Kom i gang med vermikompost

Vermikompost er en eldgammel teknikk, men med et navn som er ukjent for mange. I en tid der miljøbevissthet og bærekraft står i sentrum, blir alternative metoder for håndtering av avfall stadig mer populære. Én slik metode som har fått økende oppmerksomhet er det vi kaller for vermikompostering. Og det er enklere å få til enn mange tror.

vermikompost

Kompostering er en naturlig og effektiv måte å omdanne organisk avfall til næringsrik jord. En rekke norske hager har kompost, da dette sparer både miljøet og lommeboka. Denne artikkelen tar for seg hva vermikompostering er. Hvorfor er det gunstig, og hvordan kan du komme i gang med denne miljøvennlige teknikken?

Hva er vermikompostering?

Vermikompostering er en prosess der for eksempel meitemarker bryter ned organisk materiale og omdanner det til næringsrik jord. Denne metoden er langt mer effektiv enn tradisjonell kompostering. Den kan benyttes innendørs eller utendørs, noe som gjør det til en ideell løsning for de med begrenset plass.

Meitemarkene hjelper til med å raskere bryte ned komposten, enn dersom du benytter for eksempel vanlig kald- eller varmkompostering. Dessuten etterlater meitemarkene seg verdifulle næringsstoffer. Selve ordet «vermi» betyr «orm» eller «mark» på norsk. På dansk kalles ofte teknikken for «ormekompostering», men det er meitemarker som brukes mest.

Hvorfor velge vermikompostering?

Dersom en skal begi seg ut på et oppdrag som kompostering, skal det gjerne være en del fordeler involvert. For selv om en kanskje bryr seg om miljøet for eksempel, er gjerne ikke det nok for folk flest. Det er derimot langt flere fordeler ved vermikompostering enn bare miljøet. Nedenfor gir vi deg fire store fordeler ved vermikompostering.

  1. Spar miljøet: Ved å velge vermikompostering, reduserer du mengden organisk avfall som havner på kastet. Dette bidrar til å redusere utslipp av metangass, en potent klimagass som frigjøres når organisk materiale brytes ned.
  2. Næringsrik jord: Vermikompost er en utmerket kilde til næringsstoffer for planter. Komposten er rik på mikroorganismer, som forbedrer jordstrukturen og øker fruktbarheten. Da slipper du å gå på gartneriet og kjøpe dyr plantejord også.
  3. Ingen lukt eller skadedyr: Vermikompostering genererer lite lukt når det gjøres riktig. I motsetning til tradisjonell kompostering, tiltrekker ikke vermikompostering skadedyr, slik som for eksempel rotter. Det må sies å være et veldig stort pluss!
  4. Kan gjøres innendørs: Vermikompostering kan gjøres i små beholdere innendørs. Dette gjør det til en praktisk løsning for de som bor i leiligheter eller har begrenset plass utendørs. Du kan også gjøre vermikompostering på balkongen for eksempel.
vermikompost stor mark

Slik kommer du i gang med vermikompostering

Å starte med vermikompostering kan virke som en utfordrende oppgave. Med riktig kunnskap og utstyr, er det en enkel og givende prosess. Følg trinnene nedenfor for å komme i gang med vermikompost.

Skaff riktige beholdere

Du trenger to beholdere: én for meitemarkene og én for komposteringen. Du kan kjøpe spesielle vermikomposteringssett eller lage dine egne beholdere. Sørg for at beholderne har god gjennomlufting og drenering.

Selve beholderen for komposten kan du lage selv om ønskelig. Det er kjekt, for da kan du bestemme størrelsen. Jo mer jord du ønsker deg, jo større kompost trenger du.

Velg riktige marker

Kompostmeitemark er blant de mest brukte meitemarkene for vermikompostering. Disse meitemarkene er effektive nedbrytere og trives godt i kompostmiljøet. De er tross alt navngitt etter komposten, noe som hinter til deres rolle i denne prosessen.

