Vertikal dyrking – 7 Gode Tips Og Triks

Vertikal dyrking handler om å dyrke i høyden fremfor i bredden. I land som er tett befolket og med mangel på dyrkbar jord, er strategien helt utmerket. Selv for deg som privatperson kan vertikal dyrking være meget gunstig. Dyrker du i høyden, får du også plass til mange flere urter, grønnsaker og andre vekster.

Verden har i dag et særlig anstrengt forhold til dyrking. Det er nemlig mangel på dyrkbar jord, og antallet mennesker vokser fort. Hvem skal produsere all maten vi trenger, og hvordan? Nye teknologier dukker stadig vekk opp for å besvare utfordringen. Vertikal dyrking er en av løsningene. Denne måten å dyrke på kan du også ta fatt på selv.

illustrasjon av fremtidens vertikal dyrking

Hva er vertikal dyrking?

Vertikal dyrking er som navnet tilsier en dyrking som foregår i høyden, fremfor i bredden. Ute på jordene i landbruket, dyrkes det kun i bredden og lengden. Bøndene kunne naturligvis ha dyrket mye mer om de også hadde dyrket i høyden. Vertikal dyrking drar nytte av dette, og her dyrkes det på hyller i høyden.

Teknikken har spesielt tatt fart i de store byene. Nederlenderne har allerede drevet med vertikal dyrking i mange år, men da fortsatt med hjelp av solen. I storbyene er gjerne vertikal dyrking relatert til lukkede systemer. Der benyttes LED-lamper fremfor solen. Du kan bruke begge, alt ettersom hva som passer deg og dine behov.

Bygg i høyden i drivhuset

Den mest naturlige måten for en privatperson å drive vertikal dyrking på, er å bygge i høyden i drivhuset. Hvorfor bare bruke plassen på bakkenivå? Dersom du installerer hyller i drivhuset ditt, får du veldig mye mer ut av plassen. Da kan du kanskje også rydde litt mer plass i bredden og lengden, så det blir mer behagelig å gå rundt i drivhuset.

Ved hjelp av vertikal dyrking, får du plass til flere ganger mer i drivhuset. Da slipper du å utvide drivhuset, eller å velge mellom hvilke grønnsaker, urter eller andre vekster du ønsker å ha. Vertikal ekspansjon er den rimeligste måten å få dyrket mer på rett og slett.

Forskjellige metoder for vertikal dyrking

Dersom du skal bygge i høyden, er det viktig å tenke på hvordan plantene skal ha tilgang til vann og næring. For det trenger tross alt ikke å være på den tradisjonelle måten. Ved vertikal dyrking er det flere metoder å velge mellom. Nedenfor går vi gjennom de vanligste metodene du kan benytte.

Hydroponisk

Hydroponisk refererer til det faktum at dyrkingen foregår uten jord, og heller med vann. Røttene står direkte i vann med næring, fremfor å slå rot i jorden. Her er vannkvaliteten veldig viktig. Trår du feil med den, vil prosjektet mislykkes. Om du derimot gjør alt riktig, vokser ting meget raskt ved hydroponisk dyrking.

Aeroponisk

Aeroponisk refererer til det faktum at dyrkingen foregår uten jord, og heller med luft. Røttene henger altså fritt i luften, uten et jordfeste. Spray med en næringsrik blanding med jevne mellomrom her. Dette krever veldig mye vedlikehold, men samtidig er dette populært fordi det gir den raskeste veksten.

fremtidens vertikal dyrking

Akvaponisk

Akvaponisk dyrking minner om hydroponisk dyrking. I tillegg til at røttene står i vann, er det både fisk og andre akvatiske dyr i dette vannet. Disse tilfører næring til røttene. Her er det særdeles viktig å finne riktig fisk til riktig plante, så det krever en hel del av deg å drive akvaponisk dyrking.

Jord

Sist, men ikke minst, må vi ikke glemme jord. Den tradisjonelle metoden er enklest for vertikal dyrking, men ikke den beste. Jord kan ta med seg en rekke bakterier og sykdommer. Det er derfor viktig at du er obs på at disse ikke sprer seg under den vertikale dyrkingen.

