Så Sukkererter i Potte: 4 Tips For å Lykkes!

Knasende sprø sukkererter er nydelige som snacks, og er for mange som naturens eget godteri å regne! Det som er så fint med denne veksten, er at den er enkel å dyrke både på friland og i krukker. Du kan for eksempel så dine egne sukkererter i en potte på balkongen.

Her forklarer vi deg hvordan du går frem.

fargerikt oljemaleri av Sukkererter

Hvordan så sukkererter i potte?

Du kan fint ha din egen lille kjøkkenhage selv om du ikke har stor hage. Ved å dyrke spiselige vekster i krukker og pallekarmer, kan man nyte kortreiste råvarer selv fra balkonger og terrasser. Sukkererter er blant vekstene som egner seg godt for dyrking i potte.

Når du skal så sukkererter, finnes det to ulike fremgangsmåter. Hvilken som passer best for deg, avhenger litt av når på året du setter i gang.

Alternativ 1: Så sukkererter direkte utendørs

Det enkleste alternativet er å så frøene direkte i potte eller på friland utendørs. Dette kan du gjøre så snart faren for frost er over. Slik gjør du det:

 1. Finn en romslig krukke med dreneringshull i bunnen
 2. Hell oppi et 5 cm tykt lag med grus eller lecakuler
 3. Dekk dreneringslaget med fiberduk
 4. Fyll potten med næringsrik og veldrenert jord (f.eks. plantejord)
 5. Så frø av sukkererter i 3–4 cm dybde, med 5–10 cm mellom hvert frø
 6. Vann godt
 7. Stikk et klatrestativ, bambuspinner eller lignende ned i jorden, slik at sukkerertplantene har noe å klarte etter

Skal du så sukkererter direkte på friland, kan du sløyfe punkt 1–4. Husk å fjerne ugress før du sår frø direkte i jorden i bakken. Er jorden skrinn og gammel, kan du tilføre litt kompost eller ny plantejord før du planter frøene. Sår du flere rader, bør det være 30–60 cm mellom hver rad.

Alternativ 2: Forkultivering innendørs

Dersom du ønsker å så sukkererter før den verste kulden har gitt seg, kan du tjuvstarte prosessen innendørs. I så fall kan du så sukkererter i små potter med fuktig plantejord.

Når spirene titter frem bør pottene settes lyst. Bruk vekstlys dersom det ikke er tilstrekkelig med dagslys, og hold jorden fuktig.

Etter at utendørstemperaturene har økt og faren for nattefrost er over, kan de små sukkerertplantene settes ut. Plant dem over i større krukker, pallekarmer eller rett i jorden på friland.

håndtegnet sukkerert plante i potte

Tips til deg som skal så sukkererter

Det å så sukkererter er ikke spesielt vanskelig. Likevel kan det være nyttig å ha disse tipsene i bakhodet:

 • Legg ertene i vann for raskere spiring: Sukkerertfrø (tørkede sukkererter) er harde. Ved å legge frøene i vann over natten vil skallet bløtes opp. Dermed blir det enklere for planten å spire, og du kan oppnå høyere spirerate.
 • Nok lys og sval temperatur ved eventuell forkultivering: Dersom sukkerertene står varmt og mørkt, risikerer du at de blir lange, svake og hengslete. Det beste er en litt kjølig og lys plassering. Husk at frøene kan spire ved så lite som 5 grader
 • Husk klatrestativ i potten: Sukkererter og andre erteplanter er avhengige av å klatre på noe, da stilkene er relativt lange og slanke. Uten klatrestativ vil planten legge seg flat.

Ulike typer sukkererter du kan så i potte

Det finnes mange ulike typer sukkererter, og disse kan variere både når det kommer til utseendet på belger, smak og vekstbetingelser. Mange sukkererter spirer ved kun 5 grader, men noen sorter krever mer varme.

Skal du for eksempel så sorter som «Jessy Type Sugar Pod» eller «Delikett», er den optimale spiretemperaturen høyere. Noen spirer først ved 15–24 grader. Les derfor på frøpakken for å være på den sikre siden.

Her er noen sukkerertsorter som er supre å så i potter:

 • Bamby
 • Oregon Sugar Pod
 • Norli
 • Golden Sweet
 • Delikett
 • Jessy Type Sugar Pod
 • Sugar Snap
 • Corne de bélier
 • Sweet Horizon
 • Carouby De Maussane
 • Shiraz
 • Half Pint

Når er det best å så sukkererter?

Sukkererter trives i litt kjølig luft, og du kan derfor fint så dem utendørs ganske tidlig på året. Optimalt tidspunkt for såing utendørs er mars–april. I de kaldere delene av landet kan du gjerne vente til mai.

Skal du så sukkererter innendørs, kan du gjerne begynne allerede i februar. Men husk at du vil ha behov for ekstra vekstlys, siden dagene fortsatt er veldig korte så tidlig på året.

oljemaleri av å så Sukkererter

Stell av sukkererter

Sukkererter er nokså lettstelte planter, men har likevel behov for litt kjærlighet! Først og fremst er det viktig å holde jorden lett fuktig. Dersom jorden tørker ut, vil sukkerertplanten fort få gule, stygge blader. Veksten av selve sukkerertene vil dessuten stoppe opp.

Når det kommer til jordtype, foretrekker sukkererter lett sur til nøytral jord. Helst bør pH-en være på omkring 5,5 til 7. Er jorden veldig basisk, kan du gjøre den surere ved å tilsette noe torv, dekkbark eller lignende.

Ellers er det anbefalt å ha en solrik plassering, da sukkererter liker å stå lyst. Dette vil også gi bedre avlinger.

PS! Vi har tidligere laget en guide for deg som skal dyrke sukkererter, der du kan lese mer om stell av den populære kjøkkenhageveksten.

Så sukkererter i potte, du også!

Sukkererter er nydelige som snacks, men de grønne belgene er også perfekte i wok og andre matretter. Ved å så sukkererter i potter, kan du plukke belger fra din egen balkong. Ferskere (og mer kortreist) blir det vel ikke?

Lykke til!

Ofte stilte spørsmål

Når skal man så sukkererter?

Du kan så sukkererter i mars–april dersom du skal så frøene direkte utendørs. Noen steder kan du måtte vente til mai.

Hvor lang tid tar det før sukkererter spirer?

Når du skal så sukkererter i potte eller på friland (altså utendørs), kan du regne med en spiretid på rundt 5 til 15 dager – pluss/minus. Spiretid avhenger av temperatur og sort.

Hvordan plante sukkererter i potte?

Du kan så sukkererter direkte i en potte med fuktig plantejord. Potten bør ha dreneringshull og lecakuler i bunnen. Fest et stativ eller en pinne sukkererteplanten kan vokse etter.

Legg igjen en kommentar