Skal du dyrke blåbærbusk? Busken er kanskje best kjent for å finnes til fjells, men den er også populær i norske hager. Dette er en flott busk som naturligvis også produserer gode bær. Dersom du skal dyrke en blåbærbusk, er det viktig å ta godt vare på den fra første start. Jorden du velger, vanning og beskjæring er blant annet viktig i dyrkingen.
Blåbær assosieres nok for mange med fjellturer. Men visste du at du kan dyrke blåbærbusk hjemme i hagen din også? Blåbærbusken er en av de beste buskene du kan plante i hagen din, da den gir deg ett av de mest populære bærene. Det finnes ikke den dessert som ikke er god med blåbær. Så, hvordan går du frem for å dyrke blåbærbusk?
Hvilken årstid bør blåbærbusk plantes?
Det er få bestemte regler for årstiden du bør plante blåbærbusker. Den klareste regelen er at du ikke bør plante når det er frost i bakken. Styr unna også unna å plante dersom det innen kort tid er meldt minusgrader. En nyplantet busk skal helst plantes når det er meldt gunstig vær i lang tid fremover.
Gunstig vær innebærer som nevnt at det ikke er frost i bakken, men det avhenger også av regnmengden. Siden sommeren er relativt tørr i Norge, anbefales det å plante blåbærbusker enten på våren eller høsten. Da sikrer du at bakken er fuktig nok, noe som er bra for busken.
Følg allikevel med på værmeldingen. Det er ikke alltid det regner nok på våren eller høsten heller, så da må du vanne godt. Skulle du ende opp med å plante blåbærbusken midt på sommeren, må du være påpasselig med å vanne busken hver eneste dag – med unntak av tunge regnværsdager.
Denne jorden passer best til blåbærbusk
Jord er ekstremt viktig, uansett hva det er du skal plante. Som naturen viser oss, kan de fleste trær og busker overleve i nesten hvilken som helst jord. Men om du går til innkjøp av en blåbærbusk, vil du nok helst at denne skal mer enn bare overleve. Mest sannsynlig vil du ha en fargerik busk full av saftige blåbær.
Da lønner det seg å investere i næringsrik, moldrik jord som er godt drenert. Denne jorden kan du kjøpe hos lokale gartnerier og enkelte nærbutikker. Husk på å kjøpe nok sekker til å fylle igjen hullet der du skal sette blåbærbusken oppi. Det er alltid bedre å kjøpe for mye enn for lite. Jordrestene kan du alltids bruke til det neste du planter i hagen din.
Enda viktigere enn jorda du kjøper, er hvordan du bruker denne jorda. Her er det helt essensielt at jorden kommer i kontakt med røttene. Det hjelper fint lite om jorden er ekstremt næringsrik, dersom den ikke får kontakt med røttene. Det er tross alt røttene som bærer næringen ut til resten av blåbærbusken.
Velg en sort som passer deg
Visste du at alle trær og busker kommer i diverse sorter? Med årene har både klima og forskere vært med på å utvikle flere forskjellige sorter, også av blåbærbusker. Det er dermed ikke bare å si til den lokale gartneren at en skal ha en blåbærbusk. Her finnes det nemlig Bluecrop, Toro, Duke, Chippewa, Spartan og mange flere.
Før du kjøper en blåbærbusk, kan det være lurt å lese seg opp om denne. Se for eksempel etter hvor stor busken til slutt blir. Se også på hvor mange bær den forventes å bære, og på om disse vil være mer på den syrlige eller søte siden. Det er mange faktorer du bør tenke over før du går til innkjøp av din blåbærbusk. Velg en sort som passer ditt behov.
Det er viktig å beskjære blåbærbusken
Beskjæring av busker og trær er helt essensielt for å få mest ut av dem. Dette gjelder også blåbærbusker. Flere ønsker ikke å beskjære buskene sine, da de er redde for å gjøre noe feil. Her er det gode nyheter for deg med «beskjæringsangst» – det skal godt gjøres å skade busken. Faktisk er det verre å ikke gjøre noe, enn å ende opp med å gjøre en feil.
Skadde, syke og døde greiner bør beskjæres fra blåbærbusken. Selv en helt ny blåbærbusk kan ha skrammer som du bør ta bort. Skal du dyrke en blåbærbusk i hagen din, anbefaler vi at du ser over den etter du har plantet den. Fjern deretter ugunstige greiner fra busken. Vær derimot forsiktig med å overbelaste busken med for mye beskjæring.
Det er nemlig slik at beskjæring i seg selv ikke er bra for busken. En blåbærbusk vil reagere med nye tilskudd dersom du skjærer av greiner. Dette krever en hel del energi. Venter du lenge med å beskjære din busk, må det et skippertak til for å restaurere den. Da er det fort gjort å «sjokkere» busken din med for mange kutt. Den tror da at du tar livet av den.
Disse redskapene må du ha
For å grave et dypt nok hull til blåbærbusken, bør du benytte en spade. Grav cirka én kubikkmeter dypt, men gjerne kortere eller lengre, avhengig av buskens størrelse. Det viktigste er at du får røttene skikkelig ned i bakken, og at disse omringes med næringsrik jord. Et tips er å sette røttene i hullet først, for så å helle jorden rundt.
Når busken begynner å vokse, er det som nevnt viktig å beskjære den. De beste verktøyene for å beskjære en blåbærbusk, er hagesaks eller rosesaks. Sistnevnte fungerer ypperlig, og den lar deg finjustere busken din ytterligere.
Skulle busken din være av en sort som vokser høyt, er det å anbefale å kjøpe inn en krakk. Kanskje rekker du allerede toppen av busken, men rekker du også inn til midten av toppen? Ved hjelp av en krakk, slipper du å strekke deg og slite med dette. Bare tre opp på krakken, og så får du også full oversikt over hele busken.
Tabbene du bør unngå ved dyrking
Noen tabber er uunngåelige ved dyrking, spesielt dersom man gjør det over mange år. Det er derimot andre tabber du enkelt kan unngå, bare så lenge du vet om dem. Et eksempel er det å ikke la blåbærbusken gro helt over. Mange lar busken leve sitt eget liv i flere år, før de plutselig tar i et skippertak. Dette er ikke bra for busken.
En annen vanlig tabbe er å ikke bruke nok jord, vann og gjødsel. Busken vil fortsatt overleve, og den vil bære frukter etter hvert. Allikevel ønsker du deg nok heller en busk med skikkelig liv og masse bær. Da må du bruke en del næringsrik jord, vanne busken kontinuerlig og ikke minst bruke gjødsel for å få den til å vokse seg stor.
En siste tabbe som kan nevnes, er at mange tror at busken er i god stand om den er stappfull. Dette stemmer faktisk ikke. Blåbærbusker skal helst ha pusterom. Beskjær den derfor slik at greiner ikke går inn i hverandre og forstyrrer veksten.
FAQ
Hvor mye koster det å dyrke blåbærbusk?
En blåbærbusk koster bare et par hundre kroner. Deretter må du regne inn jord, gjødsel og eventuelle redskaper, om du ikke allerede har disse.
Er det enkelt å beskjære blåbærbusk?
Blåbærbusken er enkel å ha med å gjøre. Beskjærer du denne tidlig på våren, før bladene og bærene kommer, er jobben rask og enkel.