Yuccapalme – 7 Tips For Godt Stell Som Gir En Flott Palme

Stell av yuccapalme er kjempeenkelt. Du trenger ikke å ha en plante med masse stell for å få noe fint. Planter slik som ørkenroser, yuccapalmer og lignende, lar deg få flotte, grønne planter i hus som ikke krever daglig stell. Yuccapalmen krever allikevel litt mer oppmerksomhet enn ørkenrosen. Stellet er derimot enkelt og går unna raskt.

Plantestell kan oppleves utfordrende og tidkrevende. Det finnes flere potteplanter som har mange huskeregler, så du nærmest må kjøpe en bok for ikke å ta livet av dem. Om du ønsker en enkel plante, for eksempel til en studenthybel, er yuccapalmen et perfekt alternativ. Yuccapalme stell er helt minimalt, fra du planter den og gjennom dens livsløp.

yuccapalmer inne i stuen

Lettstelt plante i potte

En yuccapalme kan kort beskrives som en lettstelt plante i potte. For du bør helst plante denne i en potte og sette den innendørs. Her er det greit å plante den i vanlig jord som du benytter for andre typiske potteplanter, slik som orkidé, hortensia og så videre. Du trenger ikke å fylle på med steiner i jorden, med mindre du vil ha noen på toppen for dekor.

Forsikre deg om at yuccapalmen har nok plass i potten. En feil mange gjør, er at de kjøper for trange potter. Tanken er ofte at planten skal sitte perfekt i potten, uten at det er noe rom på sidene. Det ser kanskje mer estetisk ut, men husk på at planten trenger litt rom for å vokse ut røttene sine.

Yuccapalme elsker solen

Er det en ting som er sikkert, er det at yuccapalme elsker solen. Akkurat som alle andre palmer, er den vant til og ikke minst vokser godt i sollyset. Denne planten har ikke gått av å stå i skyggen til alle døgnets tider, og dessuten vil den føles malplassert der. Sett den gjerne i et rom som har masse sollys, og for eksempel opp i vinduskarmen.

Du kan også ta med yuccapalmen utendørs om sommeren, slik at den får ekstra sol. Ikke vær redd for å la planten stå utendørs om det er tropenetter. Denne trives best når gradestokken er på mellom 15 og 19 grader. Den kan faktisk også tåle grader helt ned til 12, slik at den er noe mer fleksibel enn lignende planter slik som ørkenrosen.

to yuccapalmer

Vann kun når jorden blir tørr

Yuccapalmen er som de fleste andre palmer. Den trenger ikke all verdens med vann, men ikke la den tørke helt ut heller. Det kan være vanskelig å avgjøre når en plante slik som yuccapalmen trenger vann. Om blader begynner å visne, er det et godt tegn, men det er også for sent. Fortvil ikke, vi har et veldig godt tips – stikk fingeren i jorda!

Om du stikkeren fingeren ned i jorda, vil du kunne avgjøre om jorda er tørr eller ei. Det er faktisk så enkelt. Er jorda tørr, fyller du på med litt vann, men ikke for mye. La så jorden tørke seg til neste gang du vanner. Etter hvert klarer du å gjenkjenne syklusen for hvor ofte akkurat din yuccapalmen trenger å vannes.

Blomstrer yuccapalmen?

Yuccapalmen har ikke blomster på seg. Her er det vakre, fargesprakende, grønne bladene som tiltrekker mange blikk. I de fleste hjem oppleves yuccapalmen mer som et ekstra møbel enn bare en plante. Så unik er nemlig denne planten. Den er nesten like lettstelt som det andre dekoret i hjemmet ditt.

Dersom du plasserer yuccapalmen et sted med mindre dagslys om vinteren, vil den få gulere bladverk. Dette er kanskje en fin vri på planten som du vil like, så hvorfor ikke prøve det? Selv om yuccapalmen ikke får blomster, er den altså minst like fin som planter som gjør det. Dessuten gjør det at den ikke blomstrer, at den er enklere å vedlikeholde.

Hvordan skal yuccapalme beskjæres?

De aller fleste trær, busker og planter bør beskjæres. Formålet med beskjæringen er å fjerne døde, skadde og syke greiner, kvister og stilker. På den måten sikrer man at næringen fra røttene pumpes ut til de sunne delene av planten, slik at disse vokser seg enda sterkere. Dette konseptet gjelder også for yuccapalmer.

Yuccapalmen kan beskjæres tidlig om våren. Fjern døde blader, skadde kvister og så videre. Du kan også beskjære hovedstammen om ønskelig. Underveis på våren og sommeren går det også helt fint å beskjære ved for eksempel skader som oppstår. La derimot yuccapalmen hvile om vinteren, da den foretrekker det.

yuccapalme i en potte

Slik ompotter du planten

Enhver plante bør ompottes etter hvert. Det er fordi jorden blir gammel og nedbrutt. Det vil si at den ikke lenger har den samme næringen og verdien for planten lengre. Fremfor å fore på med gjødsel og vann, bør du heller ompotte plantene dine. Det samme gjelder for din yuccapalme. En god regel er å ompotte planter annethvert år.

Mange velger å ta planter fra potter og sette disse i hagejorden. Det går for eksempel helt fint med hortensia, orkidé og en rekke andre planter. La heller yuccapalmen få nyte været utendørs i en potte om sommeren, før du tar den inn igjen. En yuccapalme er ikke egnet til å overleve norske vintre nemlig. Den bør ikke være utendørs når det blir mindre enn 12 grader.

Gjødsel og organisk næring er best

Gjødsel og organisk næring er viktig for å få planter til å vokse best mulig. Dette gjelder også for yuccapalmen. Den kan du gjerne spe på med gjødsel annenhver uke i sesongen. Vekstsesongen varer fra vår til høst. Du trenger ikke å bruke gjødsel til yuccapalmen i løpet av vinterhalvåret.

I det hele tatt skal yuccapalmen som nevnt hvile om vinteren. Det betyr ingen gjødsel, mindre vann, mindre sollys og mindre beskjæring. Kort og godt kan vi si at yuccapalmen liker å stå tilnærmet urørt i løpet av vinteren. Du kan heller begynne å spe på med gjødsel og næring når våren kommer.

Noen ekstra ting å notere seg

Det finnes flere forskjellige typer yuccapalmer til salgs i Norge. Vær obs på at du vet hvor høy akkurat den palmen du kjøper kommer til å bli. Planlegger du å sette planten i en vinduskarm eller på en hylle, er det kanskje ikke så lekkert med en kjempehøy eller -bred plante.

Videre er det lurt å lese seg opp på de forskjellige yuccapalmene, og hvilke som kan trives i stueluften i Norge. Det er nemlig ikke alle av de over 30 typene som lever så godt i norske hjem. Velg derfor din palme med omhu. Elephantipes er en type yuccapalme som mange nordmenn velger og er fornøyde med.yuccapal

FAQ

Hvor mye koster en yuccapalme?

Du kan kjøpe en yuccapalme for alt fra et par hundre kroner til et par tusen kroner. Prisforskjellen handler primært om størrelsen på palmen. Noen palmer er nemlig opptil 2 meter høye, mens andre bare er en halvmeter høye.

Hvor høy kan en yuccapalme bli?

Som nevnt ovenfor, kan du kjøpe yuccapalmer som er rimelig høye. De største palmene blir faktisk opptil 5 meter høye. Derfor er det viktig at du leser deg opp på akkurat hvilken palme det er du kjøper.

Legg igjen en kommentar