For mange av oss smaker bringebær minst like sommerlig som jordbær, rabarbra og vannmelon. Ved å dyrke bringebær hjemme, kan du sikre deg selv kortreiste eksemplarer av de søte, røde (eller gule) bærene!
Her ser vi nærmere på hvordan du kan dyrke bringebær i din egen hage.
Slik kan du dyrke bringebær selv
Det finnes to ulike fremgangsmåter for dyrking av bringebær, og begge er relativt raske og enkle. Du kan alltids kjøpe en ferdig bringebærbusk på hagesenteret, men for mange er halve moroa nettopp det å dyrke.
Her er de vanligste fremgangsmåtene:
Alternativ 1: Dyrke bringebær fra stiklinger
Den kanskje vanligste måten å dyrke bringebær på, er ved å ta stiklinger fra en eksisterende plante. En stikling er kort forklart en del som skjæres av en plante, og som kan utvikle egne røtter slik at du får en ny plante. Dette kalles også for vegetativ planteformering.
Skal du ta stiklinger av de grønne, urteaktige grenene fra en bringebærbusk, er det vanlig å gjøre dette om våren eller sommeren. Eventuelt kan du ta en hardvedstikling om vinteren (stikling fra buskens treaktige grener).
- Kutt av en frisk gren uten utsprungne sideskudd (grenen bør måle 30–45 cm
- Bruk en skarp kniv til å kutte av stiklinger på 2,5 cm (kutt omtrent 1 cm under og over hvert bladskudd)
- Plasser stiklingen i en potte med rotmedium bestående av 50 % sand og 50 % torv
- Plasser potten er frostfritt sted der luftfuktigheten er relativt høy
- Når det har gått 6 til 8 uker, begynner stiklingene å lage røtter
Alternativ 2: Deling av rot
En kanskje enda enklere måte å dyrke bringebær på, er ved å dele rotskudd fra plantens rotstengel. Planter som bringebær produserer nemlig rotskudd som er mulig å dele fra hovedstammen.
Dette kan du gjøre ved å løfte planten forsiktig opp av jorden med en hagegaffel. Dette før gjøres under dvaleperioden tidlig på våren (før sesongens vekst har startet). Deretter deler du rotstengelen der det finnes rotskudd.
Husk at hvert skudd må ha egne røtter, og at det bør være minimum ett rotskudd per rotstengel. Det kan også være lurt å klippe bort halve skuddet for å forhindre væsketap. Vann skuddet regelmessig, helt til roten har blitt veletablert.
Stell av bringebær
Om du først har bestemt deg for å dyrke bringebær, er det også lurt å sette seg inn i stell av planten. Samtidig er det fint å vite at bringebær ikke har veldig store krav til hverken jord eller plassering. Det betyr også at det er relativt enkelt å lykkes.
Om du ønsker mange, smakfulle bringebær på busken din, er det likevel lurt å stelle planten slik at den trives optimalt.
Solforhold og voksested
I likhet med de fleste andre bær, foretrekker bringebær en solrik plassering. Dette sikrer at planten klarer å utvikle mange deilige og spisemodne bær!
Bringebærbusken bør aller helst stå der det er full sol, noe som betyr at busken får minimum seks timer direkte sollys hver dag. Om den ikke få fullt så mye sol, kan du likevel forvente å få en god del bær på busken.
Vanning
Sammenlignet med mange andre planter, trenger bringebær ganske sparsommelige mengder vann. Samtidig er det viktig å unngå at jorden er jevnt og lett fuktig. I varme og tørre perioder om sommeren er det derfor viktig å vanne busken godt.
Husk at behovet for vanning er ekstra stort når planten er nyplantet og ikke har fått etablert et stort nettverk av røtter enda. En eldre bringebærbusk vil ofte tåle tørke noe bedre.
Jord og næring
Bringebær er i likhet med bjørnebær blant de bærsortene som er mest næringskrevende. Det er derfor lurt å gjødsle bringebærbusken et par ganger i løpet av vekstsesongen.
Når det kommer til valg av jord, bør du gå for en veldrenert og moldrik jord. Unngå dyrking i kompakt leirjord, myr eller skarp, sandholdig jord. Det er også viktig å unngå at jorden er for rik på kalk, da dette kan føre til bringebærsyke som følge av for høy pH-verdi.
Bringebær kan med fordel plantes i jord som holder en nøytral til svakt sur pH, ned mot 6,0–5,5.
Innhøsting av bringebær
Det finnes flere ulike sorter bringebær, og tidspunkt for innhøsting kan variere noe fra sort til sort. Har du høstbringebær, foregår som regel innhøsting fra august/september og frem til frosten melder sin ankomst.
Om du derimot har sommerbringebær, kan du høste inn de smakfulle bærene i juli og august. Plant gjerne én av hver sort, slik at du har tilgang på de nydelige bærene store deler av året.
Ulike typer bringebær du kan dyrke i hagen
Blant de tidlige og middels tidlige bringebærsortene finner vi både Glen Moy, Balder, Asker, Malling Orion, Preussen, Veten og Vene. Ønsker du derimot bringebær som er spiseklare litt senere på året, er Malling Admiral et godt valg.
Husk at ulike bringebærsorter kan variere både når det kommer til smak, avling og bruksområder. Balder brukes for eksempel først og fremst til konservering. Ønsker du busker med middels til stor avling, kan Malling Orion, Vene, Glen Moy og Vene anbefales.
Dyrk bringebær i hagen din på 1, 2, 3
Planter du bringebær i egen hage har du tilgang på kortreiste bær, og det finnes sorter for ethvert behov. Du kan dyrke bringebær enten ved hjelp av stiklinger eller deling av rot, og begge metodene er forholdsvis enkle.
Planten krever heller ikke all verdens med stell. Det er med andre ord få grunner til å ikke dyrke bringebær. Lykke til!
FAQ
Hvordan få bringebær til å trives?
Bringebær trives aller best med solrik plassering i lett syrlig og jevnt fuktig jord. Bruk helst moldrik jord, og tilfør næring et par ganger i løpet av sesongen.
Skal bringebærbusker klippes?
En bringebærbusk bør beskjæres tilbake i slutten av sesongen (om høsten). Planten gir avling på fjorårets skudd, og de gamle greinene kan derfor klippes vekk da de har gjort jobben sin.
Hvordan plante bringebær i hagen?
Du kan plante bringebær i hagen ved å plante stiklinger som har utviklet røtter direkte i jorden. Du kan også plante en bit av en rot fra en eksisterende plante, dersom roten har rotskudd.