Vintergrønne planter i krukker og bed kan bidra til et frodig og fint utemiljø året rundt, og kanskje spesielt i vintermånedene. Når alle andre blomster og planter har takket for seg, vil vintergrønne vekster ofte være hagens midtpunkt.
Du kan plante vintergrønne vekster i potter, men da gjelder det å vite hva du gjør. Her er noen tips!
Hva er egentlig vintergrønne planter?
Vintergrønne planter er en fellesbetegnelse som benyttes om planter som forblir grønne vinteren gjennom. Bladene felles typisk ved neste års løvsprett. Ofte brukes begrepet «vintergrønn» også om vekster som er eviggrønne, som bartrær, eføy, kristtorn og lignende.
Her er noen eksempler på vintergrønne eller eviggrønne planter som er populære i Norge:
- Buksbom
- Barlind
- Tuja
- Sypress
- Furu
- Sedertre
- Pieris
- Krypeiner
- Fjelleiner
- Himalayaeiner
- Eføy
- Kristtorn
- Gran
Husk – det finnes mange sorter og hybrider av de ulike plantene. Furutrær kan for eksempel fås i en rekke ulike størrelser og farger – fra små, blågrønne planter, til store, mørkegrønne sorter. Det samme gjelder einer og andre vekster. Noe for enhver smak, med andre ord!
Bør vintergrønne vekster plantes i krukker eller bed?
De fleste vintergrønne vekster kan plantes i både krukker og bed. Husk likevel på at det å ha planten i krukke betyr at den er mer utsatt for vinterfrost på røttene.
Samtidig vil planten bli mer avhengig av at du steller den regelmessig gjennom året. Dette skyldes at jordvolumet i en potte er begrenset, og at planterøttene ikke kan vokse fritt. I krukker vil vintergrønne planter i større grad ha behov for gjødsel og vann.
Det beste er med andre ord å plante planten direkte i bakken, men krukke kan også fungere bra!
Velg riktig krukke til din vintergrønne plante
For å lykkes i størst mulig grad med vintergrønne planter i krukker, er det viktig å plante i romslige krukker. Jo flere liter jord, jo større sjanse for trivsel. Står planten i en liten potte, vil jorden raskere fryse til når det blir kaldt ute.
Det er også viktig å huske på at potten bør ha ett eller flere hull i bunnen, slik at vannet som er til overs kan renne av.
Ellers er det smart å velge potter som tåler frost. Husk at terrakotta og lignende materialer kan sprekke i den norske vinterkulden.
Hvordan plante vintergrønne planter i krukker?
Begynn med å legge et dreneringslag av steiner, lecakuler eller lignende i bunnen av krukken. Ha gjerne en bit fiberduk over dreneringslaget, slik at jorden ikke siver ned. På den måten sikrer du god drenering for planten, noe som er helt avgjørende.
Fyll deretter krukken med jord. Hva slags jordtype du bør velge, avhenger av sorten vintergrønn vekst. Einer og furu trives for eksempel best i litt mager og lett jord, mens buksbom gjerne vil ha vanlig hagejord.
Vann godt etter planting, slik at røttene får god kontakt med jorden rundt. Dette fremmer vekst av rotsystemet, og at planten kan vokse seg større og sterkere.
Stell av vintergrønne potteplanter
Etter at du har plantet vintergrønne planter i krukker, er det først og fremst viktig å plassere planten et sted den vil trives. Noen vekster kan trives godt i skyggen, mens andre vil ha en sørvendt og solrik plassering.
Om våren, sommeren og høsten kan du vanne vintergrønne vekster ved behov. I løpet av vintermånedene er det stort sett ikke vanningsbehov så lenge det er minusgrader ute.
Overlever vintergrønt vinteren i krukker?
Selv om en plante er vintergrønn, er det ingen selvfølge at den vil overleve vinteren. I likhet med andre planter, kan planten dø dersom røttene utsettes for frost. For å gi planten best mulig sjanse for å klare vinterkulden, bør den plantes direkte i jorden i bakken.
Det er ikke dermed sagt at du ikke kan lykkes med vintergrønne planter i krukker. Hvorvidt planten vil overleve vinteren eller ikke, vil avhenge av både klima, pottevolum og plante.
Spesielt i de mildere delene av landet er det mange som overvintrer planter i potter uten problemer. Ta alltid hensyn til hvilken herdighetssone du bor i når du kjøper planter, og finn en sort som vil trives best mulig hos deg.
Planten bør også ha gjennomgått en naturlig herdingsprosess før vinterkulden kommer. Kjøper du en plante som har stått innendørs i drivhus og setter den rett ut i vinterkulden, er den kanskje ikke robust nok.
Kan man overvintre vintergrønne planter innendørs?
Ja, dersom du har plantene i krukker kan du flytte de innendørs om du vil beskytte dem mot vinterkulden. Husk imidlertid på at dette øker vanningsbehovet, og at planten vil trives best om den står kjølig. En garasje eller et drivhus kan fungere bra!
Når du setter planten ut igjen til våren, kan du med fordel dekke den til med fiberduk eller strie. Dette beskytter den mot den sterke vårsolen, og kan forhindre at bladene/nålene blir brune.
Pynt med vintergrønne planter på terrassen og i hagen – året rundt!
Det som er så fint med vintergrønne planter, er at de kan pryde uteplassen din hele året. Siden du kan plante dem i krukker, kan de pynte opp både balkonger, inngangspartier, terrasser og lignende.
Et bedre navn vil kanskje være «helårsgrønne planter», siden plantene stort sett er fine og grønne året rundt. Noen varianter får dessuten bær i løpet av sesongen, noe som gjør dem enda mer dekorative.
Kombiner gjerne ulike vintergrønne vekster i matchende krukker av ulik størrelse, og plasser dem i grupper. Dette gir et ryddig og fint uttrykk.
Har du vintergrønne planter i krukker? Del gjerne dine erfaringer nedenfor!
Ofte stilte spørsmål
Hva kan overvintre i potte?
Det finnes mange vekster som kan overvintre i potte. Noen eksempler er lyng, lønn og hortensia. Sjekk også ut vintergrønne planter som krypeiner og tuja!
Hvilke planter er vintergrønne?
Det finnes mange vintergrønne planter. Blant de mest populære finner vi barlind, furu, tuja, gran og einer, samt bladplanter som europabuksbom.
Når kan man plante vintergrønt?
Du kan i utgangspunktet plante vintergrønt så lenge det ikke er tele i jorden eller frost ute. Våren, sommeren og høsten er derfor fine tidspunkt for planting.