Vertikal dyrking i hjemmet

Er du av typen som liker å ha for eksempel en rekke med urter på kjøkkenbenken? I lengden og bredden tar dette fort plass på en allerede ganske presset benk. Her er vertikal dyrking også et flott alternativ. Heng enten en hylle ved kjøkkenbenken eller på en annen vegg på kjøkkenet, og sett pottene dine i hyllene.

Det finnes i dag mange fine løsninger på hyller. Dette er for øvrig også en fin måte å bruke veggplassen på. Dessuten, hva er vel bedre enn å kunne gå bort til veggen på kjøkkenet og plukke med seg et par salatblader og urter? Mer kortreist mat enn det får en tross alt ikke.

Hva er fordelene med vertikal dyrking?

Fordelene med vertikal dyrking i lukkede systemer er store. Dersom du selv benytter hydro- eller aeroponisk dyrking når du jobber vertikalt, oppnår du de samme fordelene som nevnt nedenfor.

  • Plassbesparende: Som nevnt sparer vertikal dyrking på plassen. Det sier seg selv at arealbruken reduseres betraktelig om du bygger flere lag oppover i høyden. Dette er veldig gunstig for landbruket, men også for deg som privatperson.
  • Redusert vannforbruk: Selv om dyrkingen fortsatt sentrerer rundt tilgang på vann, er vannforbruket sterkt redusert i det lukkede systemet. Vannet vil ikke i samme grad fordampe vekk og opp i skyene.
  • Kortreist mat: Dersom du dyrker i eget hjem, blir maten ekstremt kortreist. Den blir også kortreist når landbruksaktører benytter vertikal dyrking i byen. Dessuten blir også salaten og grønnsakene mye ferskere.
  • Redusert bruk av kjemikalier: Siden systemet er lukket, vil ikke plantene trues av blant annet insekter og fugler. Dermed vil også kjemikaliebruken være helt minimal.
innvendig vertikal dyrking

Hva er ulempene med vertikal dyrking?

Der det er mange fordeler ved vertikal dyrking, er det én ulempe som på mange måter gjør at hele teknologien snubler foreløpig. Den største ulempen ved vertikal dyrking, er at det bruker ufattelig mye energi. Det store energiforbruket gjør igjen at vertikal dyrking er dyrt i drift, spesielt med de høye strømprisene verden over.

Et anlegg for vertikal dyrking vil vanligvis benytte kunstig lys, kjøling og oppvarming. Dette er ulemper som derimot har mer å si i stor skala. For deg som ønsker å drive med for eksempel hydroponisk dyrking hjemme, blir hobbyen fortsatt rimelig, og du sparer penger på å dyrke selv, også vertikalt.

Hvordan ser fremtiden for vertikal dyrking ut?

Vertikal dyrking er foreløpig ganske dyrt, og dermed er det ikke like populært som tradisjonelt jordbruk helt enda. Det kan derimot raskt ta av og få mye oppmerksomhet. En av grunnene til det, er klimaproblemet vi mennesker må takle. Her kan faktisk vertikal dyrking være med på å utgjøre en enorm forskjell.

Utslippet fra landbruket er stort, men det er vanskelig å unngå da vi trenger maten. Vertikal dyrking i lukkede systemer sikrer lavere utslipp og mindre vannforbruk. Dette er vinn-vinn for klimaet, og det har mange fått med seg. Nettopp derfor har også vertikal dyrking fått fotfeste flere steder, selv om det ikke tar over for tradisjonelt jordbruk.

Ekspertene sier at vertikal dyrking er mer sannsynlig å bli et tillegg til vanlig landbruk. Spesielt viktig blir vertikal dyrking i storbyene, der det kan være vanskelig i fremtiden å få produsert nok sunn og kortreist mat til alle menneskene. For deg som ønsker å drive vertikal dyrking selv, er det så kortreist at du bare går bort til hyllen og forsyner deg.

Legg igjen en kommentar