Beskjære Hortensia: Slik Oppnår Du Frodig Blomstring!

Hortensia er en hagefavoritt med sine overdådige og vakre blomsterklaser. Blomstene kan pryde opp enhver hage, enten de er dus rosa, limegrønne, hvite, blå eller mørkerosa. Skal du sikre best mulig blomstring, kan det imidlertid være behov for beskjæring.

Men husk: Hvorvidt du trenger å beskjære din hortensia eller ikke, avhenger av hva slags sort du har. Enkelte sorter skal kuttes ned til bakkenivå, mens andre ikke skal klippes. Her er oversikten du trenger!

oljemaleri av dame som beskjærer hortensia

Hvordan beskjære hortensia?

Før du i det hele tatt vurderer å beskjære en hortensia, er det viktig at du finner ut hvilken sort du har. Her er en oversikt over de mest vanlige sortene, og en beskrivelse av hvordan du beskjærer dem:

Hagehortensia (Hydrangea macrophylla)

Hagehortensia er blant de mest populære hortensiasortene, og fås i mange vakre lilla-, rosa- og blåtoner. Noen vanlige varianter er «Forever Pink», «Bouquet Rose» og «Mariesii Perfecta». Veksten er buskete, og planten blir opptil ca. 1 meter høy.

De fleste sorter hagehortensia trives best i sur jord. Enkelte varianter kan endre farge avhengig av pH-en i jordsmonnet. Plasseres disse i sur jord (lav pH) blir blomstene blå, og i nøytral jord vil blomstene bli rosa.

Her er det du trenger å vite om beskjæring av hagehortensia:

 • Setter nye knopper på fjorårets grenskudd, og skal derfor ikke klippes ned
 • Du kan klippe bort visne blomster fra fjoråret for å gi plass til nye blomster
 • Frostskadde skudd kan beskjæres tilbake til neste friske bladpar (kommer det ikke blader øverst på greinen om våren, er greinen sannsynligvis frostskadet)

Syrinhortensia (Hydrangea paniculata)

Syrinhortensia er en mer hardfør sort enn sin slektning hagehortensia, og vil tåle overvintring utendørs i større grad. Med mindre du bor i en av de mildere klimasonene, er syrinhortensia det beste valget. Hortensiasorten gir nydelige, avlange blomsterklaser på sensommeren!

Blomstene starter ofte som limegrønne, før de etter hvert blir hvite og deretter lys rosa. Sjekk gjerne ut de populære variantene «Limelight» eller «Vanille-Fraise».

beskjæring av hortensia

I likhet med hagehortensia foretrekker syrinhortensia sur jord med lav pH. Når det kommer til beskjæring derimot, er fremgangsmåten annerledes:

 • Blomstrer på årets nye skudd, og kan derfor beskjæres om ønskelig
 • Klipp gjerne ned til ca. 15 til 30 cm høyde for en kompakt og tett vekst
 • Beskjærer du ned til andre eller tredje knopp, får planten større blomster
 • La gjerne de visne blomstene være igjen over vinteren, da de er dekorative med frost

Klatrehortensia (Hydrangea petiolaris / scandens)

Klatrehortensia er en klatreplante med kraftig vekst som vokser villig i klimasoner opptil H5/H6. Planten får vakre, vanligvis hvite, blomster i perioden juni–august. Hortensiasorten trives best i sur jord (pH 5–7), og er relativt skyggetolerant (selv om den blomstrer best i sol).

En klatrehortensia kan bli mellom fire og ti meter høy, og det kan derfor være behov for beskjæring for å begrense veksten.

 • Blomstrer på fjorårets skudd og skyter nye skudd fra gamle greiner med ved
 • Tåler beskjæring godt
 • Kan med fordel beskjæres kraftig like etter blomstring på sommeren eller tidlig på våren, da dette gir kraftigere blomsterflor
 • Skudd som er døde eller som har løsnet fra jorden kan fjernes helt

Vierhortensia (Hydrangea arborescens)

Vierhortensia er en annen vakker hortensiasort med buskaktig vekst og hvite, frodige blomsterklaser i juli–oktober. Det finnes også sorter med rosa eller blå blomster, men disse er mindre vanlige.

Dersom du bor i klimasone H5 eller lavere, kan denne hortensiaen være et spennende alternativ. Sorten er mer vinterherdig enn vanlig hagehortensia. Sjekk for eksempel ut varianten «Annabelle».

Slik beskjærer du vierhortensia riktig:

 • Blomstrer på årets friske, nye skudd
 • Kan klippes helt ned til bakken om våren (eller høsten), og behandles dermed som stauder flest
 • Du kan også nøye deg med å kun beskjære toppen
hortensia som må snart beskjæres

Skal man klippe ned stuehortensia?

Stuehortensia er i prinsippet en hagehortensia (hydrangea macrophylla), bare at den plasseres innendørs fremfor utendørs. Det betyr at planten ikke trenger å beskjæres, foruten å fjerne døde skudd og visne blomster.

Mange velger å plante ut stuehortensia, og benytte den som en vanlig hagehortensia. Merk deg likevel at planten ikke kan overvintre utendørs i de kaldeste delene av landet.

Hvorfor beskjære hortensia?

Den viktigste grunnen til at man beskjærer hortensia er at man sikrer større og vakrere blomster. Planten vil nok blomstre selv om den ikke beskjæres, men i så fall vil det ofte bli færre og/eller mindre blomster.

Det finnes imidlertid ulike årsaker til at man beskjærer. Dersom man klipper en hagehortensia, er det først og fremst for å fjerne døde skudd eller for å gi plass til nye blomster. Beskjæres denne sorten helt ned, vil den hoppe over blomstring den kommende sesongen.

Når skal man beskjære hortensia?

Riktig tidspunkt for beskjæring av hortensia er vanligvis om høsten etter avblomstring, men enkelte sorter kan klippes om våren. Har du for eksempel vierhortensia, kan denne klippes ned både vår og høst.

Finn ut hvilken hortensiasort du har, og sørg for at du beskjærer den til riktig tid – om den i hele tatt skal beskjæres.

Se frem til frodig blomstring

Enten du har hagehortensia, syrinhortensia, klatrehortensia eller andre sorter, vil planten fort bli hagens midtpunkt. De vakre blomstene er virkelig overdådige, og gjør mye ut av seg. Det som er så fint med hortensia, er at den kan komme tilbake år etter år – om den overlever vinteren.

Finn en sort som er vinterherdig i din klimasone, og nyt et hav av vakre blomster i sommer- eller høstmånedene. Ved å beskjære hortensiaen riktig, vil den fort bli en av dine beste hageinvesteringer!

Ofte stilte spørsmål

Skal hortensia klippes helt ned?

Det avhenger av hvilken hortensiasort du har. Vierhortensia og syrinhortensia kan klippes helt ned, da de blomstrer på årets nye skudd.

Skal man knipe av hortensia om det er visne blomster?

Du kan klippe av visne blomster på hortensia, men du kan også la dem være igjen på planten over vinteren. Dette kan være dekorativt når frosten kommer.

Hva gjør man med visne hortensia?

Det er vanlig at hortensia visner ned om høsten/vinteren. Mange sorter kan overvintres ute (eller inne), slik at du får nytt blomsterflor til neste år.

Legg igjen en kommentar