Har du en skråning i hagen som er ubeplantet, full av ugress eller som ser ut som en ørken av dekkbark? Det er fullt mulig å få til et flott blomsterbed i skråningen, slik at hagen får et vakkert og helhetlig uttrykk. Men skal bedet bli vellykket, bør du først legge en plan.
Her deler vi våre beste tips!
Skråninger kan by på fordeler og ulemper
Den kanskje største utfordringen ved å lage blomsterbed i en skråning, er at jorden kan være ustabil. Tyngdekraften kan gjøre at underlaget siger nedover, noe som kan være et stort irritasjonsmoment.
Skråninger kan imidlertid også by på visse fordeler for deg som planlegger et blomsterbed. Dreneringen er som regel veldig god, siden vannet naturlig nok vil renne nedover. Og som du kanskje vet, er veldrenert jord noe de aller fleste planter setter stor pris på.
Hvordan planlegge blomsterbed i skråning?
Før du kjøper inn planter og blomster til skråbedet ditt, er det lurt å planlegge litt. På den måten kan du sikre at bedet blir mest mulig pent, lettstelt og stabilt. Du kan også unngå å ende opp med planter som mistrives eller dør etter kort tid.
Slik går du frem!
1. Kartlegg terrenget
Det aller første du bør gjøre, er å se nærmere på terrenget i og rundt skråningen. Her er noen punkter du bør ta hensyn til:
- Er skråningen sør-, øst-, vest- eller nordvendt?
- Vil trær eller bygninger kaste skygge over skråningen?
- Hvor stort areal er det snakk om?
- Består terrenget av steiner, jord eller noe annet?
- Hvor bratt er skråningen?
- Er det behov for luking av ugress eller annet forarbeid?
- Hvor dyp er jorden?
Peker bedet mot sør eller sørvest og får mye sol, vil du kunne plante vekster som trives på solrike steder. Er det derimot snakk om en skråning som er nordvendt eller som skyggelegges store deler av dagen, bør du finne planter som kan trives uten så mye sol.
Det er også nyttig å vite hvor stort areal bedet skal dekke i skråningen. På den måten kan du planlegge hvor mange planter som skal kjøpes inn, og hvor mye jord og dekkbark som trengs. Dette vil igjen gi deg en idé om hvor store kostnadene blir.
I mange tilfeller vil det være behov for en del forarbeid før du begynner å plante blomster og andre vekster. Ugress bør lukes, og grunnen bør bearbeides. Er det grunt, vil det kanskje være behov for å tilføre ny jord. Jo større planter, jo dypere jord trengs.
Velg gjerne en jord som er litt leirholdig, da denne holder godt på fuktighet og ligger mer stabilt i skrånende terreng.
2. Bestem deg for utforming av bed
Når du skal planlegge et bed i en skråning bør du også tenke over hvordan bedet skal se ut. Mange synes det er praktisk og fint med terrassering. Det betyr at du utarbeider flate bed nedover skråningen. På den måten kan du forhindre at underlaget siger.
Du kan selvfølgelig velge å bruke skråningen som den er, om den ikke er for bratt. Husk at det også er mulig å ha en trapp eller sti i skråningen. I så fall vil du enklere komme til når du skal beskjære planter eller luke ugress i fremtiden.
Det kan være nyttig å visualisere bedet på forhånd. Lag gjerne en skisse for hånd, eller bruk et tegneprogram. Benytt gjerne en hageplanlegger-app, noe som kan være et nyttig verktøy under planleggingsprosessen.
Når du planlegger bedet, er det ofte smart å plassere de største vekstene bakerst, og de lave vekstene i front. På den måten vil du se alle plantene når du står eller sitter foran skråningen.
3. Velg riktige planter til ditt skråbed
Og så til den kanskje morsomste delen av planleggingsprosessen; nemlig å finne ut hvilke planter du skal ha i skråbedet! Det finnes mange planter og blomster som egner seg som beplantning i skråninger.
Før du kjøper inn planter, bør du som nevnt ta hensyn til hvilken himmelretning skråningen peker mot. Dette har mye å si for hvilke planter som vil trives der. Peker skråningen mot øst eller nord, bør vekstene tåle fukt og skygge. Peker den mot sør, er tørke- og soltolerante planter best.
Tenk også over underlag. Er terrenget i skråningen steinete, kan du vurdere å lage et vakkert steinbed. Du kan også fylle på med jord, og plante andre vekster der.
Gå gjerne for stauder – altså flerårige blomster – da disse vil komme tilbake år etter år. Dette er økonomisk, og du kan forvente at mange stauder blir større og flottere for hvert år som går. Vintergrønne busker kan også være et flott innslag i bedet!
Planter for blomsterbed i skråninger
Enten du foretrekker et fargerikt eller nedtonet bed i skråningen, finnes det mange planter å velge mellom. Bunndekkende og lavtvoksende planter ser ofte best ut i skråbed, og vil heller ikke «stjele» utsikten til plantene som står bak.
Her er noen planter som er verdt å se nærmere på:
- Vintergrønne vekster
- Vintermispel
- Krypeiner
- Krypbarlind
- Klatrebeinved
- Microbiota
- Blomstrende stauder
- Kattemynte
- Hosta/bladliljer (perfekt til skyggefulle deler av bedet!)
- Storkenebb
- Astilbe/spir
- Kryptimian
- Vinterglans
- Høstaster
- Blomstrende busker
- Bunndekkende roser
- Svartsurbær
- Spirea
- Lave rhododendronsorter
- Ildkvede
- Krypgyvel
- Mure
Har du en kjedelig skråning? Lag et blomsterbed!
Enten du har en liten, stor, bratt eller slak skråning utenfor huset, kan et skråbed være en god løsning. Med litt planlegging kan du få et lettstelt og pent bed som byr på mye glede.
Lykke til!
Ofte stilte spørsmål
Hvordan lage blomsterbed i skråning?
Når du skal anlegge et bed i skrått terreng, bør du fjerne eventuelt ugress før du fyller på med ny jord. Deretter gjelder det å finne planter som vil trives i bedet.
Hva kan plantes i en bratt skråning?
Mange planter vil stortrives i en bratt skråning, så fremt du bor i riktig herdighetssone og kan tilby riktige vekstforhold. Noen eksempler er mure, storkenebb og bladliljer.
Hvordan utnytte bratt skråning?
En bratt skråning kan blant annet utnyttes ved å anlegge et vakkert bed. Med flerårige blomster og vintergrønne vekster får du et lettstelt og flott blomsterbed!