Plante Popcorn: 6 Tips For å Lykkes Med Dette Stuntet!

Prydgress er vakkert, men kan også være veldig dyrt – spesielt om du kjøper ferdig gress på hagesenteret. I det siste har derfor en ny trend vokst frem: Å lage såkalt «popcorngress» ved å plante popcorn. Dette er ikke bare enkelt og billig, men også veldig dekorativt.

Her forklarer vi deg fremgangsmåten og deler noen tips!

så popcorn fra frø
her sår vi frø rett fra pakken med popcorn! Resten av frøene ble poppet og spist som popcorn senere på kvelden

Hvordan plante popcorn?

Etter at TV 2 sitt populære hageprogram «Tid for Hage» presenterte popcorngress i beste sendetid, fikk mange lyst til å lage gress av popcorn selv. Det grønne, flotte maisgresset er heldigvis nokså enkelt å lage.

Dette trenger du:

 • Upoppet popcorn (velg helst popcornkjerner uten salt eller smør)
 • En krukke
 • Jord
 • Lecakuler
 • Fiberduk

Slik gjør du det:

 1. Legg litt fiberduk nederst i krukken (over dreneringshullet)
 2. Hell oppi lecakuler (ca. 5 cm)
 3. Legg en ny fiberduk over lecakulene for å skape en barriere mellom jord og lecakuler
 4. Fyll på med jord, slik at det er omkring 5 –10 cm igjen til kanten
 5. Strø popcornkjerner tett i tett oppå jorden
 6. Dekk over popcornkjernene med 1–2 cm jord
 7. Vann forsiktig (men rikelig)
 8. Plasser krukken et solrikt sted, og vann daglig (med mindre det regner)

Kan man forkultivere popcorngress?

Ja! Dersom du klør i fingrene etter å komme i gang med sesongens planter, kan du alltids tjuvstarte innendørs. Dette gjelder også popcorngress. Forkultivering betyr kort og godt at du begynner dyrkeprosessen innendørs.

Mange velger denne fremgangsmetoden tidlig på våren, siden det fortsatt kan være fare for frostnetter ute. Du kan i så fall plante popcorn på samme måte som beskrevet ovenfor, bare at du har potten innendørs den første tiden.

Med forkultivering vil popcornet spire ekstra raskt. Husk likevel på at forkultivering som regel ikke er nødvendig når man har kommet til mai måned. Da er det varmt nok i luften til at popcorngresset fint kan spire og klare seg utendørs.

spiring av popcornplante
har har det begynt å vokse!

Hvor lang tid tar det å lage gress av popcorn?

Etter at du har sådd popcorn, vil det som regel bare ta noen få dager før frøene begynner å spire. Når det har gått et par uker vil du se at gresset vokser relativt raskt. Mange popcorndyrkere sier at gresset gror overraskende raskt.

Som regel vil du se spirene innen en ukes tid, og du kan regne med å ha lekkert prydgress etter omkring 5–6 uker.

Kan man få mais ved å plante popcorn?

I prinsippet, ja! Popcorn er frø av mais, og gresset du dyrker frem er maisgress. Noen opplever at gresset etter hvert produserer maiskolber, og disse kan du i så fall spise.

Merk deg likevel at det i mange tilfeller ikke vil komme mais, rett og slett fordi man dyrker frøene svært tett når formålet er å dyrke prydgress. Dersom du i stedet ønsker å få frem maiskolber, bør du følge fremgangsmåten jeg beskriver i guiden Dyrke Mais – Steg for Steg.

Hvor høyt blir popcorngress?

Popcorngress – eller maisgress som det egentlig heter – kan bli nokså høyt! Dersom forholdene ligger til rette kan gresset nå en høyde på 2–3 meter. Hvis du velger å plante popcorn i krukker vil imidlertid veksten begrenses noe.

Ifølge ivrige popcorndyrkere er det imidlertid ikke uvanlig at gresset når en høyde på omkring 1 meter.

fullvoksen popcornplante
Har popcornplanten vokst til full størrelse!

Tips til deg som skal plante popcorn

Når du skal plante popcorn med det formål å lage dekorativt gress, er det lurt å så frøene nokså tett. Ja, kanskje til og med tettere enn hva du skulle tro. Mange velger å så såpass tett at hele jordoverflaten nærmest dekkes av popcornkjerner.

Dette vil gi et tett og fint prydgress. Samtidig vil nok grasstråene «slåss» litt om næring og vann, og det er derfor lurt å vanne og tilsette næring regelmessig. Blir veksten altfor kompakt, kan du alltids tynne gresset etter spiring.

Et annet tips er å beskytte krukken mot glupske fugler i starten. Mange som har dyrket popcorn kan nemlig fortelle at både skjærer og kråker gjerne vil ha en smakebit. I noen tilfeller røskes alle popcornkjernene opp – jord inkludert.

For å unngå søl og popcornkjerner på avveie, kan det være smart å dekke til krukken med litt plastfolie eller lignende i starten.

Tipsene mine er altså som følger:

 • Så tett
 • Vann og tilsett næring innimellom
 • Tynn veksten etter hvert ved behov
 • Beskytt mot fugler
mais på popcornplante
Det ble deilig mais til slutt!

Hva slags popcorn kan man plante (er mikrovarianten grei)?

Vi har selv forsøkt å dyrke popcorn, og brukte da upoppet popcorn (uten tilsatt salt eller smør). Dette er altså den popcorntypen som man popper i kjele.

Likevel vet vi at enkelte sier de har dyrket popcorn fra mikropopcorn, og at dette tilsynelatende har funket helt fint. Dersom du velger å gå for denne løsningen, kan det kanskje være lurt å skylle popkornkjernene i en sil først.

Kjelepopcorn er som regel «naturlig», i den forstand at posen ikke inneholder noe annet enn nettopp popcornkjerner. Kjøper du mikropopcorn, vil det som regel være tilsatt fett og salt.

Har du prøvd å så mikrovarianten? Legg gjerne igjen dine erfaringer i kommentarfeltet, og fortell hvordan det gikk (og om du vasket kjernene først).

Dekorer uteplassen med maisgress!

Popcorngress har en frisk og fin grønnfarge, og elegante strå som lager en nydelig «raslelyd» hver gang det kommer et vindpust. Ved å ha maisgress på uteområdet ditt, kan du skape en grønn og trendy oase på budsjett.

Gresset er nydelig alene, men vil også være fint sammen med blomster eller grønne urter som oregano, timian eller rosmarin. Les mer om hvordan du dyrker urter i hagen, og få noen tips.

Husk dessuten på at du kan plante popcorn enten du har balkong, terrasse eller hage. Til og med inngangspartiet vil piffes opp med dette flotte prydgresset. Dyrk popcorn i dag, og gjør det fint på 1, 2, 3!

FAQ

Kan popcorngress spises?

Ja, du kan i prinsippet spise spirer og gress som dukker opp når du sår popcornkjerner. Popcorngress er ikke giftig.

Hvordan plante mais?

Dersom du ønsker å plante mais, bør du sørge for 20 cm mellom hvert frø, solrik plassering og jord som er litt løs og mineralrik.

Er maisplante flerårig?

Nei, mais er en ettårig vekst og vil derfor ikke komme opp igjen til neste år – med mindre du sår nye frø.

Legg igjen en kommentar