Fjerne Ugress Mellom Heller? Her Er De 6 Beste Rådene!

Ugress mellom belegningsstein kan være både sjenerende og stygt, enten det er i oppkjørselen, gangstien eller ved inngangspartiet. Heldigvis er det mulig å fjerne ugress mellom heller. Dette gjelder både mose, gress, løvetann eller andre vekster.

La oss se nærmere på hvilke alternativer som er best!

Fjerne Ugress Mellom Heller som sitter godt

Slik kan du fjerne ugress mellom heller

Det finnes mange fremgangsmåter å velge mellom når man skal fjerne ugress. De ulike løsningene kan variere både når det kommer til effektivitet, kostnad og miljøpåvirkning. Når det kommer til fjerning av ugress mellom heller, benyttes vanligvis en av disse metodene:

1. Eddik og vann

Eddikvann er en av de klart mest populære metodene for ugressfjerning mellom belegningsstein. For å lage eddikvann trenger du eddikekstrakt på 35 % og vann, i blandingsforholdet 1:1 eller 1:2. Alternativt kan du bruke 7 % eddik ufortynnet.

Jeg har tidligere laget en guide om eddik mot ugress. Sjekk gjerne ut denne for en detaljert beskrivelse av fremgangsmåten.

Uansett, eddikvann er veldig effektivt mot ugress siden den lave pH-en ødelegger plantecellene. Syren trekker også ned i røttene, noe som kan forhindre at ugresset dukker opp på nytt (i hvert fall for en stund).

Eddikvann er veldig gunstig å bruke mellom heller, på asfalt og lignende, da det (sannsynligvis) ikke er andre planter som kan ta skade i direkte nærhet. Samtidig er det billig, enkelt og effektivt.

2. Kommersielle ugressmidler

Om du ikke har tid eller lyst til å lage ditt eget ugressmiddel av eddik og vann, finnes det alternativer. På hagesentre og i enkelte andre butikker kan du finne egne ugressmidler. Disse inneholder kjemikalier som skal ta knekken på ugresset.

Vær likevel obs på at ikke alle kommersielle midler som kjøpes i butikk er like miljøvennlige. Midlene er imidlertid effektive (i de fleste tilfeller), og kan brukes på både frøugress og rotugress. 

Fjerne Ugress Mellom Heller

3. Ugressbrenner

En ugressbrenner lar deg svi bort ugresset, noe som er både enkelt og effektivt. Når brenneren berører ugresset, vil veksten ta skade av varmen og visne ned. Om du ikke har en dedikert ugressbrenner for hånd, kan du bruke en gassbrenner eller varmluftpistol.

Brukt riktig kan en ugressbrenner være en rask og miljøvennlig måte å bli kvitt ugresset på. Du slipper å bruke kjemikalier, og omkringliggende planter tar ikke skade. Samtidig er det viktig å være klar over at det er en viss brannfare assosiert med ugressbrennere.

Men skal du fjerne ugress mellom heller, vil det normalt sett ikke være spesielt brannfarlig å ty til en brenner.

4. Kokende vann

En annen miljøvennlig måte å bli kvitt ugress på, er ved hjelp av kokende vann. Dette kan være så enkelt som å koke opp vann i en vannkoker, og deretter helle vannet direkte på ugresset. Ugresset du treffer vil visne ned, og røttene ødelegges (vanligvis).

Kokende vann er ideelt for deg som skal fjerne ugress mellom heller og belegningsstein. Dette fordi du ikke risikerer å skade ønskede vekster. Skulle du fjernet ugress i et bed, kunne du risikert at det kokende vannet også skadet plantene du ville beholde.

5. Luking, luking og atter luking

Luking er også en fin måte å fjerne ugress på, og mange synes til og med at det er litt meditativt. Ved å rive opp ugresset med hender eller redskaper, kan du bli kvitt det med roten. Samtidig kan luking være tidkrevende og slitsomt.

Det finnes heldigvis egne redskaper som er skreddersydd for deg som skal fjerne ugress mellom heller. En rensekost eller et rensejern kan for eksempel være veldig nyttig, og hjelper deg å løfte opp ugresset med roten.

Bruk gjerne en teleskopstang på redskapet, slik at du kan få en best mulig arbeidsstilling. Det er ikke godt for hverken rygg eller knær å krype rundt på heller.

mann som Fjerne Ugress Mellom Heller

Hvordan fjerne ugress mellom heller permanent?

Etter å ha fjernet ugress med eddikvann, ugressmidler, luking, varme eller lignende, er hellegangen kanskje god som ny. Problemet er at ugresset ofte kommer tilbake etter en viss tid. Skal du bli kvitt ugresset permanent, gjelder det å være proaktiv.

Legg for eksempel en fast og god fuge mellom hellene, laget av fugesand. Fugen er ugjennomtrengelig siden sandkornene komprimeres. På den måten kan di bli kvitt ugresset en gang for alle!

Merk deg likevel at dersom fugen ikke er fast nok, kan ugressfrø etablere seg i små sprekker. Dersom du har gammel fugesand mellom sprekkene, kan det være lurt å bytte denne ut med ny og bedre fuge.

Hva med ugress i grus eller på asfalt?

Dersom du sliter med ugress som vokser opp av grusen eller sprekker i asfalten, finnes det mange løsninger. Det er i stor grad de samme metodene som brukes på grus og asfalt, som mellom heller.

Det kanskje enkleste og billigste vil være å luke eller å bruke ugresseddik. Er det snakk om asfalt, kan du forsøke å tette sprekkene med sement eller lignende. I grus kan du forsøke å holde området ugressfritt ved å jevnlig kvitte deg med ugresset på et tidlig stadium.

Kvitt deg med ugresset før det vokser seg større

Det er som regel lurt å ta hånd om ugresset om våren eller tidlig på sommeren. Venter du for lenge vil ikke ugresset bare vokse seg større – det kan også slippe nye frø. Om ugresset frør seg, kan problemet naturlig nok bli enda mer omfattende.

Røttene vil som regel også være enklere å dra opp mens ugresset fortsatt er smått. Velg ugressbekjempelsesmetoden som passer deg best, og bli kvitt ugresset allerede nå.

Lykke til!

FAQ

Hvordan bli kvitt ugress mellom heller?

Du kan bli kvitt ugress mellom heller med eddikvann, ugressbrenner, kokende vann, luking eller ugressmidler. Etter at ugresset er fjernet, kan sprekkene tettes med fuge.

Hvordan bli kvit mose mellom belegningsstein?

Du kan fjerne mose mellom belegningsstein med en rensekost, ved å skrape mosen bort. Avslutt med et desinfiserende middel, og skyll bort skitt.

Hvordan få bort mose på heller?

Mose på heller kan fjernes ved å fukte hellene før mosen skrapes bort med en stålbørste eller kost. Prøv også ugresseddik, som vil føre til at mosen dør.

Legg igjen en kommentar