Stell av venusfluefanger er ganske unikt sammenlignet med de mest populære potteplantene i Norge. Det er derimot ikke særlig mye jobb med stellet, da planten blant annet livnærer seg selv på innsekter. Den trenger heller ikke spesielt næringsrik jord eller mye vann. Tross lite stell, er venusfluefanger blant de fineste plantene på markedet.
Venusfluefanger er en plante som får både voksne og barn til å sperre opp øynene. Spesielt fascinerende er det hvordan planten lukker igjen bladene sine rundt innsekter. Etter et par dager er innsektene fordøyde og tatt opp som næring. Planten er helt unik, og du vil skille deg ut med en slik. Men hva kreves av venusfluefanger stell? Les alt du trenger å vite her!
Fremgangsmetode for riktig planting
Dersom du ikke kjøper venusfluefanger ferdig plantet, er det viktig hvordan du planter den. Her anbefales det å kjøpe en stor nok potte. Mange tenker at potten de kjøper bare så vidt skal passe planten, for da ser det mer estetisk ut. Realiteten er at de fleste planter trenger litt mer bredde enn det du ser av planten. Røttene skal nemlig slå seg godt ut under jorden.
Plant din venusfluefanger i jord uten særlig med næringsinnhold eller kalk. Planten er vant til å vokse i nitrogenfattig våtmark. Dermed trenger den ikke særlig med næring fra jorden. Som vi skal se nærmere på senere i denne artikkelen, får faktisk venusfluefangeren næringen sin fra innsektene den fanger.
Er plasseringen viktig?
Plasseringen av planter er veldig viktig. Noen planter elsker sollyset, andre kan få litt sollys, mens andre igjen ikke skal ha noe sollys. Venusfluefanger nærmer seg sistnevnte kategori. Det vil si, den skal ikke ha direkte sollys. Det går helt fint å sette den inn i et rom med lys, men ikke la den stå direkte i sola.
Dersom du lar en venusfluefanger stå direkte i sola, vil den raskt tørke ut og dø. Dessuten trives ikke venusfluefanger noe særlig i varmen. Den vil helst ha en kjøligere temperatur enn mange av de andre populære potteplantene. Har du for eksempel en skygget plass ute på balkongen? Da er denne plassen helt perfekt for en venusfluefanger.
Vanning av venusfluefanger
Vann er viktig for ethvert levende individ, og det gjelder også planter. Det er fort gjort å tenke at en skal vanne alle plantene mens en går runden, men her bør du stoppe opp. Noen planter, inkludert venusfluefanger, trenger nemlig ikke like mye vann som andre. Faktisk er venusfluefanger stell ganske enkelt med tanke på vannbehovet dens.
I sesong kan du allikevel gi venusfluefanger en del vann. Her anbefaler vi at du fyller en skål med vann og setter potten med venusfluefanger oppi, dersom potten har hull i bunnen. Skålen og hullene hjelper da også venusfluefangeren med å drene ved behov. På denne måten har den både kontinuerlig tilgang og utløp for vann.
Blomstringssesong for venusfluefanger
En venusfluefanger blomstrer om sommeren. Da kommer de fascinerende og unike bladene ut. Det kan være veldig gøy å kjøpe frø til denne planten, fremfor en ferdig pottet plantet. Da kan barna (og selvfølgelig du) følge med i spenning på at planten utvikler seg. Plutselig dukker bladene som ser ut som de har tenner på seg opp.
Som nevnt ovenfor, kan du gjerne vanne planten litt ekstra under blomstring. Det er her den vokser mest, og da er det greit med ekstra vann og næring. Du kan lese mer om næringen av innsekter nedenfor. Etter at planten har lukket bladene for å spise innsekter en håndfull ganger, dør disse bladene ut.
Tips til beskjæring
Når bladene dør ut, er det viktig at du kniper disse av. Vær derimot varsom når du kniper av blader, sånn at du ikke berører følerne på andre bladene. Berører du følerne på andre blader, vil nemlig disse bladene lukke seg igjen. De tror da at du er et insekt som har satt seg på dem. Du trenger ikke bekymre deg for at dette skjer når du vanner planten.
Dersom du oppdager døde, syke eller skadde stilker, blader eller blomster, kan du beskjære disse. Beskjæring i seg selv er derimot ikke så vanlig på en liten plante som venusfluefanger. Det er spesielt grunnet det faktum at du må være forsiktig nettopp med at bladene her kan lukkes seg igjen.
Ompott når jorden er oppbrukt
Ompotting er et undervurdert tips for å få finere planter. Mange tenker at den samme jorden er grei å bruke år ut og år inn, så lenger en vanner, tilfører næring og ellers steller med blomstene. Venusfluefanger stell, og for så vidt stell av mange andre planter også, har godt av å bytte ut jorden. Det gjelder selv om venusfluefanger ikke trenger næringsrik jord.
Gammel jord blir nemlig nedbrutt, og etter hvert vil ikke røttene sitte like godt og trives som de gjorde før. Derfor er det å anbefale å ompotte alle planter annethvert år. Husk på at selv om du kan sette mange planter ut i hagejorden, er gjerne ikke venusfluefanger en du gjør det med. Den du kjøper i potte, er også egnet til å være i en potte med dens jord.
Riktig næring gir de fineste blomstene
For alle planter er riktig næring viktig. Det gjelder da spesielt ofte i jorden du bruker. Når det kommer til venusfluefanger, er det viktig at jorden ikke er for næringsrik. Den er som nevnt vant til en nitrogenfattig våtmark. Derfor skal du ikke gå til innkjøp av næringsrik jord og gjødsel for å få denne planten til å vokse.
Faktisk kommer primærnæringen til venusfluefanger av insektene den fanger. Dersom planten står i et rom eller på en balkong med mye insekter, tar den vare på seg selv. Men om den ikke får nok insekter, må du gjerne gi den noen selv. Dette er den eneste formen for næring som du trenger å gi venusfluefangeren.
Andre tips til venusfluefanger stell
Bladene lukkes når et insekt eller en edderkopp berører følehårene på planten. Her kan det kanskje være spennende å prøve å åpne bladene for å se insektet igjen. Styr derimot unna dette, da insektene er næringen til planten. Det tar dessuten et par dager før planten klarer å bryte ned selv det minste insektet.
En fordel ved venusfluefanger, er at den er flerårig. Dermed kan du bare la den stå utenfor sesong, med minimalt stell, så kommer den igjen neste vår/sommer. Et tips er å sette den på et kjølig og mørkere rom. Det er nettopp der den vil trives best. Forsikre deg derimot om at rommet er frostfritt på vinteren.
FAQ
Hva er forskjellen på venusfluefanger og kjøttetende plante?
Det er ingen forskjell på de to, fordi venusfluefanger faktisk er en kjøttetende plante. Spredt over hele verden er det over 600 arter av kjøttetende planter. Venusfluefangeren er derimot et stykke unna de mest fryktinngytende plantene der ute.
Hvor kan jeg kjøpe venusfluefanger?
Venusfluefanger kan du kjøpe hos de fleste gartnerier og også på flere andre butikker. Planten har blitt spesielt populær de senere årene, og den koster mellom 100 og 200 kr.