Uteplanter som tåler alt

uteplanter som tåler alt

Uteplanter som tåler alt er flotte å ha hvis du bor i et tøft klima. Når du tenker på uteplassen din, drømmer du kanskje om frodige blomsterbed, grønne busker og fargerike blomster som pryder hagen din året rundt. Men virkeligheten kan være ganske annerledes, spesielt hvis du bor i et område med ekstreme værforhold.

Heldigvis finnes det et bredt utvalg av uteplanter som tåler alt naturen kaster på dem. Enten det er intens sol, bitende kulde, tørke eller oversvømmelser, kan disse hardføre plantene være den perfekte løsningen for hagen din. I denne artikkelen vil vi utforske noen av de mest robuste og pålitelige utendørsplantene som vil trives i alle forhold.

Stauder som står imot været

Stauder er et flott tillegg til enhver hage, fordi de kommer tilbake år etter år. De er også kjente for sin evne til å tåle varierte værforhold. Staudene trenger du ikke å ta inn om vinteren. De dør ut om høsten, ligger i dvale om vinteren, og kommer så opp igjen om våren. Det finnes flere eksempler på stauder som er kjente for sin hardførhet.

Hosta

Hosta, eller bladlilje, er en skyggekjærlig plante som trives i fuktig jord. Den er også kjent for å tåle både kulde og varme. Med sine store, dekorative blader gir hosta et flott bakteppe for andre planter i hagen din.

hosta

Sedum

Sedum, eller bergknapp, er en saftig plante som trives i tørke og godt drenerende jord. Den kommer i ulike farger og former, og gir en flott kontrast i hagen din.

Lavendel

Lavendel er kjent for sin herlige duft og sin evne til å tåle tørre forhold. Den trives best i godt drenert jord. Dette er en flott plante for å tiltrekke pollinatorer som bier og sommerfugler. Lavendel går helt fint å dyrke selv!

Busker tåler gjerne litt vær

Busker er en viktig del av enhver hage. Det er mange robuste alternativer å velge mellom. Busker er mer eller mindre bygget for å tåle sterk vind blant annet. Den kompakte enheten vil ikke falle over ende, med mindre det er orkan i området! Nedenfor kan du se noen eksempler på busker som tåler ekstreme forhold.

Rynkerose

Rynkerosen er en hardfør rosevariant som trives i kystområder og tåler saltvannssprøyt. Den gir vakre blomster og duftende blader.

Spiraea

Spiraea er en flerårig busk som kommer i ulike varianter og farger. Den er kjent for sin evne til å tåle både varme og kulde, samt tørke.

spiraea

Forsythia

Forsythia er en busk som blomstrer tidlig på året. Den gir en fantastisk gulfarge i hagen din om våren. Den er også svært hardfør og tåler kulde godt.

Sukkulenter passer i tørre omgivelser

Hvis du bor i et område med lite nedbør eller har begrenset tid til å vanne planter, kan sukkulenter være det perfekte valget. Disse saftige plantene er kjente for å lagre vann i bladene sine. Det gjør dem i stand til å tåle tørkeperioder. De fleste kaller sukkulentene for kaktuser. Nedenfor ser vi på noen av de mest populære sukkulentene.

Aloe vera

Aloe vera er ikke bare en flott plante for å lindre solbrenthet. Den er også hardfør og tåler tørke godt. Generelt sett er aloe vera en av de enkleste plantene å ta vare på.

Echeveria

Echeveria er en vakker sukkulent med tykke, runde blader. Den trives i godt drenert jord og krever minimalt med vedlikehold.

Echeveria

Agave

Agave er kjent for sine spisse blader og er en ekstremt hardfør sukkulent. Den trives i tørre ørkenområder og kan overleve i ekstreme temperaturer.

Trær som tåler alt

Trær gir skygge, skjønnhet og et sted å bo for dyrelivet. Noen trær er spesielt kjente for sin evne til å trives under alle slags forhold. Nedenfor ser du tre av trærne det er mulig å dyrke i Norge, og som tåler alt mulig slags vær.

Eik

Eiketrær er kjente for sin styrke og hardførhet. De tåler kulde, varme, tørke og våte forhold. Dette blir et relativt stort tre, og det vil være en fryd for øyet. Noen av de eldste trærne i Norge er nettopp eiketrær. Dette beviser deres evne til å overleve det aller meste av vær.

Grantrær

Grantrær, som gran og furu, er robuste trær som tåler kulde godt. De gir også dekorative kongler og grønne nåler året rundt. I gamle dager var det mange myter relatert til disse trærne. Siden de holdt seg grønne gjennom hele vinteren, trodde mange at trærne var magiske. Grantrær ble derfor tilbedt i mange kulturer, tilnærmet som guder.

Oliventre

Oliventreet er ideelle for de som bor i varme, tørre områder. Det tåler tørke og intens sol godt. Også oliventreet har en sentral rolle i kultur og religion. Blant annet er dette treet nevnt en rekke ganger i Bibelen. Generelt sett er treet veldig populært i Midtøsten, der det selvfølgelig også benyttes til produksjon av olivenolje.

oliven tre

Finn dine uteplanter som tåler alt

Uteplanter som tåler alt er en viktig del av enhver hage. Enten du har ekstreme temperaturer, tørke eller oversvømmelser, er det et bredt utvalg av planter som kan trives under alle forhold. Da slipper du å bekymre deg for at relativt dyre planter skal ødelegges av værforholdene.

Stauder, busker, sukkulenter og trær kan alle være en del av din hardføre hage. Ved å velge riktige planter og sørge for riktig stell, kan du nyte en vakker og blomstrende hage uansett hva været har å tilby. Så kom i gang med å plante uteplanter som tåler alt, og se din hage blomstre under alle forhold!

Hvor finner du hardføre uteplanter?

Ønsker du deg noen av de hardføre uteplantene nevnt ovenfor? Nedenfor ser du noen tips til hvor du kan finne disse plantene.

  • Hagesentre og planteskoler: Dette er de mest åpenbare stedene å kjøpe planter. Hagesentre og planteskoler har et bredt utvalg av planter, inkludert stauder, busker, trær og sukkulenter. Personalet kan også gi deg råd om hvilke planter som passer best for ditt klima og hageforhold.
  • Nettbutikker: Det finnes mange nettbutikker som spesialiserer seg på salg av planter. Du kan bestille hardføre planter på nett og få dem levert til døren din. Pass på å velge en pålitelig nettbutikk med god omtale.
  • Bytte med andre hageentusiaster: Du kan også bytte planter med andre hageentusiaster i ditt nærområde. Dette er en flott måte å få nye varianter av hardføre planter og samtidig dele dine egne.
  • Hageklubber og foreninger: Hageklubber og foreninger arrangerer ofte plantesalg og byttearrangementer der medlemmene deler og selger planter. Dette er også en flott måte å få tilgang til hardføre planter som er kjente for å trives i ditt område.

Ofte stilte spørsmål

Hvilke sukkulenter trives i tørre omgivelser?

Noen hardføre sukkulenter trives i tørre omgivelser. Disse inkluderer aloe vera, echeveria, agave og sedum. Disse sukkulentene er flotte valg for hager med lite nedbør.

Hvilke stauder blomstrer hele sommeren?

Noen stauder blomstrer gjennom hele sommersesongen. Her finner vi blant annet dagliljer, rudbeckia, coreopsis og storkenebb. Disse plantene gir kontinuerlig blomsterprakt i hagen din.

Legg igjen en kommentar