Det å kunne plukke deilige, smakfulle bringebær fra egen hage (eller naturen) hører sommeren til. Ved å beskjære bringebærbusken kan du sikre best mulig avling til neste år, og samtidig bidra til at busken holder seg sunn og frisk.
Her forklarer vi fremgangsmåten!
Hvordan beskjære bringebær?
Det å beskjære sommerbringebær er relativt enkelt, men du bør vite hvilke skudd som skal klippes. Merk deg at bringebærbusken produserer bringebær på fjorårets skudd. Av den grunn skal du ikke klippe ned årets nye skudd, men kun de skuddene som har gitt bær.
De nye skuddene vil produsere bringebær til neste år, da sommerbringebær kun bærer frukt på toårige skudd. Gamle skudd har derimot gjort jobben sin, og disse kan klippes helt ned til bakkenivå. Bruk en skarp beskjæringssaks, og husk hansker da mange sorter har torner.
Av bringebærbusker som gir bær på fjorårets skudd, kan jeg nevne både «Asker», «Stiora», «Preussen», «Veten», «Glen Ample», «Glen Coe», «Diana», «Algonquin» og «Ottawa».
PS! Er det snakk om tett vekst av nye skudd fra i år, kan du med fordel klippe ned noen av disse. Ha maks 12–15 skudd per løpemeter. På den måten vil busken fokusere energien sin på noen få av skuddene. Dette gir busken luft, samt bedre avling på de skuddene som står igjen.
Hva med høstbringebær?
Høstbringebær som «Little Sweet Sister» produserer i motsetning til sommerbringebærbusken bær på årets skudd. Det betyr at du kan klippe ned alle skuddene når busken først klippes, og du trenger ikke å være redd for å klippe feil.
Noen bringebærsorter, som for eksempel «Twotimer Sugana», gir bær både på årets og fjorårets skudd. Tynn busken årlig, og fjern da de eldre skuddene som allerede har gitt bær i to år.
Klipp ned svake og tynne skudd
Når det kommer til beskjæring av bringebær, bør du ikke bare klippe ned skuddene som allerede har gitt bær. Du kan med fordel også klippe ned korte og tynne skudd. Disse er kanskje halvparten så kraftige og lange som resten av skuddene, og produserer lite bær.
Svake skudd vil «stjele» luft og lys fra resten av planten, noe som spesielt merkes når bladverket melder sin ankomst. Fjerner du disse skuddene, vil resten av bringebærbusken ha større sjanse for å holde seg frisk og frodig.
Når bør man beskjære bringebærbusken?
I motsetning til de fleste andre frukttrær og bærbusker, bør bringebær beskjæres tidlig om høsten eller på sensommeren. Det betyr at du kan beskjære busken så snart innhøstingen er ferdig i juli–august.
Hovedgrunnen til at man beskjærer om sensommeren eller høsten, er at det da er enklere å se hvilke skudd som har båret frukt. Venter du til neste vår, ser alle greinene like ut – og det er fort gjort å beskjære skuddene du vil beholde.
Du kan vente til våren med beskjæring, men da bør du merke skuddene med litt hyssing eller lignende.
Dersom du har høstbringebær, kan du fint vente til våren med å beskjære busken. Dette fordi alle skuddene uansett skal klippes ned.
Hvor ofte bør man beskjære bringebær?
Det er lurt å beskjære bringebærbusken hvert eneste år. På den måten kan du forhindre at busken vokser seg for kompakt. En veldig tett busk er mer utsatt for sykdom, noe som blant annet skyldes at bladverket ligger tett i tett. Luft er noe de fleste planter setter pris på!
Gjør det derfor til en vane å beskjære bringebærbusken årlig. Har du sommerbringebær, kan du for eksempel beskjære busken når du likevel har årets høstopprydning i hagen.
Unngå at bringebærbuskene erobrer hagen
Selv om bringebær er en kjær vekst i hagen, kan den også bli litt vel ivrig. Dersom du planter bringebærbusken ved siden av andre hageplanter, kan den fort bli invaderende. Dette skyldes at bringebærbusker formerer seg gjennom rotskudd.
Du kan derfor oppleve at det plutselig dukker opp bringebær helt andre steder i hagen enn der busken opprinnelig ble plantet. Finn derfor gjerne et voksested der bringebærbusken kan stå og trone litt for seg selv, fremfor i bedet.
Husk at du også kan plante bringebær i krukker. Gjør du det, slipper du å bekymre deg for at den vokser der den ikke skal vokse. Skal du ha bringebær i potter, er det imidlertid ikke sikkert at planten overlever vinteren. Her bør du ta hensyn til klimaet der du bor.
Kort om stell av bringebær
Foruten beskjæring, har bringebær også visse krav når det kommer til gjødsling, solforhold, vanning og jordsmonn. Her er en liten oversikt!
- Jordsmonn: Jorden bør være noe sur (lav pH-verdi), moldrik og veldrenert. Unngå derfor kalkholdig jord.
- Næring: Bringebær er næringskrevende, og bør gjødsles med helgjødsel både tidlig om våren og under blomstringsperioden (vanligvis i juni).
- Plassering: En solrik, luftig og lun plassering er å foretrekke. Ha gjerne minst 50 cm mellom hver busk om du planter flere!
- Vanning: Vann regelmessig rett etter planting. En etablert busk trenger kun å vannes sparsomt og ved behov. Er det tørt og varmt kan du vanne oftere.
Følger du disse rådene og beskjærer bringebærbusken årlig, kan du se frem til en frisk og frodig busk med deilige bær!
Få en bringebærbusk du kan nyte år etter år
Uten stell og beskjæring, vil bringebærbusken fort bli pjuskete og stygg. Finn derfor frem beskjæringssaksen, og klipp bort skuddene som har gjort jobben sin. Husk at de nye skuddene på sommerbringebær kun blomstrer i år, og ikke gir bær før til neste sommer.
Har du en bringebærbusk i hagen? Del gjerne noen av erfaringene dine i kommentarfeltet, og fortell hvordan du går frem!
Ofte stilte spørsmål
Skal man klippe ned bringebær?
Ja! Dersom du har sommerbringebær skal du klippe ned skuddene som har gitt bær. Nye skudd skal ikke klippes. Har du høstbringebær kan alle skudd klippes ned.
Skal bringebærbusker klippes ned om høsten?
Ja, dersom du har sommerbringebær som Asker eller Glen Ample, bør du klippe ned skuddene som har produsert bær på sensommeren eller høsten.
Hvordan vite hvilke skudd som skal beskjæres på bringebær?
Skuddene som har gitt bær i år vil ofte være grålige eller hvite, mens nye, friske skudd vanligvis er brune.