Planting og Stell av Kirsebærtre: Slik Lykkes Du!

Kirsebærtrær er et vakkert innslag i hagen, enten den er japanskinspirert eller ikke. Med sitt yndige, lyserosa blomsterflor blir treet fort hagens største blikkfang. Men skal du få et kirsebærtre som virkelig trives, bør du vite hva du gjør – både når det gjelder planting og stell.

Vurderer du å ha et kirsebærtre i hagen din? Her er guiden du trenger!

rød rosa blomster på et kirsebærtre

Hvilken sort kirsebærtre bør du velge?

Det finnes ulike kirsebærtresorter, og ved å velge riktig tre kan du øke sjansen for å lykkes. I Norge er det hovedsakelig to ulike typer kirsebærtrær som dyrkes, nemlig sur- og søtkirsebær. I tillegg finnes det krysninger av de to, samt japankirsebær.

Søtkirsebær

Søtkirsebærtrær (Prunus avium) produserer søte kirsebær, eller det som vi ofte kaller for moreller på godt norsk. Denne sorten kirsebærtrær har vært kjent i Norge i hundrevis av år, og regnes faktisk som viltvoksende her til lands.

Det som er verdt å merke seg, er at søtkirsebær krever et noe mildere klima enn slektningen surkirsebær. Søtkirsebær er vinterherdige opptil herdighetssone 3 eller 4. Her er noen populære varianter:

 • Sunburst
 • Stella
 • Bigarreau Napoléon
 • Plena
 • Sweetheart
 • Lapins
 • Merton Later

Surkirsebær

Surkirsebærtrær (Prunus cerasus) stammer opprinnelig fra Asia, men vokser også vilt i enkelte middelhavsland. Denne sorten er herdig opptil herdighetssone 5, og vil derfor være et bedre valg om du bor i de kaldere klimasonene av landet.

Bor du for eksempel i innlandet, der det ikke er uvanlig med tele og frost vinterstid, er surkirsebær det mest gunstige. Her er noen vanlige varianter:

 • Wormdal
 • Fanal Colt
 • Morellenfeuer
gammelt maleri av folk som høster planter og steller kirsebærtre

Japansk kirsebærtre / prydkirsebær

Mange ønsker et kirsebærtre først og fremst på grunn av blomstringen. I så fall kan et japansk kirsebærtre (Prunus serrulata) være et godt valg. Disse produserer ikke spiselig frukt, men har til gjengjeld et ekstra imponerende blomsterflor i mai måned.

Det finnes ulike varianter av japankirsebær, og de fleste er herdige opptil herdighetssone H4. Her er noen av de mest kjente sortene:

 • Pink Perfection
 • Kanzan
 • Royal Burgundy
 • Umineko

Hvordan plante et kirsebærtre?

Når du skal plante et kirsebærtre er det først og fremst viktig å finne en solrik plassering – gjerne med litt ly for vinden. Pass også på at det er god plass på plantestedet, siden kirsebærtrær kan bli forholdsvis store.

Slik går du frem:

 1. Plasser treet i en stor bøtte slik at det kan trekke til seg vann før planting
 2. Grav et hull som er noe større enn treets rotklump (overflaten til rotknollen skal ikke plantes dypere enn bakkenivå)
 3. Løsne røttene forsiktig opp med hendene dersom de har ligget kompakt i potten treet kom i. Aller helst bør røttene fordeles slik at de kan etablere seg bredt når treet settes i jorden.
 4. Sett kirsebærtreet i gropen, og pakk jord rundt rotklumpen
 5. Vann rikelig, og fyll på mer jord om nødvendig
 6. Bind treet opp mot en kraftig pinne for å støtte det opp
 7. Legg litt torv over jorden rundt treet for å forhindre fukttap den første tiden
nærbilde av blomstene til et kirsebærtre

Når bør kirsebærtreet plantes?

Du kan plante kirsebærtrær både om våren og høsten. September eller oktober er et passende tidspunkt de fleste steder i landet, siden jorden da fortsatt er lun.

