kan for eksempel nytes sammen med stikkelsbær og rabarbra. Mange bruker også kvann til syltetøy, supper, kaker, salater eller grøter. Smaken er litt krydret, søt og bitter.

Hvordan tilberede kvann?

Det er stengelen som spises på kvann, og denne kan spises enten som den er (rå) eller varmebehandlet. Stengelen kan blant annet stekes eller kokes. Før den spises, bør du først fjerne den ytterste hinnen på stengelen.

Hvor vokser kvann?

Kvann vokser vilt i store deler av landet! Fjellkvann kan du finne i fuktige drag, fjellier og ved bekker i stort sett hele Norge. Strandkvann finnes hovedsakelig fra Troms og Finnmark til Oslofjorden, og vokser på havstrender der det er steiner.

Legg igjen en kommentar