Andre typer meitemarker kan også gjøre en god jobb. Det finnes i dag totalt 19 forskjellige arter av meitemarker i Norge. Selv om du kan finne flere i naturen, er det nok best å kjøpe kompostmeitemarker. Da er du sikret at du får den mest passende marken inn i komposten din.

vermikompost stor mark i jord

Forbered markens nye hjem

Legg et lag med fuktig avispapir eller papp i bunnen av beholderen som skal huse markene. Dette gir ormene et fuktig og mørkt sted å trives. Merk at papir og papp kan gå i vanlig kompost også, da dette er organisk materiale og brytes ned raskt.

Når du bygger vermikompost, er det ikke bare kvaliteten på selve jorda du skal bygge. Du skal tross alt også bygge en kompost som meitemarker trives i. Tenk over hvilke ting de trives med i naturen, og forsøk å gjøre komposten så vennlig mot meitemarker som overhodet mulig.

Plasser meitemarkene i komposten

Plasser markene forsiktig på toppen av det fuktige papirlaget. La dem deretter synke ned i papiret, mens du dekker dem med et annet lag fuktig papir. Nå skal markene godgjøre seg i komposten din.

Over tid vil meitemarkene på en naturlig måte gjøre sitt arbeid. Dette gir næring i jorden din, og det gjør den like verdifull som jorden meitemarken bearbeider ute i naturen. Meitemarken er den perfekte vennen for din nye plantejord.

Begynn komposteringen

Legg organisk avfall i den andre beholderen. Dette avfallet kan inkludere frukt- og grønnsaksskrell, kaffegrut, teblader, eggekartonger og annet organisk materiale. Unngå oljete eller kjøttbaserte produkter.

Sistnevnte kan tiltrekke seg skadedyr til din kompost, og dessuten vil det lukte. Legg helst avfallet i forskjellige lag. Brunt avfall først, og deretter grønt avfall. Dette er viktig for å gi jorden et balansert forhold av næringsstoffer.

vermikompost i jord

Vedlikehold og fôring

For å ta godt vare på markene, anbefales det å mate dem med små mengder organisk avfall jevnlig. Det er bedre å mate dem med mindre mengder oftere, enn å overfôre dem.

Komposten skal uansett fylles på jevnlig med nytt materiale. For eksempel kan du bare hive på matavfallet ditt her, mens det bygger seg opp utover uken. Unngå derimot som nevnt å legge på kjøtt og matvarer med mye olje.

Høst komposten

Etter noen måneder vil meitemarkene ha omdannet avfallet til verdifull vermikompost. For å høste komposten, skal du flytte alt innholdet til den ene siden av beholderen. Fyll den andre siden med ferskt avfall.

Meitemarkene vil da naturlig migrere til den nye matkilden. Dermed kan du ta ut den ferdige komposten, uten å måtte rive med deg markene dine. Den ferdige komposten kan nå brukes i hagen din. Da slipper du å bruke penger på plantejord fra gartneriet.

Tips for vellykket vermikompostering

Vermikompostering er ikke så vanskelig som mange skal ha det til. Følger du stegene nevnt ovenfor, er du langt på vei. Nedenfor har vi også samlet fem tips som kan være lure å notere seg.

  • Hold fuktigheten stabil: Markene trenger fuktighet for å trives, så sørg for at kompostbeholderen alltid er litt fuktig, men ikke for våt.
  • Unngå overfôring: Overfôring kan føre til at maten råtner før markene har en sjanse til å bryte den ned. Mat dem heller regelmessig i små mengder.
  • Kontroller temperaturen: Markene trives best ved romtemperatur, vanligvis mellom 15-25°C.
  • Variert kosthold: Gi markene en variasjon av mat, inkludert grønnsaker, frukt og papp.
  • Unngå giftstoffer: Unngå å mate markene med avfall som kan inneholde kjemikalier eller giftstoffer.

Ofte stilte spørsmål

Kan jeg utføre vermikompostering innendørs?

Absolutt! Vermikompostering er ideell for innendørs bruk, spesielt for de med begrenset uteplass. Du trenger bare en passende beholder og riktig stell av markene.

Hvordan vet jeg om markene trives?

Aktive og sunne kolonier er ofte synlige nær overflaten av komposten. Du vil også merke nedbrytning av matavfallet og mørke, jordaktige klumper som er rike på næringsstoffer.

Legg igjen en kommentar