Våren er også et gunstig tidspunkt, så lenge det ikke er tele i jorden. Da får treet god tid til å etablere røtter og greiner før vinteren melder sin ankomst.

Pleie av kirsebærtre

Et kirsebærtre vil ikke kreve så mye av deg, og er forholdsvis lettstelt. Det er likevel enkelte tiltak du kan gjøre for å sikre at treet trives best mulig.

Jord, gjødsel og vanning

Når du skal plante et kirsebærtre bør du sørge for at plantegropen og området rundt har veldrenert og god jord. Jorden kan med fordel være litt luftig og sandblandet. Merk deg også at jorden på plantestedet bør være dyp, siden treet utvikler et kraftig rotsystem.

Et kirsebærtre er ikke veldig næringskrevende, men du bør gjødsle det med et par års mellomrom. Når du gjør det, kan du gjerne velge et langtidsvirkende gjødsel som jobbes godt inn i jorden på plantestedet.

Vanning trenger du heller ikke å tenke for mye på. Det kraftige rotsystemet sørger for at treet stort sett finner det vannet det trenger selv. Tilfør likevel ekstra vann rett etter planting, siden treet er ekstra utsatt for uttørking før røttene har etablert seg skikkelig.

Er sommeren tørr og varm, kan det dessuten være smart å vanne kirsebærtreet selv om det er veletablert.

gammelt bilde av et stort kirsebærtre med mennesker som høster

Beskjæring

Kirsebærtrær er følsomme for beskjæring, og du bør derfor ikke være for hardhendt om treet skal trimmes. Først og fremst bør du unngå å sage av de kraftigste greinene, da treet kan ta skade av dette.

Du bør dessuten unngå å beskjære treet før til høsten, siden dette gjør at treet blør minst mulig. Sjekk gjerne ut min guide om hvordan man beskjærer kirsebærtrær, for en mer detaljert forklaring.

Bekjempelse av sykdommer og skadedyr

Dersom du har et kirsebærtre, vil det i de fleste tilfeller holde seg sunt og friskt så lenge du gir det nødvendig pleie. Det kan likevel forekomme sykdommer og skader forårsaket av skadedyr.

Kirsebærbladlus forekommer der kirsebær dyrkes, og kan forårsake store skader på treet. Unge trær er mest utsatt, men også nye skudd på gamle trær kan rammes. Heldigvis finnes det gode og miljøvennlige løsninger som lar deg få bukt med plagedyrene.

Mange lykkes med biologisk skadedyrbekjempelse ved hjelp av nyttedyr. Larver fra blomsterfluer, gulløye, marihøner og nebbteger er alle kjent for å drepe kirsebærbladlus.

Det finnes også enkelte virus som kan ramme kirsebær, inkludert kirsebærvirus. Se derfor over treet og fjern blader som ser syke og flekkete ut.

Skaff et kirsebærtre, du også!

Få trær imponerer med like vakker blomsterprakt som kirsebærtrær. Finn en sort som passer inn i din hage, og se frem til mange vakre blomstringer.

Har du et kirsebærtre i hagen? Del gjerne dine tips og råd i kommentarfeltet nedenfor!

Ofte stilte spørsmål

Hvor fort vokser et kirsebærtre?

Et kirsebærtre vil vanligvis ikke være «fullvoksent» før etter 15–20 år, og det tar gjerne opptil 10 år før du får en god avling på treet.

Hvor stort blir et kirsebærtre?

Dette avhenger av sort. Et søtkirsebærtre kan bli omkring 15 til 30 meter høyt. Surkirsebær blir som regel noe lavere – gjerne opptil 10 meter på det meste.

Hvordan ta vare på kirsebærtre?

Kirsebærtrær trives best når det står solrikt og lunt, og da helst i dyp og veldrenert jord. Treet gjødsles innimellom, og bør vannes ved behov.

Legg igjen en kommentar